Zaustavljen pad cena zlata

Zaustavljen pad cena zlata

Cene zlata na međunarodnim tržištima u ponedeljak su blago porasle čime je prekinut višednevni negativni niz.

Na londonskom tržištu se uncom zlata trenutno trguje po ceni 1.214,25 dolara, što je 0,30 veća cena u odnosu na prethodno zatvaranje.

Zlato je prošlih dana bilo pod pritiskom jakog dolara i očekivanja da će Federalne rezerve povećati kamatne stope već na narednom sastanku polovinom decembra.

Jači američki dolar obično opterećuje zlato, jer prigušuje potražnju za alternativnom imovinom i čini robu izraženu u dolarima skupljom za vlasnike ostalih valuta.

Pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima negativno je uticala na zlato, jer su se investitori, iako oprezno, okrenuli rizičnijim investicijama. Tako je vrednost indeksa Dow Jones porasla 2,9 odsto, S&P 500 je ojačao 2% a Nasdaq indeks 2,5 odsto u odnosu na dan izbora.

Očekivanja da će Trampova administracija više ulagati u infrastrukturu povećala su tražnju za industrijskim metalima.

“Izgleda da je splasnula euforična potražnja za metalima, nastala nakon pobede Donalda Trampa. Uostalom, sasvim je neizvesno koliko predizbornih obećanja Tramp može ispuniti”, kaže Carsten Fritsch, analitičar u Commerzbank.

Izvor:Agencije
Previous Povučeno 35.137 Juvitaninih kašica iz prodaje, prijava i za prodavca
Next Kina i Rusija alternativa Turskoj za EU

You might also like

Beogradska berza: Godišnji izveštaj podstakao trgovanje akcjama NIS-a, Jubmes banka dobitnik dana

Poslednji dan februara na Beogradskoj berzi je doneo dobar promet i nastavak rasta tržišta akcija. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 141,1 milion RSD (1,1 milion EUR), a indeks Belex15

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: Privredi evrozone i dalje treba pomoć

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je juče da je privredi evrozone “i dalje neophodan obiman stepen monetarnih podsticaja”.

Politika 0 Comments

Vučić: U novoj vladi najmanje šest novih ministara, kritični resori poljoprivreda, prosveta i zdravstvo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u novoj vladi biti najmanje šest novih ministara i dodao da je pitanje da li će sa nekim uopšte i početi pregovore

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply