Kina i Rusija alternativa Turskoj za EU

Kina i Rusija alternativa Turskoj za EU

Kina je spremna da razmotri zahtev Turske za prijem u Šangajsku organizaciju za saradnju, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio takvu mogućnost.

Šangajsku organizaciju za saradnju čine Kina, Rusija i četiri centralnoazijske zemlje – Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Taj blok je formiran 2001. godine, kao regionalni organizacija za borbu protiv pretnji radikalnog islama, kao i krijumčarenja droge iz Avganistana, navodi Reuters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da je Turska već partrner u dijalogu sa zemljama bloka i da sa njima već dugo vremena sarađuje.

Kina pridaje veliki značaj želji Turske da ojača tu saradnju, rekao je on na konferenciji za štampu.

“Spremni smo, zajedno sa drugim članovima Šangajske organizacije za saradnju i u skladu sa odredbama osnivačkih dokumenata, da ozbiljno razmotrimo (turski zahtev) na bazi konsenzusa u konsultacijama”, dodao je Geng.

Foto: sputniknews.com

Foto: sputniknews.com

Erdogan: Šangajska organizaciju za saradnju realna alternativa za EU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska u Šangajskoj organizaciji za saradnju vidi realnu alternativu za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je naveo Tass, Erdogan je to rekao novinarima tokom posete Pakistanu i Uzbekistanu, a prenela je Habertuk televizija.

“Nakon Bregzita, slične stvari mogu da se dese i u ostalim evropskim zemljama. Francuska priča o tome, Italija takođe. Zašto Turska ne postane član Šangajske petice? To sam rekao (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu i (predsedniku Kazahstana Nursultanu) Nazarbajevu i ostalim članicama te organizacije”, rekao je Erdogan.

On je dodao da bi Turskoj bilo prijatnije da radi sa Šangajskom organizacijom za saradnju, dok “EU odugovlači sa procesom pridruživanja”.

Izvor:Agencije
Previous Zaustavljen pad cena zlata
Next Japanska kompanija ulaže u Šabac, posao za 1.700 radnika

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Asad zaratio i sa Kurdima

Ovonedeljne borbe u severozapadnom sirijskom gradu Hasake, podeljenom između kurdske milicije (YPG) i sirijskih vladinih snaga označene su kao najviši stepen konfrontacije između Kurda i Damaska od početka rata pre

Geopolitika 0 Comments

Ormuski moreuz: Američki razarač ispalio hice upozorenja na iranske vojne brodove

Američki razarač ispalio je tri hica upozorenja na četiri broda iranske Islamske revolucionarne garde, nakon što su im se oni velikom brzinom približili u moreuzu Ormuz.

Geopolitika 0 Comments

UN: Nastavak sirijskih mirovnih pregovora krajem avgusta

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura planira za kraj avgusta nastavak mirovnih pregovora između sirijskih vlasti i opozicije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply