Od besplatnih akcija 2.100 dinara ako nisu podizane šest godina

Od besplatnih akcija 2.100 dinara ako nisu podizane šest godina

Dividende za besplante akcije koje niste podizanli šest godina, sada vrede nešto malo više od 2 .100 dinara, koji vas čekaju na računu u Pošti.

– Poslednje dividende, koje sleduju građanima, isplaćene su u septembru i to za NIS, Aerodrom “Nikola Tesla” i Telekom. Besplatne akcije za Telekom podeljene su građanima još 2012. godine, ali iz nekog razloga država građanima ne odobrava da trguju sa njima, ali dividende za Telekom od 2014. godine redovno se isplaćuju – objašnjava broker Nenad Gujaničić za “Blic”.

Po Zakonu svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada dobili pet akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma. Trenutna vrednost akcija na beogradskoj berzi za NIS iznosi 635 dinara, a za Aerodrom Nikola Tesla 1.100 dinara, pa tako onim građanima, koji ih nisu prodali, akcije vrede 4.275 dinara.

Oko 4,8 miliona građana Srbije dobilo je 2010. godine po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra (fond u koji se slivao novac od privatizacija). Ovaj novac država je tada uplatila na njihove račune u Poštanskoj štedionici, na koji je u međuvremenu uplaćivan i novac od dividendi NIS i Aerodroma Nikola Tesla. Pored besplatnih akcija, kompanije NIS i Aerodrom su u proteklih nekoliko godina isplaćivale i dividende iz dobiti poslovanja, i one danas iznose ukupno oko 1.150 dinara. Dividende isplaćuje i Telekom Srbija, od koga svaki građanin ima po 31 akciju. Od 2014. do danas po tom osnovu na njihovim računima nalazi se još oko 996 dinara.

Procedura podizanja novca sa računa u Pošti nije komplikovana, od dokumenata je potrebna samo lična karta, a novac se dobija već narednog dana. Ukoliko se neko odluči da akcijama NIS-a i Aerodroma Beograd trguje na berzi, proceduru takođe može pokrenuti na istom mestu.

Izvor: Agencije
Previous Prilikom promene banke nećete izgubiti račune plaćene online
Next Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske: Odnosi dve države dobri u svakom pogledu

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Pet kompanija ponudilo od 500 do 600 miliona dolara za RTB Bor

Od osam kompanija, koliko ih je zainteresovano za strateško partrnerstvo sa RTB Bor, njih pet je uradilo kompletan presek stanja u RTB-u, nakon čega su, za partnerstvo sa RTB-om ponudili sumu

Beogradska berza: Skroman promet, Aerodrom najviši u šest meseci

Juče je ponovo zabeležena skromna investiciona aktivnost na tržištu akcija, a indeks Belex15 uspeo je da zabeleži pozitivnu promenu od 0,2%, zatvršivši trgovanje na 722,1 poen.

Industrija 0 Comments

Evropska komisija: Bez carina na srpski čelik

Nove antidamping mere na uvoz čeličnih prizvoda iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine u Evropsku uniju, koje je uvela Evropska komisija, ne odnose se na uvoz čelika iz Srbije, saopšteno

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply