Christofer Dembik: Povlačenje Sjedinjenih Država iz TPP imaće direktne posledice po globalnu ekonomiju

Christofer Dembik: Povlačenje Sjedinjenih Država iz TPP imaće direktne posledice po globalnu ekonomiju

Povlačenje Sjedinjenih Država iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP) je korak u pogrešnom smeru i najgori mogući scenario za svetsku ekonomiju i imaće uglavnom pet direktnih posledica, kaže u komentaru za Gdeinvestirati.com Christofer Dembik, specijalista za investicije i internet trgovanje i direktor makro analize u Saxo Bank.

 1. Smanjiće dodatno globalnu trgovinu, koja je naglo usporila posle svetske finansijske krize i zasigurno će staviti tačku na proces globalizacije započet neposredno nakon Drugog svetskog rata, a od koga su uglavnom imale koristi zemlje u razvoju favorizujući nastanak ogromne srednje klase u mnogim zemljama, kao što su Kina i Brazil.

2. Narednih godina poguraće nadole globalni BDP, koji se bori da dostigne nivo pre krize. Povratak snažnog ekonomskog rasta će biti odložen na neodređeno, što znači da će većina razvijenih ekonomija morati da se navikne na prosečan rast godišnjeg BDP-a od oko 1% i 2%, kao i na visok nivo nezaposlenosti.

3. Označava prestanak regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini  i potvrđuje da je sporazum o kome su pregovarale Sjedinjene Države i Evropa u stanju kliničke smrti. Samo zvaničnici Evropske komisije i dalje veruju da se dogovor može postići narednih meseci. Potpisivanje osnovnih sporazuma o slobodnoj trgovini među regionima je postalo deo prošlosti.

4. Znači da se protekcionizam vratio, trenutno u prikrivenoj formi što može da dovede do većih trgovinskih barijera i konkurentnih devalvacija tokom Trumpovog predsedavanja. Ipak, ovaj model ekonomske strategije se pokazao kao veliki neuspeh tokom 30-ih godina prošlog veka i nema razloga da verujemo da će stvari u današnje vreme bolje funkcionisati.

5. Potvrđuje lagano povlačenje Sjedinjenih Država iz Azijsko-pacifičkog partnerstva (APAC) koje je deo njihove tradicionalne zone uticaja. To će stvoriti zlatnu šansu Kini da poveća svoj uticaj u regionu. Ova zemlja, koja nije deo Trans-pacifičkog partnerstva, će biti u mogućnosti da dodatno preuzme vođstvo u Aziji i Latinskoj Americi i u potpunosti iskoristi smanjenje uticaja SAD. Ovo je potvrda da se Sjedinjene Države postepeno vraćaju u izolaciju, kao što je to npr. bio slučaj 1920-ih godina.

Donald Trump (foto: today.com)

Donald Trump (foto: today.com)

Kada je reč o finansijskim tržištima, direktan uticaj je teško odrediti. Međutim, niži globalni rast, pad priliva stranog kapitala u zemljama u razvoju i moguća pojava trgovinskih ograničenja nisu nikada pozitivan pokazatelj za berze posmatrano dugoročno. Za sada, ona su dobro orijentisana jer monetarna politika FED-a i Evropske centralne banke nastavljaju da imaju presudan uticaj na cenu finansijskih sredstava. Ipak, u nekom trenutku, slab rast tokom dužeg vremenskog perioda će na kraju uticati na rezultate kompanija na berzi, a time i na najznačajnije svetske indikatore.

Period koji je pred nama je veoma neizvestan sa ekonomskog stanovišta. Poslednji pokazatelji potvrđuju da je ekonomija SAD zdrava, ali da dostiže kraj poslovnog ciklusa. Od poslednje faze ekonomskog pada prošlo je 35 kvartala. Izuzev novog rekorda u trajanju (40 kvartala za vreme Clintonovog zlatnog doba), Sjedinjene Države će se suočiti sa novom recesijom u naredne četiri godine. Povlačenjem iz sporazuma o slobodnoj trgovini i promocijom trgovinskih ograničenja, Donald Trump preuzima rizik ubrzavanja recesije i guranja sveta u novi period masovne nezaposlenosti”, mišljenja je Dembik..“

Izvor: GdeInvestirati
Previous Najbolji poslovi za one koji vole da putuju
Next Srbija: Prodaja automobila u oktobru skočila za 8,6 odsto

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Švajcarci udvostručili investicije u Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Švajcarskoj u četvrtak 8. decembra, izjavio je da su u poslednje dve godine švajcarske investicije u Srbiji gotovo udvostručene i iznose približno

Dinar oslabio 0,1% prema evru i 0,6% u odnosu na dolar

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,9277 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

Švajcarski franak precenjen, ekonomija trpi posledice

Precenjenost švajcarskog franka, posebno u odnosu na evro, koji je najvažnija valuta za švajcarski izvoz, ima negativan uticaj na ekonomiju Konfederacije, mišljenje je zvaničnika Švajcarske centralne banke.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply