Zaustavljen pad cena zlata

Zaustavljen pad cena zlata

Cene zlata na međunarodnim tržištima u ponedeljak su blago porasle čime je prekinut višednevni negativni niz.

Na londonskom tržištu se uncom zlata trenutno trguje po ceni 1.214,25 dolara, što je 0,30 veća cena u odnosu na prethodno zatvaranje.

Zlato je prošlih dana bilo pod pritiskom jakog dolara i očekivanja da će Federalne rezerve povećati kamatne stope već na narednom sastanku polovinom decembra.

Jači američki dolar obično opterećuje zlato, jer prigušuje potražnju za alternativnom imovinom i čini robu izraženu u dolarima skupljom za vlasnike ostalih valuta.

Pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima negativno je uticala na zlato, jer su se investitori, iako oprezno, okrenuli rizičnijim investicijama. Tako je vrednost indeksa Dow Jones porasla 2,9 odsto, S&P 500 je ojačao 2% a Nasdaq indeks 2,5 odsto u odnosu na dan izbora.

Očekivanja da će Trampova administracija više ulagati u infrastrukturu povećala su tražnju za industrijskim metalima.

“Izgleda da je splasnula euforična potražnja za metalima, nastala nakon pobede Donalda Trampa. Uostalom, sasvim je neizvesno koliko predizbornih obećanja Tramp može ispuniti”, kaže Carsten Fritsch, analitičar u Commerzbank.

Izvor:Agencije
Previous Povučeno 35.137 Juvitaninih kašica iz prodaje, prijava i za prodavca
Next Kina i Rusija alternativa Turskoj za EU

You might also like

Evro pao na 1,05 dolara, uprkos rastu inflacije u evrozoni

Više zvaničnika američke centralne banke je tokom poslednjih nekoliko dana nagovestilo skoro povećanje kamatnih stopa, usled čega je dolar ojačao u odnosu na glavne svetske valute.

Najvažnije vesti 0 Comments

Potencijalna budućnost zaposlenih: Nema radnog vremena,godišnjeg odmora,bolovanja,penzije

Poslovi budućnosti možda neće imati fiksno radno vreme, plaćeno bolovanje ili penziju, izjavio je britanski državni sekretar za rad i penzioni sistem Damian Green, a prenosi britanski list “Independent”.

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Inflacija u granicama cilja i u narednom periodu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u martu povećane 0,2%. Mesečna inflacija je u najvećoj meri posledica rasta cena usluga mobilne telefonije i svežeg voća, dok su

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply