Kineska banka do kraja godine dobija konačnu dozvolu za rad

Kineska banka do kraja godine dobija konačnu dozvolu za rad

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će, posle dobijanja preliminarne dozvole za rad, Kineska banka obaviti sve proceduralne poslove da bi krajem godine dobila konačnu dozvolu za rad i počela sa poslovanjem na lokaciji na Novom Beogradu. 

“Ponosna sam što nam jedna od pet najvećih banaka u svetu dolazi u Srbiju, a o tome o kakvoj je banci reč i kakava je saradnja sa NBS govori i kratkoća vremena u kom je data preliminarna dozvola, jer je od prvog pitanja postavljenog u februaru mesecu dokumentacija podneta već u junu”, izjavila je Tabaković na konferenciji za medije.

Podsetila je da je namera te banke da joj Srbija bude centar ne samo za Balkan, već i za istočnu i zapadnu Evropu.

Na novinarsko pitanje o visini javnog duga, guverner je navela da je javni dug centralne države na kraju septembra bio 24,1 milijardu evra, i da je njegovo učešće u projektovanom bruto domaćem proizvodu bilo 70,8 procenata, naspram 74,7 odsto na kraju 2015. godine.

“Pad udela javnog duga u BDP-u od početka godine rezultat je smanjenja unutrašnjeg duga za 417 miliona evra i smanjenja spoljnog dela javnog duga za 238,2 miliona evra, ali i većeg nominalnog BDP-a u ovoj godini”, precizirala je.

jorgovanka-tabakovic1

Polazeći od sadašnjeg nivoa javnog duga, projekcije fiskalnog deficita od 2,1 odsto BDP-a i projekcije privrednog rasta NBS od 2,7 odsto, centralna banka očekuje, dodala je Tabaković, da će se uz ostvarenje ostalih makroekonomskih pretpostavki udeo javnog duga u BDP-u krajem 2016. spustiti ispod 74 procenta.

“Takvu projekciju ima i Međunarodni monetarni fond, a slična je i projekcija Fiskalnog saveta”, navela je guverner.

Tabaković je takođe ocenila da povećanje plata i penzija ni u kom slučaju neće dovesti u pitanje fiskalnu konsolidaciju, ali će pomoći rast BDP-a podstičući privatnu privatnu potrošnju koja će, kako se očekuje, realno biti povećana u narednoj godini za 1,4 procenta.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Svetska banka: Privredni rast u Srbiji 2,5 odsto
Next Rasim Ljajić: Prihodi od telekomunikacija 1,5 milijardi evra

You might also like

Kompanije 0 Comments

Banca d’Italia: Za 30 radnih mesta konkurisalo skoro 85.000 ljudi

Za 30 otvorenih radnih mesta u Centralnoj banci Italije (Banca d’Italia) konkurisalo je neverovatnih 84.745 osoba. 

Energetika i naftna industrija 0 Comments

EPS ne planira poskupljenje struje u naredne tri godine

Trogodišnjim planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) nije planirano povećanje cene struje za garantovano snabdevanje domaćinstava i malih kupaca, piše Politika.

Preduzetništvo 0 Comments

Kombi prevoz (ne)ostaje na drumovima: Oduzeto 95 vozila

Od početka primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, pre mesec i po dana, iz saobraćaja je isključeno 95 kombi vozila.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply