Wall Street: Daw Jones skočio iznad 19.000 bodova

Wall Street: Daw Jones skočio iznad 19.000 bodova

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji, pri čemu se Dow Jones probio iznad 19.000 bodova, jer je nastavljen postizborni uspon cena akcija.

Dow Jones ojačao je 0,35 odsto, na 19.023 boda, dok je S&P 500 porastao 0,22 odsto, na 2.202 boda, a Nasdaq indeks 0,33 odsto, na 5.386 bodova.

Kako je porastao i Russell 2000 indeks kompanija s manjom kapitalizacijom, juče su sva četiri najvažnija američka indeksa drugi dan zaredom dostigla rekordne nivoe.

Pritom su najviše 2,1 odsto, skočile cene akcija u telekomunikacijskom sektoru, a sledio je sektor proizvođača roba za široku potrošnju s rastom od 1,2 odsto.

Tako je, kažu analitičari, nastavljen uspon cena akcija koji traje gotovo neprestano od američkih predsedničkih izbora 8. novembra jer se ulagači nadaju da će novoizabrani predsednik Donald Trump ispuniti svoja obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza, labavljenju regulacija u pojedinim sektora, povećanim ulaganjima u infrastrukturu i protekcionizmu u trgovinskoj politici.

Foto: getty

Foto: getty

Robert Pavlik, strateg u firmi Boston Private Wealth, kaže da je uspon cena započeo u finansijskom i industrijskom sektoru, a potom se proširio i na ostale sektore koji bi mogli profitirati od Trumpovih politika.

“Može se videti snaga u svim delovima tržišta. To je zdravi signal koji mi pokazuje da smo u tržištu ′bikova′”, kaže Pavlik.

Nakon snažnog rasta poslednjih nedelja, Dow Jones na dobitku je od početka godine 9,2 odsto, a S&P 500 indeks 7,8 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 odsto, na 6.819 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 odsto, na 10.713 bodova, a pariski CAC 0,41 odsto, na 4.548 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Građanima se sprema novi namet
Next Skok azijskih berzi, dolar bez promene

You might also like

NBS danas prodala 45 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa dinara

Narodna banka Srbije danas je intervenisala prodajom 45 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa, tako da će zvanični srednji kurs sutra biti 123,7500, što predstavlja neznatnu promenu dinara

Evropske berze pritisnute rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija blago su pale jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Azijske berze: Oprezna trgovina

Na azijskim se berzama u ponedeljak trguje oprezno zbog anemičnih ekonomskih pokazatelja, dok je kurs dolara prema jenu pao na novi najniži nivo u 17 meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply