Stranci u devet meseci 2016 uložili 1,6 milijardi evra u Srbiju

Stranci u devet meseci 2016 uložili 1,6 milijardi evra u Srbiju

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je u devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju iznosio 1,3 milijarde evra, od čega se na dužničke instrumente odnosi 474 miliona evra.

U NBS očekuju da će neto priliv SDI u Srbiju do kraja godine dostići oko 1,8 milijardi evra, uz zadržavanje pune pokrivenosti deficita tekućeg računa ovim prilivima.

“Otvorena i često korišćena mogućnost u svim zemljama da se međukompanijski krediti konvertuju u vlasnički ulog, jedan je od razloga zašto se, prema međunarodno priznatoj i uporedivoj metodologiji, dužnički instrumenti smatraju stranim direktnim investicijama”, objašnjava se u saopštenju.

Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. godini je, kako se dodaje, pre svega, rezultat njihovog uspešnijeg poslovanja.

evro3

“Iako se to odražava na isplate dividendi, strani investitori se pretežno opredeljuju da ostvarenu dobit zadrže u našoj zemlji i ponovo ulažu u postojeće i nove projekte. Tako je za devet meseci ove godine po osnovu ostvarene dobiti neto isplaćeno 384 miliona evra, dok je reinvestirano 438 miliona evra”.

Na odluku stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju, između ostalog, utiče i unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, kao i bolje makroekonomske performanse i izgledi naše ekonomije, ocenjuje NBS.

Prošle godine je neto priliv SDI iznosio 1,8 milijardi evra ili 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Srbija bila jedan od lidera u regionu, navodi se u saopštenju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Vučić: Srbija vojno neutralna, bez saradnje sa NATO nema mira i stabilnosti u regionu
Next Apple-u u industriji telefona pripada 90 odsto profita

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Australija 25 godina ne zna za recesiju

Australijska privreda je u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležila snažan rast, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnji period bez recesije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Skupština Srbije usvojila zakone o davanju garancija za zajmove EPS-u i EMS-u

Skupština Srbije u utorak je usvojila Zakon o davanju garancija Srbije u korist Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i zakon kojim se daju garancije za

Makroekonomija 0 Comments

Evropska komisija će srezati procenu rasta Grčke

Evropska komisja će revidirati naniže svoju procenu privrednog rasta Grčke za ovu godinu na oko 2 odsto sa prethodnih 2,7 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply