Jorgovanka Tabaković: Smanjen fiskalni deficit, inflacija stabilna, povećana projekcija rasta BDP-a

Jorgovanka Tabaković: Smanjen fiskalni deficit, inflacija stabilna, povećana projekcija rasta BDP-a

Zbog uspešne fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, u 2016. godini je posebno smanjen fiskalni deficit, koji bi u ovoj godini trebalo da iznosi 2,1 odsto BDP, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

“Takođe, očekuje se pad učešća javnog duga prvi put od 2008. godine, što je godinu dana ranije od prethodnih očekivanja”, rekla je Tabaković na prezentaciji izveštaja o inflaciji za novembar 2016. u Narodnoj banci Srbije.

Usled bržeg rasta izvoza od uvoza, kako je navela, i deficit tekućeg računa dodatno se smanjuje, pa bi njegovo učešće u BDP trebalo da se spusti u ovoj godini na 4,1 procenat.

“Neto strane direktne investicije od 1,8 milijardi evra u ovoj godini, što je 5,2 odsto BDP, biće više nego dovoljne za pokriće deficita tekućeg računa”, rekla je guverner.

Ona je dodala da je najvažnija odluka monetarne politike, od avgustovskog izveštaja o inflaciji, smanjenje ciljane inflacije na tri odsto uz odstupanja naviše i naniže od 1,5 procentnih poena.

“Odluka o smanjenju cilja doneta je u saradnji sa Vladom Srbije, zahvaljujući znatno boljim makroekonomskim fundamentima i izgledima naše ekonomije za naredni period, kao i postignutoj i održanoj cenovnoj stabilnosti”, istakla je Tabaković.

Prema njenim rečima, međugodišnja inflacija će u granice novog cilja ući početkom sledeće godine, nakon čega će nastaviti da se kreće unutar tih granica.

“Zbog odlične poljoprivredne sezone, ponovo smo izvršili reviziju naviše stope rasta BDP za ovu godinu, sada na 2,7 odsto”, rekla je ona precizirajući da je to treća korekcija naviše za 2016. godinu.

Kako je navela, projekciju rasta BDP za 2017. godinu, NBS zasad nije menjala i očekuje rast od tri procenta.

Foto:The Business Times

Foto:The Business Times

Kineska banka bi mogla krajem godine da dobije dozvolu za rad

Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da očekuje da Kineska banka (Bank of China) do kraja godine završi sve procedure za osnivanje banke u Srbiji i da dobije dozvolu za rad.

“Ponosna sam što jedna od pet najvećih banaka u svetu dolazi u Srbiju”, kazala je Tabaković.

Dodala je da očekuje da će se ta banka baviti ne samo finansiranjem privrede već i građana i da će doprineti zdravoj konkurenciji na bankarskom tržištu Srbije.

Ona je podsetila da je Kineska banka u februaru ove godine od NBS zatražila informacije o proceduri za dobijanje dozvole za rad u Srbiji i da je u junu dostavila potrebnu dokumentaciju, a da je za sedište banke izabrana lokacija na Novom Beogradu.

“Brzina kojom je završena procedura za dobijanje dozvole za rad pokazuje da se radi o velikoj i ozbiljnoj banci koja će u Beogradu imati centralu ne samo za region već i za i istočnu i zapadnu Evropu”, kazala je Tabaković.

Izvor:Tanjug/Beta
Previous Ostalo je još samo 3 dana do početka SEMPL konferencije
Next Venecueli vraćeno članstvo u organizaciji proizvođača dijamanata

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Japanska ekonomija beleži najduže razdoblje rasta od 2001.

Japanska ekonomija je ponovo porasla u razdoblju od jula do septembra, sedmo tromesečje zaredom, što je najduže razdoblje rasta u 16 godina, pokazali su u sredu objavljeni podaci.

Makroekonomija 0 Comments

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije veća za 13,2 odsto

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvom polugodištu 2017. godine iznosila je oko 17 milijardi evra i veća je za 13,2 odsto nego u istom periodu prošle godine, a izraženo u

Makroekonomija 1Comments

Prosečna plata u Srbiji u februaru 46.990 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 46.990 dinara, što je u odnosu na januar nominalno više za 13,2 odsto, a realno za 12,4 odsto, saopštio

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply