Vučić: Srbija vojno neutralna, bez saradnje sa NATO nema mira i stabilnosti u regionu

Vučić: Srbija vojno neutralna, bez saradnje sa NATO nema mira i stabilnosti u regionu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija vojno neutralna, ali da želi da nastavi saradnju sa NATO, jer bez te saradnje nema mira i stabilnosti u regionu, a mir i stabilnost u regionu je preduslov za dalji ekonomski rast i napredak Srbije.

Vučić je, posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u sedištu alijanse u Briselu, zahvalio Stoltenbergu na tome što poštuje odluke Srbije i Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti naše zemlje.

Takođe je zahvalio generalnom sekretaru NATO na izjavi da žali zbog nevinih žrtava bombardovanja 1999, jer je to, istakao je, velika stvar za “Srbe, narod i zemlju” da čuju.

On je rekao da javnost u Srbiji mora da zna da smo okruženi NATO zemljama i zemljama koje bi želele da budu u NATO, te da, ukoliko želimo mir i stabilnost, veći ekonomski rast i napedak privrede, kao i bolji životni standard, moraju da se grade dobri odnosi sa ljudima iz NATO.

“Srbija je vojno neutralna, poštuje oduke skupštine, ali zbog racionalnih razloga i pogleda u budućnost, a ne vraćanja u prošlost, želi da razvije odnose sa NATO”, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa Stoltenbergom razgovao o svim ključnim pitanjima, o borbi protiv terorizima, migrantskoj krizi, učešću Srbije u mirovnim operacijama, te da je zamolio Stoltenberga da NATO pomogne na uklanjanju mina i čišćenju, posebno na Kopaoniku.

Vučić je rekao da je, posle relaksacije vazdušne zone u Zoni kopnene bezbednosti, bilo reči i o donjem sloju vazdušnog prostora iznad KiM i da će se eksperti obe strane uskoro sastati, te da veruje da će biti pozitivnih rešenja u narednom periodu.

Premijer je rekao da je zahvalan i na ocenama da Srbija stabilizujuće deluje na ceo region, ističući da je to naš uslov napretka u svakoj drugoj oblasti.

“Želimo da u okviru Partnerstva za mir i IPAP tu vrstu saradnje nastavimo. To je od izuzetnog značaja za građane i verujem da ćemo moći da se pohvalimo upravo takvim dobrim odnosima u budućnosti, jer oni znače mir i stabilnost na Balkanu”, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio Stoltenbergu što poštuje odluke Skupštine Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je dodao da je danas imao posebno otvoren razgovor sa 29 predstavnika NATO zemalja, te da se nada da će takve prilike imati ponovo.

Zahvalio je Stoltenbergu na gostoprimstvu, navodeći da je bio počastvovan jer sam jedan od retkih ljudi koji su imali čast da budu gost u njegovoj rezidenciji u Briselu što, naveo je, pokazuje poštovanje koje šef NATO ima prema Srbiji i narodu.

“Uvek ste dobrodošli u Beograd, želimo da vas viđamo što je moguće češće i u Beogradu i u Srbiji”, poručio je Vučić Stoltenbergu.

 Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Kfor od velikog značaja za Srbiju

Premijer Vučić je izjavio da je za nas prisustvo i ostanak Kfora na Kosovu i Metohiji od velikog značaja te da je i danas u sedištu NATO u Briselu to rekao i zamolio i generalnog sekretara NATO i predstavnike zemalja članica Alijanse da te trupe tamo i dalje ostanu.

“Imamo i određena pisma i garancije za sever Kosova”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Briselu, ali i dodao da naš narod živi i južno od Ibra i da se oslanja upravo na Kfor.

Kako je rekao, i priča o bebi Dimitriju, koga su trupe Kfor prebacile do Beograda na lečenje, pokazuje na koga mogu da se oslone.

“Oni se oslanjaju na Kfor i mi smo na tome zahvalni. Mi tu nemamo nikakav problem i ne zaboravite – da nije bilo njihovih određenih garantija, teško da bi bilo i Briselskog sporazuma”, podvukao je Vučih i dodao da je odnos Srbije prema tom pitanju potpuno jasan.

On je istakao i odnos prema očuvanju kulturne i verske baštine našeg naroda koje su vrednost ne samo za Srbiju već i za Unesko i sve narode sveta.

Izvor:Tanjug
Previous Srbija: Prodaja automobila u oktobru skočila za 8,6 odsto
Next Stranci u devet meseci 2016 uložili 1,6 milijardi evra u Srbiju

You might also like

Politika 0 Comments

Predsednik Bundestaga u dvodnevnoj poseti Beogradu

Predsednik nemačkog Bundestaga Norbert Lammert dolazi danas u zvaničnu, dvodnevnu posetu Beogradu, gde će se sresti sa predstavnicima države i opozicije.

Tema dana 0 Comments

Dan Republike Srpske: Parada u Banjaluci uz taktove “Marš na Drinu”

Uz taktove pesme “Marš na Drinu” danas je u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske održana parada pod nazivom “25 godina Republike Srpske”.

Makroekonomija 0 Comments

Izveštaj: ECB će možda morati dodatno olabaviti monetarnu politiku

Ako inflacija ne počne da raste, a vlade ne pronađu načine da reše problem loših bankarskih kredita kako bi pomogle ekonomijama da iskoriste sve prednosti podsticaja Evropske centralne banke, ECB

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply