Najduži gubitnički niz evra od 1999. godine

Najduži gubitnički niz evra od 1999. godine

Vrednost evra u petak je dodatno pala prema američkoj valuti, 10. dan uzastopno, što je njegov najduži negativni niz još od uvođenja u upotrebu 1999. godine.

Kratkoročno, budućnost evra ne izgleda ni malo ružičasto, uzimajući u obzir predstojeći referendum u Italiji i verovatno nove monetarne podsticaje Evropske centralne banke, smatraju analitičari.

U petak je jedan evro koštao 1,0588 dolara, što je 0,36 odsto niža vrednost u odnosu na prethodni dan.

“Evro je trenutno pod velikim pritiskom. Ostaje da se vidi koliko će to dugo trajati”, kaže Richard Perry, tržišni analitičar u “Hantec Markets”, dodajući da bi se evro mogao spustiti na 1,0538 dolara, nivo iz decembra 2015. godine.

“Ukoliko evro dotakne granicu iz marta 2015.godine, 1,0456 dolara, onda je paritet izgledan”, kaže on.

Rast dolara

Foto:www.previews.123rf.com

Foto:www.previews.123rf.com

Perry smatra da je kretanje kursa evra više posledica jačanja dolara nego slabosti evropske valute. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, u petak je dostigao novi 14-godišnji maksimum. U poslednje dve nedelje dolar je ojačao prema japanskom jenu skoro 7,5 odsto, na 110 jena, najviši nivo od maja.

Ovaj trend podstakla je u četvrtak predsednica Federalnih rezervi koja je nagovestila “relativno brzo” povećanje kamatnih stopa. Lideri Fed-a sastaju se 14. i 15 decembra.

“Svedoci smo zaokreta u ulaganjima koja se ponovno vraćaju u Sjedinjene Države. U narednoj se godini očekuju porezne olakšice, u sklopu predizbornih Trampovih obećanja, a razmišlja se i o tome koji se vidovi fiskalnih podsticaja mogu očekivati. To što podržava cene imovine su očekivanja investitora vezana uz fiskalne podsticaje u sledećoj godini”, mišljenja je Richard Cochinos, šef sektora istraživanja valuta 10 najvećih svetskih privreda (G10) u Citiju.

Foto:www.ibtimes.com

Foto:www.ibtimes.com

Težak politički kalendar u Evropi

Evropska centralna banka je ove nedelje najavila veće monetarne podsticaje, “ukoliko kreatori politike procene da je to neophodno kako bi se privreda zone oporavila”, što može dodatno pritisnuti evropsku valutu.

ECB će održati sastanak 8. decembra. Ali pre toga, u Italiji će biti održan referendum o ustavnim reformama koji bi, prema oceni analitičara, mogao da odredi političku sudbinu premijera Matea Rencija. Predložene reforme, za koje se smatra da su najvažnije u Italiji od Drugog svetskog rata, treba da poboljšaju efikasnost parlamenta i izbornog sistema kako bi se uspostavila politička stabilnost u zemlji.

Istovremeno, to je početak veoma “teškog” političkog kalendara u Evropi.

“U narednih dvanaest meseci imate izbore koji bi mogli značajno uticati na promenu raspoloženja u odnosu na evro. U martu 2017. slede parlamentarni izbori u Holandiji, zatim predsednički izbori u Francuskoj, a u septembru izbori za Bundestag u Nemačkoj. Krajem 2016. u Španiji će se najverovatnije dogoditi treći parlamentarni izbori u samo godinu dana. Referendum u Italiji bi mogao biti prvi znak da populistički pokreti u Evropi jačaju”, kaže Perry

Izvor:Agencije
Previous Fiat pokreće online prodaju vozila
Next Predsednik ECB nagovestio proširenje monetarnih podsticaja

You might also like

Wall Street: Blagi pad drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali i u četvrtak, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile akcije u energetskom i finansijskom

Nastavljen pad rublje nakon američkih sankcija

Rublja je danas nastavila da gubi vrednost, drugi dan zaredom, posle novih sankcija SAD Rusiji.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Londonski FTSE100 porastao 14% za godinu dana, DAX 6,9%, CAC 4,9 odsto

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u petak su blago ojačali, međutim na mesečnom nivou, decembar je bio najbolji 30-dnevni period od oktobra 2015. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply