Mađarski premijer u poseti Srbiji

Mađarski premijer u poseti Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas popodne premijera Mađarske Vikora Orbana na niškom aerodromu Konstantin Veliki.

Vučić je Orbana dočekao uz najviše državne i vojne počasti, uz postrojenu gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dveju zemalja.

Mađarskog premijera i članove njegovog kabineta na niškom aerodromu su, pored premijera Vučića, dočekali ministri u Vladi Srbije, kao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Za sutra je predviđen obilazak deonice “Prosek – Bancarevo”, na istočnom kraku Koridora 10, a potom tet-a-tet susret Vučcića i Orbana, kao i bilateralni susreti ministara dveju vlada.

Potom će biti održana zajednička sednica Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske, svečano potpisivanje sporazuma i konferencija za novinare premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Biće to treći po redu sastanak vlada Srbije i Mađarske.

Vučić i Orban će takođe učestvovati na Biznis forumu u organizaciji Privredne komore Srbije, na kome će učestvovati oko 250 privrednika.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je Tanjugu da se na forumu očekuje oko 170 mađarskih i srpskih kompanija, među kojima su velike firme, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća.

Čadež je naveo da će poseban kvalitet biznis forumu dati bilateralni razgovori koji će biti održani tokom prepodneva, uoči plenarnog zasedanja na kome će se učesnicima obratiti premijeri Srbije i Mađarske.

“Interesovanje za B2B (biznis tu biznis) susrete je zaista veliko, što najbolje govori o obostranom interesu naših poslovnih zajednica da se povezuju i unapređuju saradnju. PKS je u kontaktu sa prijavljenim kompanijama, prikupila upite za razgovore i organizovaće oko 250 pojedinačnih sastanaka privrednika, na kojima će jedni drugima predstaviti ponudu, investicione i izvozne potencijale i konkretne projekte za saradnju”, rekao je Čadež Tanjugu.

On je izrazio uverenje da će ti sastanci u narednom periodu rezultirati ugovorima i realizacijom konkretnih poslovnih aranžmana.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 1,1 milijarda evra, što je za oko 50 miliona evra više nego u 2014. odnosno 4,9 odsto.

U prvih osam meseci 2016. godine, prema podacima Ministarstva privrede, trgovinska razmena dve zemlje povećana je za pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a tome je doprinelo otvaranje mađarskih trgovinskih predstavništava.

Ukupan robni izvoz u Mađarsku u 2015. iznosio je 320,9 miliona evra i predstavljao je 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije, pokazuju podaci RZS.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Mađarsku su u 2016. električna energija i oprema za distribuciju struje, đubriva, klipni motori, šećer, maslac i med, prikolice i poluprikolice, hartija i karton…

Vodeći uvozni proizvodi iz Mađarske u Srbiju tokom 2016. godine su ulja od nafte i minerala, putnički automobili, lekovi, hartija i karton, ugalj…

Izvor:Tanjug
Previous Facebook kupio FacioMetrics, firmu koja se bavi veštačkom inteligencijom
Next Sirijska vlada odbila plan UN o autonomiji za istočni deo Alepa

You might also like

Tema dana 1Comments

Afera svetskih razmera: Brazil godinama izvozio pokvareno meso

Brazilska vlada strahuje da bi SAD, Kina i EU mogle zabraniti uvoz mesa iz ove latino-američke zemlje, nakon što je u petak objavljeno da su neki od najvećih brazilskih proizvođača

Tema dana 0 Comments

Završen samit G7 : Rast svetske ekonomije najveći prioritet

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) istakli su na kraju dvodnevnog samita u Japanu rast svetske ekonomije kao prioritet i ukazali na rizike izlaska Velike Britanije iz Evropske

Transport 0 Comments

Ryanairu odobreno preuzimanje Laudamotiona

Evropska komisija dala je zeleno svetlo za preuzimanje austrijske niskobudžetne aviokompsnije Laudamotion irskoj aviokompaniji Ryanair.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply