Južna Koreja: Više desetina hiljada demonstranata zahteva smenu predsednice

Južna Koreja: Više desetina hiljada demonstranata zahteva smenu predsednice

Više desetina hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice Seula zahtevajući ostavku predsednice Južne Koreje Park Guen-hje ( Park Geun-hye).

Tokom protekle četiri sedmice u Seulu su organizovani protesti na kojima se predsednica poziva da podnese ostavku pošto je pokrenuta istraga njene prijateljice i savetnice Čoi Sun-sil (Choi Soon-sil).

Prema procenama organizatora na protestu se danas okupilo 300.000 ljudi.

Čoi Su-sil nije imala zvaničnu funkciju, ali se veruje da je koristila svoj uticaj da natera preduzeća da doniraju milione dolara dvema fondacijama koje je ona kontrolisala.

Mediji su pisali da je njen uticaj bio mnogo veći, da je pomagala u izboru predsedničkih pomoćnika i birala garderobu za predsednicu.

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Park Geun-hye, (Foto:www.cbc.ca)

Odobrena istraga

Južnokorejski parlament usvojio je zakon o imenovanju specijalnog tužioca koji će istražiti korupcionaški skandal u koji je umešana prijateljica predsednice Park Geun Hje.

Parlament, u kojem većinu ima opozicija, glasao je i za parlamentarnu istragu navoda da je Park dozvolila svojoj bliskoj prijateljici i savetnici da manipulacijama utiče na vlast i da nezakonito stekne veliko bogatstvo.

Zakon o nezavisnoj istrazi je usvojen u vreme dok se državno tužilaštvo priprema da podigne optužnicu protiv predsedničine prijateljice Čoi Su Sil koja je, kako se sumnja, redovno dobijala poverljive informacije i mešala su u državne poslove.

Tužioci takodje žele da ispitaju Park, ali je njen advokat tražio još vremena.

Park se izvinila jer je svojoj prijateljici dozvolila da rediguje neke njene govore i zbog toga što je skandal izazvao toliko nezadovoljstvo građana, ali nije komentarisala optužbe da joj je dozvolila da manipuliše vladinim poslovima.

Previous Predsednik ECB nagovestio proširenje monetarnih podsticaja
Next Saudijska Arabija najavila dvodnevni prekid bombardovanja u Jemenu

You might also like

Politika 0 Comments

Sirijski predsednik poručio Turcima: Moramo ostati braća

Odnosi između Sirije i Turske trebaju ostati dobrosusedski, rekao je sirijski predsednik Bashar al-Assad tokom sastanka sa bivšim ministrom inostranih poslova Turske Sukru Sina Gurelom, piše “Milliyet”.

Geopolitika 0 Comments

Obama ukinuo povlastice kubanskim migrantima

Američki predsednik Barak Obama ukinuo je višedecenijsku politiku koja je garantovala boravišnu dozvolu svim Kubancima koji dođu u SAD bez vize, što je pohvalila kubanska vlada.

Geopolitika 0 Comments

Analitičari: Britanci otvorili vrata povećanom ruskom uticaju na Balkanu

Balkan će osetiti trenutne i dugotrajne posledice izlaska Velike Britanije iz EU, ocenjuje danas američki politički analitičar Daniel Serwer i dodaje da će Brexit otvoriti vrata povećanom ruskom uticaju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply