Od besplatnih akcija 2.100 dinara ako nisu podizane šest godina

Od besplatnih akcija 2.100 dinara ako nisu podizane šest godina

Dividende za besplante akcije koje niste podizanli šest godina, sada vrede nešto malo više od 2 .100 dinara, koji vas čekaju na računu u Pošti.

– Poslednje dividende, koje sleduju građanima, isplaćene su u septembru i to za NIS, Aerodrom “Nikola Tesla” i Telekom. Besplatne akcije za Telekom podeljene su građanima još 2012. godine, ali iz nekog razloga država građanima ne odobrava da trguju sa njima, ali dividende za Telekom od 2014. godine redovno se isplaćuju – objašnjava broker Nenad Gujaničić za “Blic”.

Po Zakonu svi građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada dobili pet akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma. Trenutna vrednost akcija na beogradskoj berzi za NIS iznosi 635 dinara, a za Aerodrom Nikola Tesla 1.100 dinara, pa tako onim građanima, koji ih nisu prodali, akcije vrede 4.275 dinara.

Oko 4,8 miliona građana Srbije dobilo je 2010. godine po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra (fond u koji se slivao novac od privatizacija). Ovaj novac država je tada uplatila na njihove račune u Poštanskoj štedionici, na koji je u međuvremenu uplaćivan i novac od dividendi NIS i Aerodroma Nikola Tesla. Pored besplatnih akcija, kompanije NIS i Aerodrom su u proteklih nekoliko godina isplaćivale i dividende iz dobiti poslovanja, i one danas iznose ukupno oko 1.150 dinara. Dividende isplaćuje i Telekom Srbija, od koga svaki građanin ima po 31 akciju. Od 2014. do danas po tom osnovu na njihovim računima nalazi se još oko 996 dinara.

Procedura podizanja novca sa računa u Pošti nije komplikovana, od dokumenata je potrebna samo lična karta, a novac se dobija već narednog dana. Ukoliko se neko odluči da akcijama NIS-a i Aerodroma Beograd trguje na berzi, proceduru takođe može pokrenuti na istom mestu.

Izvor: Agencije
Previous Prilikom promene banke nećete izgubiti račune plaćene online
Next Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske: Odnosi dve države dobri u svakom pogledu

You might also like

Društvo 0 Comments

FAO: Pad globalne tražnje za hranom

Globalna tražnja za hranom i poljoprivrednim proizvodima bi trebalo značajno da uspori u narednoj deceniji, pre svega zbog slabljenja potrošnje u Kini.

Wall Street: Početak godine obeležen rastom indeksa

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija znatno porasle, nastavljajući uspon od kraja prošle godine, pri čemu su među najvećim dobitnicama bile akcije tehnoloških divova Alphabeta i Facebooka.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Investitore brinu američke najave

Na azijskim berzama se u četvrtak indeksi kreću oko najviših nivoa u istoriji, no trguje se oprezno jer se ulagači plaše protekcionizma američkih vlasti, dok je vrednost dolara prema korpi valuta

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply