Dolazak kombija na kućnu adresu biće zabranjen početkom sledeće godine

Dolazak kombija na kućnu adresu biće zabranjen početkom sledeće godine

Pozivanje prevoznika koji bi kombijem od kućne adrese odvezao mušteriju do željenog mesta, više neće biti moguće od naredne godine .

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja i zakon o prevozu putnika, koji stupaju na snagu početkom 2017. godine, ne smatraju kombi legalnim prevoznim sredstvom.

„Imate nekoga ko mimo zakona vozi putničko vozilo, van registrovanih redova vožnje, nema dozvole za obavljanje međunarodnog prevoza, nije u sistemu, ne koristi stanice. Moraju da imaju minimum tri autobusa za obavljanje međunarodnog javnog linijskog prevoza“, objašnjava Saša Stojanović iz Ministarstva.

Savo Tošić iz „Tera travela“ za RTS ističe da oni imaju sve postojeće licence za obavljanje međunarodnog vanlinijskog prevoza putnika.

„Imamo i autobuse u voznom parku. Ali prevozi od vrata do vrata, po čemu smo prepoznatljivi na tržištu, ne može da se obavlja na ovom nivou i s ovim kvalitetom sa vozilima koja imaju više od osam mesta“, objašnjava Tošić.

Ali bi takva vozila bila legalna. Vožnja od vrata do vrata neće biti dozvoljena. Za ministarstvo su sporni i radno vreme vozača i vozačke dozvole. U agencijama odgovaraju da njihovi vozači imaju dozvole i za C i za D kategoriju. Kažu i da se prevozom kombijem bave već 25 godina i pitaju: zašto to tek sad nekome smeta?

„Naša ciljna grupa je specifična – ne putuju ni autobusom ni avionom, voze se kombijem. Nismo konkurencija ni autobusima ni avionima“, ističe Tošić.

U Ministarstvu, međutim, ističu da siva ekonomija u međunarodnom i unutrašnjem prevozu putnika oduzima „fantastične prihode“ legalnim prevoznicima.

Kombi prevoz nigde u Evropi nije legalan, ističu zakonodavci. Mnogi putnici u Srbiji ipak tako putuju, zbog cene i zbog pogodnosti vožnje sa kućne adrese.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Erste Card Club prostao novi vlasnik Diners Club International u Srbiji
Next Pametni gradovi nisu vizija budućnosti, oni već postoje

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Saša Vlaisavljević: Ovo će biti rekordna poslovna godina za Aerodrom

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” ostvario je u prvih šest meseci veći poslovni prihod za 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Iako su prethodne dve godine bile najuspešnije

Kompanije 0 Comments

Ferrari očekuje godišnji rekordan profit

Italijanski proizvođač sportskih automobila Ferrari saopštio je da je na dobrom putu da ostvari rekordnu neto dobit u istoriji kompanije u ovoj godini.

Transport 0 Comments

Toyota: Sjajni rezultati, dobit porasla na rekordnih 6 mlrd dolara

Kompanija Toyota zabeležila je rast dobiti u kvartalu april-jun za 7,2 odsto na rekordnih 657,3 milijarde jena (5,9 milijardi dolara).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply