Wall Street: Indeksi skočili, Fed podiže kamate

Wall Street: Indeksi skočili, Fed podiže kamate

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, najviše u finansijskom sektoru, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen poručila da će kamate biti povećane relativno skoro.

Dow Jones ojačao je 0,19 odsto, na 18.903 boda, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto, na 2.187 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 odsto, na 5.333 boda.

S&P 500 i Dow Jones indeks primaknuli su se najvišim nivoima u istoriji, nakon što su juče cene akcija porasle u šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, 1,3 odsto, u finansijskom sektoru.

Uspon tog sektora zahvaljuje se očekivanjima da će američka centralna banka u decembru povećati ključne kamatne stope. Trgovci na tržištu novca procenjuju da izgledi za to premašuju 80 odsto.

Juče je u izveštaju Kongresu i predsednica Feda Janet Yellen učvrstila ta očekivanja, rekavši da bi centralna banka, s obzirom na rast ekonomije, ali i naznake jačanja inflacije, kamate mogla povećati relativno skoro.

Povećanje kamata obično loše utiče na tržište akcija, no kako ekonomija stabilno raste i kako se taj potez Feda već duže vreme očekuje, analitičari kažu da je to već uračunato u cene akcija.

Niz novih makroekonomskih pokazatelja upućuje na to da najveće svetska ekonomija stabilno raste, da se situacija na tržištu rada dodatno poboljšala, ali i da jača inflacija.

Foto: themostimportantnews.com

Foto: themostimportantnews.com

Tako je juče objavljeno da su u oktobru u SAD-u potrošačke cene porasle 0,4 odsto, što je njihov najveći skok u šest meseci.

Uz to, očekuje se daljnje jačanje inflacije, ako novoizabrani predsednik SAD-a Donald Trump ispuni svoja obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza i povećanim ulaganjima u infrastrukturu.

Na tržište su juče pozitivno uticali i dobri kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. No, ulagače su razočarali anemični rezultati Wal-Marta, pa je akcija najvećeg svetskog trgovačkog lanca pojeftinila više od 3,5 odsto.

“Mislim da su dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija, zajedno s pozitivnim ekonomskim pokazateljima, potdstakli rast tržišta”, kaže Janna Sampson direktorika u firmi OakBrook Investments.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,67 odsto, na 6.794 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 odsto, na 10.685 bodova, a pariski CAC 0,59 odsto, na 4.527 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Holandija najisplativija destinacija za kupovinu stana u EU
Next Azijske berze u padu, dolar skočio

You might also like

Beogradska berza: Indeksi u minusu, NIS naprometniji

Današnji trgovački dan doneo je nešto intezivniju investicionu aktivnost uz negativno kretanje berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 383,9 miliona RSD (3,1 milion EUR), a najveći deo prometa

Dinar raste, srednji kurs u ponedeljak 118,62

Dinar će u ponedeljak, 29. januara, ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosiće 118,6244 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Kukuruz najtrgovaniji, cena pšenice nastavila pad

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje je trgovano 4,225 tone robe, što je oko 122 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply