Skok azijskih berzi, dolar bez promene

Skok azijskih berzi, dolar bez promene

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, zahvaljujući rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu, dok rast prinosa na američke obveznice podržava vrednost dolara.

Na Tokijskoj se berzi danas zbog praznika ne radi, dok su berzanski indeksi u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasli između 0,2 i 0,9 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,6 odsto, odmakavši se dodatno od najniže nivoe u četiri meseca, na koju je skliznuo u ponedeljak.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordni nivoi svih najvažnijih američkih berzanskih indeksa, pri čemu se Dow Jones probio iznad nivoa od 19.000 bodova.

Među najvećim su dobiticima rudarski i energetski sektor jer cene nafte i sirovina rastu, zahvaljujući naznakama jačanja potražnje za metalima u Kini, ali i obećanjima novoizabranog američkog predsednika Donalda Trumpa o povećanju ulaganja u infrastrukturu.

Podršku cenama nafte pruža nada ulagača da će članice OPEC-a na sastanku 30. novembra postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Jutros je cena nafte na američkom tržištu porasla za daljih 10 centi, na 48,13 dolara po barelu, dok se na londonskom tržištu cena kreće oko 49,20 dolara.

Uprkos rastu cena akcija na azijskim berzama, ulagači su oprezni jer se plaše odliva kapitala iz regije, s obzirom na rast kursa dolara i prinosa na američke obveznice.

Foto: thenational.ae

Foto: thenational.ae

Ako Trump ispuni obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ali i carina, u SAD-u se očekuje jačanje inflacije, a zbog toga bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata narednih godina.

To bi nepovoljno uticalo na tržišta kapitala i moglo bi izazvati odliv kapitala iz zemalja u razvoju, kažu analitičari.

Ulagači su oprezni i zbog Trumpove najave protekcionističke trgovinske politike. Juče je rekao kako će prvog dana preuzimanja kancelarije izaći iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Analitičari JPMorgan banke pišu kako je ta Trumpova najava već ugrađena u cene na tržištu jer je to već pre najavljivao.

“Ono što možda nije ugrađeno u tržište je mogućnost drugih protekcionističkih predloga. Stoga smo i dalje zabrinuti jer to predstavlja negativni rizik”, pišu analitičari JPMorgana u belešci klijentima.

A na valutnim se tržištima vrednost dolara prema korpi valuta i dalje kreće nedaleko najviše nivoe od 2003. godine.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,75 jena.

Cena evra prema američkoj valuti kreće se oko 1,0620 dolara, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Daw Jones skočio iznad 19.000 bodova
Next Evropske berze jačaju treći dan zaredom

You might also like

Wall Street: Indeksi pali više od 1 odsto drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale više od 1 odsto, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata, pa su u februaru

Svetske berze 0 Comments

Antverpen odahnuo: Porasla trgovina nebrušenim dijamantima

Nakon veoma teške 2015. godine, industrija dijamanata u Antverpenu je zabeležila rast trgovine od 5 odsto u prošloj godini.

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar na stabilnom nivou

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, dok je kurs dolara stabilan uoči sednice američkog Feda na kojoj će najverovatnije biti povećane

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply