Zaustavljen pad cena zlata

Zaustavljen pad cena zlata

Cene zlata na međunarodnim tržištima u ponedeljak su blago porasle čime je prekinut višednevni negativni niz.

Na londonskom tržištu se uncom zlata trenutno trguje po ceni 1.214,25 dolara, što je 0,30 veća cena u odnosu na prethodno zatvaranje.

Zlato je prošlih dana bilo pod pritiskom jakog dolara i očekivanja da će Federalne rezerve povećati kamatne stope već na narednom sastanku polovinom decembra.

Jači američki dolar obično opterećuje zlato, jer prigušuje potražnju za alternativnom imovinom i čini robu izraženu u dolarima skupljom za vlasnike ostalih valuta.

Pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima negativno je uticala na zlato, jer su se investitori, iako oprezno, okrenuli rizičnijim investicijama. Tako je vrednost indeksa Dow Jones porasla 2,9 odsto, S&P 500 je ojačao 2% a Nasdaq indeks 2,5 odsto u odnosu na dan izbora.

Očekivanja da će Trampova administracija više ulagati u infrastrukturu povećala su tražnju za industrijskim metalima.

“Izgleda da je splasnula euforična potražnja za metalima, nastala nakon pobede Donalda Trampa. Uostalom, sasvim je neizvesno koliko predizbornih obećanja Tramp može ispuniti”, kaže Carsten Fritsch, analitičar u Commerzbank.

Izvor:Agencije
Previous Povučeno 35.137 Juvitaninih kašica iz prodaje, prijava i za prodavca
Next Kina i Rusija alternativa Turskoj za EU

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Zlato na najvišem nivou u tri meseca

Geopolitička neizvesnost i nesigurnost po pitanju ekonomske politike Trampove administracije pogurala je cenu zlata na nove najviše nivoe u poslednja tri meseca.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze nastavljaju svoj rast

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija porasle su drugi dan zaredom, najviše u tehnološkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Početak nedelje obeležio rast akcija

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, najviše zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je cena akcije Unilevera oštro pala jer je Kraft povukao ponudu za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply