Pad valute učinio ruske radnike jeftinijima

Pad valute učinio ruske radnike jeftinijima

Rusiju su, za strane proizvođače, učinile atraktivnom kriza valute i pad zarada koji traže manje troškove radne snage.

Pored pružanja posla, mogao bi da se stvori i regionalni proizvodni centar u bliskoj budućnosti.

Ruska valuta izgubila je oko 40 odsto vrednosti u odnosu na dolar u protekle dve godine, nakon kolapsa cene nafte, tako da je rublja pala 30 odsto ispod svog najvećeg skoka koji je zabeležila u junu 2013. godine.

Prošle godine ruske plate u dolarima skliznule su ispod onih u Brazilu, Kini ili na primer, Češkoj, pišu ruski mediji. To Rusiju čini konkurentnim mestom za nove pogone i fabrike.

Na primer, južnokorejski Samsung izvozio je mašine za pranje iz Rusije u 20 evropskih zemalja. Wrigley, filijala Marsa, počela je da proizvodi žvake u pogonu u Sankt Peterburgu.

“Ruski dobavljači su konkurentni danas uglavnom zbog situacije s rubljom. Ne mislim da je ovo privremeno”, rekao je Magnus Benon, šef prodaje Ikee u Rusiji.

“Cilj naših proizvođača u Rusiji je da se udružimo sa stranim kompanijama i tako povećamo šanse u svetu, ali i izvozni potencijal”, kaže Yaroslav Lissovolik, iz evroazijske razvojne banke.

On čak predlaže da Rusija postane “regionalna fabrika”.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Azijske berze u padu, dolar skočio
Next Ukupni prošlogodišnji svetski kapital iznosio je 512.000 milijardi dolara

You might also like

Društvo 0 Comments

Košarkaši Srbije osvojili srebrnu medalju na OI u Riju

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, nakon poraza od selekcije SAD 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23).

Lifestyle 1Comments

Spas planete u vidu bakterije?

Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta.

Društvo 0 Comments

Ministar poljoprivrede najavio formiranje Saveta o bezbednosti hrane

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će u narednih 7 do 10 dana biti formiran Savet za bezbednost hrane, koji će se u narednom periodu izjasniti po pitanju restriktivnih odredbi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply