Odluka Angele Merkel da se kandiduje za četvrti mandat ojačala evro

Odluka Angele Merkel da se kandiduje za četvrti mandat ojačala evro

Evro je u ponedeljak porastao prema američkom dolaru, jer je razvoj situacije na političkom planu, po mišljenju nekih posmatrača, učinio manje neizvesnim izbore u Francuskoj i Nemačkoj u 2017. godini, pruživši blagu podršku zajedničkoj evropskoj valuti.

Trenutno se evrom na međunarodnim valutnim tržištima trguje po ceni 1,0626 dolara, što je rast od 0,36 odsto.

Analitičari kažu da je evro dobio ′vetar u leđa′ i zahvaljujući blagom slabljenju dolara prema korpi valuta. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke prema šest vodećih svetskih valuta, oslabio je 0,3 odsto, ali je i dalje blizu 14-godišnjeg maksimuma.

Dolar je ojačao više od tri odsto prema korpi valuta nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, podstaknut Trampovim predizbornim obećanjima o većim fiskalnim stimulansima i očekivanjima da će Federalne rezerve povećati kamatne stope već na narednom sastanku polovinom decembra.

S druge strane, u Evropi je fokus na izborima koji se očekuju naredne godine u Francuskoj i Nemačkoj.

Juče su bivši premijeri Francuske Fransoa Fijon i Alen Žipe osvojili najviše glasova u prvom krugu unutarstranačkih izbora za predsedničkog kandidata Republikanaca, dok bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi nije uspeo da se kvalifikuje za drugi krug glasanja.

Posle raznih sepkulacija, zvaničnih i manje zvaničnih potvrda iz njenog okruženja, Angela Merkel je juče i zvanično objavila da će se i četvrti put kandidovati za kancelarku Nemačke, što nije iznenadilo analitičare koji takav potez vide pozitivnim za evro. “Kancelarku Merkel se smatra snažnim zagovornikom evra i svojevrsnim simbolom stabilnosti”, rekla je Esther Reichelt, valutni analitičar u Commerzbanki.

Zahvaljujući rastu cena “brent” nafte za skoro 5 odsto, ojačale su valute zemalja proizvođača poput ruske rublje i norveške krune.

Rublja je danas prema dolaru bila na dobitku 1,55 odsto, dok je norveška kruna prema dolaru ojačala 0,67 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Snažan rast cena nafte, Putin veruje da će biti postignut dogovor o zamrzavanju proizvodnje
Next Tabaković: Kretanje dolara jeste promena koja se tiče Srbije

You might also like

Društvo

Numbeo: Ovo su najskuplje zemlje Evrope i sveta

Tabele nam mogu dosta toga reći, ali čim se tabela pretvori u veliku šarenu kartu sveta, rezultati odmah postanu mnogo zanimljiviji.

Najvažnije vesti

Nova nacionalna Carinska tarifa kreće od 1. januara 2017. godine

Nova Carinska tarifa koja će se u Srbiji početi primenjivati od 1. januara 2017. godine, Uredbom Vlade Srbije je usklađena sa standardima Svetske carinske organizacije i Evropske unije, saopštila je

Najvažnije vesti

Nezadovoljni mlekari zasuli zgradu EU u Briselu mlekom u prahu

Proizvođači mleka iz raznih evropskih zemalja zasuli su zgradu EU u Briselu mlekom u prahu, u znak protesta zbog krize u njihovom sektoru.