Južna Koreja: Više desetina hiljada demonstranata zahteva smenu predsednice

Južna Koreja: Više desetina hiljada demonstranata zahteva smenu predsednice

Više desetina hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice Seula zahtevajući ostavku predsednice Južne Koreje Park Guen-hje ( Park Geun-hye).

Tokom protekle četiri sedmice u Seulu su organizovani protesti na kojima se predsednica poziva da podnese ostavku pošto je pokrenuta istraga njene prijateljice i savetnice Čoi Sun-sil (Choi Soon-sil).

Prema procenama organizatora na protestu se danas okupilo 300.000 ljudi.

Čoi Su-sil nije imala zvaničnu funkciju, ali se veruje da je koristila svoj uticaj da natera preduzeća da doniraju milione dolara dvema fondacijama koje je ona kontrolisala.

Mediji su pisali da je njen uticaj bio mnogo veći, da je pomagala u izboru predsedničkih pomoćnika i birala garderobu za predsednicu.

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Odobrena istraga

Južnokorejski parlament usvojio je zakon o imenovanju specijalnog tužioca koji će istražiti korupcionaški skandal u koji je umešana prijateljica predsednice Park Geun Hje.

Parlament, u kojem većinu ima opozicija, glasao je i za parlamentarnu istragu navoda da je Park dozvolila svojoj bliskoj prijateljici i savetnici da manipulacijama utiče na vlast i da nezakonito stekne veliko bogatstvo.

Zakon o nezavisnoj istrazi je usvojen u vreme dok se državno tužilaštvo priprema da podigne optužnicu protiv predsedničine prijateljice Čoi Su Sil koja je, kako se sumnja, redovno dobijala poverljive informacije i mešala su u državne poslove.

Tužioci takodje žele da ispitaju Park, ali je njen advokat tražio još vremena.

Park se izvinila jer je svojoj prijateljici dozvolila da rediguje neke njene govore i zbog toga što je skandal izazvao toliko nezadovoljstvo građana, ali nije komentarisala optužbe da joj je dozvolila da manipuliše vladinim poslovima.

Previous Predsednik ECB nagovestio proširenje monetarnih podsticaja
Next Saudijska Arabija najavila dvodnevni prekid bombardovanja u Jemenu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Borisov: Bugarskoj ne treba rat u Crnom moru

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je u četvrtak da Sofija ne želi da učestvuje u stvaranju zajedničke Crnomorske flote, u čijem sastavu bi, pored nje bile Rumunija, Turska i Ukrajina,

Društvo 0 Comments

Rusija: Protesti širom zemlje, traži se ostavka premijera Medvedeva

Najmanje 100 osoba zadržano je u pritvoru u centru Moskve, uključujući opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, tokom demonstracija, koje su u tom gradu i širom Rusije ogranizovane protiv korupcije vladinih zvaničnika,

Geopolitika 0 Comments

White paper: Velika Britanija objavila plan izlaska iz EU

Britanska vlada objavila je danas dokument pod nazivom “Beli papir” (White paper) koji sadrži planove za predstojeće pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Među 12 prioroiteta nalazi se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply