Azijske berze: Dolar bez promene, ulagači na oprezu

Azijske berze: Dolar bez promene, ulagači na oprezu

Na većini azijskih berzi u ponedeljak su cene akcija porasle, no trguje se oprezno jer se ulagači plaše da bi rast kursa dolara i prinosa na američke obveznice mogao izazvati odliv kapitala s tržišta u razvoju.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu oko 0,8 odsto, što se najviše zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru, dok su cene akcija u Hong Kongu, Singapuru i Šangaju porasle između 0,1 i 0,7 odsto.

U Južnoj Koreji i na drugim azijskim tržištima indeksi su blago pali, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto, nedaleko najniže nivoe u četiri meseca.

Oprez ulagača posledica je straha od odliva kapitala iz regije, s obzirom na rast kursa dolara i prinosa na američke obveznice.

Ako novoizabrani predsednik SAD-a Donald Trump ispuni obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i pretekcionizmu u trgovinskoj politici, u SAD-u se očekuje jačanje inflacije, a zbog toga bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata narednih godina.

Kako ulagači prilagođavaju svoje pozicije novim okolnostima, tako su prinosi na 10-godišnje američke obveznice dostigli 2,3 odsto, najviši nivo od januara, dok su se pre Trumpove pobede na izborima, kretali oko 1,86 odsto.

Zbog toga se na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta kreće na najvišim nivoima od 2003. godine.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti jutros kreće oko 110,86 jena, nedaleko 111,12 jena, najviše nivoe od početka juna. To znači da je od Trumpove pobede u trci za Belu kuću ojačao gotovo 10 odsto.

Kurs evra prema američkoj valuti kreće se jutros oko 1,0590 dolara, dok je u petak u jednom trenutku zaronio na 1,0569 dolara, najniži nivo u gotovo godinu dana.

A nakon što su prošle nedelje cene nafte porasle oko 5 odsto, jutros je nastavljen njihov uspon, što se zahvaljuje nadi ulagača da će članice OPEC-a na sastanku 30. novembra postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Na londonskom je tržištu cena barela jutros porasla daljih 1,2 odsto, na 47,41 dolar.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous U 2016. godini prodaja PC hardvera veća od prodaje konzola za 122 odsto
Next Evropske berze: Oprez ulagača na početku nedelje

You might also like

Beogradska berza: Najprometnija Komercijalna, blagi rast indeksa

Vrlo skroman trgovački dan na Beogradskoj berzi uz blagi oporavak tržišta akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,2 miliona RSD (66,4 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3% na 606,3

Beogradska berza: Pad nakon jučerašnjeg skoka, Belex15 oslabio 0,7%

Nakon jučerašnjeg velikog skoka, danas je zabeležen pad domaćeg tržišta akcija uz solidan promet kome su u velikoj meri doprinele državne dužničke hartije. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 298,6

Svetske berze 0 Comments

Vrednost američkih akcija od krize porasla 330 odsto

Tokom finansijske krize, koja je dovela do najveće recesije u SAD u poslednjih 80 godina, akcije su doživele veliki pad, stoga je i SP500 indeks izgubio značajan deo vrednosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply