Južna Koreja: Više desetina hiljada demonstranata zahteva smenu predsednice

Južna Koreja: Više desetina hiljada demonstranata zahteva smenu predsednice

Više desetina hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice Seula zahtevajući ostavku predsednice Južne Koreje Park Guen-hje ( Park Geun-hye).

Tokom protekle četiri sedmice u Seulu su organizovani protesti na kojima se predsednica poziva da podnese ostavku pošto je pokrenuta istraga njene prijateljice i savetnice Čoi Sun-sil (Choi Soon-sil).

Prema procenama organizatora na protestu se danas okupilo 300.000 ljudi.

Čoi Su-sil nije imala zvaničnu funkciju, ali se veruje da je koristila svoj uticaj da natera preduzeća da doniraju milione dolara dvema fondacijama koje je ona kontrolisala.

Mediji su pisali da je njen uticaj bio mnogo veći, da je pomagala u izboru predsedničkih pomoćnika i birala garderobu za predsednicu.

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Odobrena istraga

Južnokorejski parlament usvojio je zakon o imenovanju specijalnog tužioca koji će istražiti korupcionaški skandal u koji je umešana prijateljica predsednice Park Geun Hje.

Parlament, u kojem većinu ima opozicija, glasao je i za parlamentarnu istragu navoda da je Park dozvolila svojoj bliskoj prijateljici i savetnici da manipulacijama utiče na vlast i da nezakonito stekne veliko bogatstvo.

Zakon o nezavisnoj istrazi je usvojen u vreme dok se državno tužilaštvo priprema da podigne optužnicu protiv predsedničine prijateljice Čoi Su Sil koja je, kako se sumnja, redovno dobijala poverljive informacije i mešala su u državne poslove.

Tužioci takodje žele da ispitaju Park, ali je njen advokat tražio još vremena.

Park se izvinila jer je svojoj prijateljici dozvolila da rediguje neke njene govore i zbog toga što je skandal izazvao toliko nezadovoljstvo građana, ali nije komentarisala optužbe da joj je dozvolila da manipuliše vladinim poslovima.

Previous Predsednik ECB nagovestio proširenje monetarnih podsticaja
Next Saudijska Arabija najavila dvodnevni prekid bombardovanja u Jemenu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Turske snage blokirale NATO bazu Indžirlik

Oko 7.000 turskih specijalaca u oklopnim vozilima opkolilo je vazduhoplovnu bazu Indžirlik, koju koriste snage SAD i NATO, javljaju jutros lokalni mediji.

Geopolitika 0 Comments

Ministar odbrane SAD u nenajavljenoj poseti Iraku, pojačane borbe za oslobađanje Mosula

Američki ministar odbrane Ešton Karter (Ashton Carter) doputovao je danas u Bagdad gde će sa iračkim premijerom razgovarati o borbi protiv Islamske države (IS) i planovima za preuzimanje Mosula iz

Geopolitika 0 Comments

“Specijalni status” za veliku Britaniju u Evropskoj uniji

Nemački ministar za evropska pitanja Michael Roth izjavio je danas da postoji mogućnost da Britanija dobije “specijalni status” u odnosima sa Evropskom unijom, uz napomenu da London treba da počne

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply