Mađarska hoće da privrednicima smanji porez

Mađarska hoće da privrednicima smanji porez

Premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska od 2017. godine namerava da snizi porez na dobit preduzeća na devet odsto, što bi bila najniža korporativna poreska stopa u Evropskoj uniji.

“Sledeće godine, korporativni porez će biti u jednocifrenom iznosu i isti za mala i srednja preduzeća, kao i za velike korporacije”, rekao je Orban juče novinarima u Budimpešti, prenosi agencija France presse.

Mađarske kompanije sa prihodom ispod 500 miliona forinti (1,6 miliona evra) trenutno plaćaju porez na dobit od 10 posto, dok veća preduzeća plaćaju 19 procenata.

Odluka o snižavanju poreske stope je uzeta u razmatranje u četvrtak, nakon konsultacija s ministrom ekonomije Mihály Vargom.

“S takvim porezima, Mađarska će ponuditi najbolje fiskalne uslove u Evropskoj uniji”, rekao je Orban.

Do sada su Bugarska, Irska i Kipar imali najniže stope poreza na dobit u Uniji.

Foto:www.novosti.rs

Foto:www.novosti.rs

Varga je naveo u saopštenju da je budžet za 2017. kreiran u skladu sa manjkom od 145 milijardi forinti, koliko će izostati na prihodnoj strani kao rezultat reforme poreza na dobit.

“To znači da će 145 milijardi (forinti) više ostati u džepovima korporacija. Fond rezervi od 200 milijardi će biti više nego dovoljan da pokrije taj gep”, dodao je on.

Mađarski mediji u izveštajima izražavaju strah da sa ovom reformom zemlja može da postane poreski raj.

“Ako je cilj Vlade da privuče multinacionalne kompanije i investicije, opšte je poznato da ti divovi posvećuju manju pažnju porezu na dobit od poreza na plate”, navodi se na sajtu portala index.hu.

Porez na plate u Mađarskoj je među najvišima u EU, prenosi France presse.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ukupni prošlogodišnji svetski kapital iznosio je 512.000 milijardi dolara
Next Evropske berze beleže blagi skok

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Tunisu preko milijardu dolara pomoći za oporavak ekonomije

Više od milijardu dolara finansijske pomoći Tunisu obećali su zvaničnici Katara i Francuske radi oživljavanja posrnule ekonomije te zemlje.

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka povećala prognoze rasta privrede Srbije, snižene projekcije globalne ekonomije

BDP Srbije će porasti za 1,8 odsto u tekućoj godini, što je jednako projekciji iz januara, dok će u 2017. godini porasti za 2,3 odsto, što je za 0,1 procentni

Tema dana 0 Comments

John Hardy: Podeljena mišljenja nakon sastanka FOMC, pad dolara

Sastanak američkog Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) obeležila je podela mišljenja oko povećavanja kamatnih stopa i sveukupna neizvesnost, piše u komentaru za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply