Predsednik ECB nagovestio proširenje monetarnih podsticaja

Predsednik ECB nagovestio proširenje monetarnih podsticaja

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je izjavio da oporavak evrozone još nije dovoljno jak i da se i dalje uveliko oslanja na ultra-labavu ECB-ovu monetarnu politiku.

“Ne možemo biti optimistični u pogledu ekonomskih perspektiva”, izjavio je Dragi na bankarskoj konferenciji u Frankfurtu.

Geopolitički rizici, anemična inflacija i prekomerno oslanjanje na ECB-ovu politiku jeftinog novca su, kako kaže, faktori koji pomračuju perspektive rasta evrozone.

Njegovi komentari su, kako ocenjuje AFP, podgrejali spekulacije da će ECB na narednom zasedanju 8. decembra najaviti proširenje programa mesečnog otkupa obveznica, koji trenutno iznosi 80 milijardi evra.

Iako je inflacija u evrozoni dostigla dvogodišnji maksimum u oktobru od 0,5 odsto, ona je i dalje, kako kaže Dragi, daleko od cilja ECB od nešto ispod dva odsto.

“Evropska centralna banka će nastaviti da deluje, koristeći sve dostupne instrumente u okviru svog mandata kako bi inflaciju podigla na taj nivo”, istakao je Draghi.

Izvor:Tanjug
Previous Najduži gubitnički niz evra od 1999. godine
Next Južna Koreja: Više desetina hiljada demonstranata zahteva smenu predsednice

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Južna Koreja: Predstavljen novi petogodišnji ekonomski plan

Južna Koreja predstavila je novi petogodišnji ekonomski plan koji predviđa povećanje plata i poboljšanje socijalne bezbednosti građana. 

Najvažnije vesti 11 Comments

Šta je suština direktnih stranih investicija i zašto smo zemlja jeftine radne snage

Odluku države da odabere model ekonomskog razvoja baziran na stranim direktnim investicijama treba da potkrepi odgovor na pitanje – šta želite da postignete sa njima?

Makroekonomija 0 Comments

Francuska: Korporativni porez smanjen na 25 odsto

Francuska vlada će do 2022. postepeno smanjiti korporativni porez sa sadašnih 33,3 odsto na 25 odsto, izjavio je novi francuski premijer Édouard Philippe.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply