Kurdi se dogovorili sa Amerikancima i Bagdadom da zadrže područja osvojena od ISIL-a u Iraku

Kurdi se dogovorili sa Amerikancima i Bagdadom da zadrže područja osvojena od ISIL-a u Iraku

Predsednik Kurdistana, autonomnog regiona na severu Iraka, Masud Barzani je rekao da se kurdske snage neće povući sa područja koje su u borbi za Mosul oslobodili od pripadnika ISIL-a, naglašavajući da je to dogovoreno sa Sjedinjenim Državama i iračkom vladom.

Po pisanju kurdske TV “Rudaw”, Barzani je, govoreći u gradu Bashiqa, kritikovao aktiviste Human Rights Watch koji su optužili kurdske snage za nezakonito rušenje arapskih kuća u nekim oslobođenim područjima. U odgovoru na izveštaj grupe za zaštitu ljudskih prava Barzani je rekao “da onima koji su sarađivali sa ISIL-om nema mesta među Kurdima, dok su svi ostali dobrodošli.

Masud Barzani (Foto:EuropeKurdistan)

Masud Barzani (Foto:EuropeKurdistan)

“Mule pozivaju na molitvu, crkvena zvona zvone, Jezidi se mole u svojim hramovima. To je ono štp želimo i u tom pravcu ćemo nastaviti”, rekao je Barzani, prenosi Rudaw.

Vlasti Kurdistana su saopštile da su njihove jedinice povratile 90 odsto spornih teritorija, a Barzani je u sredu rekao da će ta područja ostati pod kontrolom njihove vojske.

“Imamo dogovor sa Amerikom, između Pentagona i Pešmerga – sa iračkom vladom-, da se o linijama odbrane pre operacije za Mosul ne može pregovarati”, izjavio je Barzani. “Naš jedini cilj je bezbednost ljudi na ovim područjima, a Pešmerge će se postarati za to”, rekao je Barzani, dodajući da su skoro sva kurdska područja oslobođena od ISIL-a.

Kurdske jedinice i snage vlade u Bagdadu, uz podršku koalicije na čelu sa SAD, počeli su 17.oktobra ofanzivu za oslobađanje Mosula, koji je pod vlašću pripadnika ISIL-a od 2014. godine. Po pisanju Rudaw-a, pre početka operacije oslobađanja bilo je odlučeno da samo vladine snage uđu u Mosul, dok bi pešmerge, koji su zaduženi za oslobađanje okolnih gradova i sela, ostale izvan samog grada.

Irački premijer Hajder al Abadi izjavio je da će sve snage koje su učestvuju u oslobađanju Mosula vratiti na početne pozicije nakon završetka operacija.

al-jazeeraAl Jazeera: Irački Kurdi uništavaju arapske kuće

Snage iračkih Kurda su nezakonito uništavali arapske kuće i sela na severnom Iraku tokom protekle dve godine, što bi moglo predstavljati ratni zločin, tvrdi Human Rights Watch, grupa za zaštitu ljudskih prava, prenela je Al Jazeera.

Grupa sa sedištem u New Yorku je u izveštaju navela da su takva uništavanja domova zabeležena u 21 gradu i selu u periodu od septembra 2014. do maja 2016. u pokrajinama Kirkuk i Nineveh, gde su se borbe vodile, što ukazuje na “uzorak očito nezakonitih rušenja.”

Ta područja su nominalno u nadležnosti Bagdada, ali njima de facto upravlja Regionalna vlada Kurdistana (KRG), koja je proterala ISIL iz delova Iraka koje je ta grupa zauzela 2014. KRG je otad prihvatio više od milion izbeglica, uglavnom sunitskih Arapa, koji su bežali od borbi.

KRG nije bio dostupan za komentar.

Istraga i dokazi

HRW navodi da je izveštaj zasnovan na više od desetak terenskih uviđaja i razgovora sa više od 120 svedoka i zvaničnika. Analize satelitskih snimaka sugerišu da je došlo do uništavanja imovine arapskih stanovnika dugo nakon što su prestale vojne potrebe za takvim potezima.

“U selima nakon Kirkuka i Nineveha, snage bezbednosti KRG-a su uništile arapske domove – ali ne one i one koji pripadaju Kurdima – bez ikakve vojne svrhe”, rekao je Joe Stork, zamenik direktora HRW-a za Bliski istok.

“Politički ciljevi čelnika KRG-a ne opravdavaju nezakonito uništavanje domova.”

HRW navodi da satelitski snimci pokazuju razaranja u 62 druga sela nakon što su ih zauzele kurdske snage bezbednosti, ali nedostatak izveštaja svedoka otežava da se utvrdi uzrok i odgovornost za te slučajeve.

Kurdski zvaničnici su objavili svoje namere da prisvoje teritorije koje su zauzeli od ISIL-a u svoju autonomnu regiju i da spreče arapske stanovnike da se vrate u područja koje je “arabizirao” Saddam Hussein.

“Ova područja koja su Pešmerge zauzele su deo Saveznog Iraka i brojni kurdski zvaničnici, od Marsuda Barzanija pa naniže, iskazali su svoju nameru da ta područja integrišu u Irački Kurdistan”, rekao je za Al Jazeeru Patrick Martin, glavni istraživač za Irak u institutu za studije ratovanja.

Eksplozivne zamke

KRG i Pešmerge kažu da njihove snage često moraju da unište kuće jer ISIL u njih postavlja eksplozivne zamke tokom povlačenja.

Ali stručnjak za deminiranje koji je razgovarao sa HRW-om je rekao da je rušenje kuća “nije u skladu sa prihvaćenim praksama i da nekontrolisane eksplozije mogu dovesti do rasipanja eksploziva u ruševinama, zbog čega to područje i kasnije čišćenje budu izuzetno nesigurni”.

U nekim slučajevima je do uništavanja kuća i sela došlo nekoliko sedmica i meseci nakon što su kurdske snage zauzele područje “čime se indicira da uklanjanje eksplozivnih sredstava koje je postavio ISIL nije nužno za vojne operacije KRG-a i da nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom”, navodi HRW.

U drugim slučajevima, prema izveštaju, Pešmerge su uništavale objekte u selima koje ISIL nikad nije kontrolisao. U nekim od tih slučajeva su zvaničnici KRG-a kazali da su njihove snage uništili kuće jednog ili više stanovnika koji je podržavao ISIL.

Prošlog meseca je grupa za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu, Amnesty international, objavila izveštaj u kojem se navodi da su kurdske snage uništavale arapske domove i proterale arapsko stanovništvo iz etnički mešovitog grada Kirkuka, koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Izvor:Agencije
Previous Fiskalni deficit Srbije u 2017. projektovan na 1,7 odsto BDP-a
Next Holandija najisplativija destinacija za kupovinu stana u EU

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Velike borbe oko Alepa, pobunjenici pokrenuli ofanzivu

Sirijski pobunjenici pokrenuli su veliku ofanzivu kako bi povratili kontrolu nad jedinim putem koji povezuje delove Alepa sa područjem pod njihovom kontrolom.

Geopolitika 1Comments

Tramp uticao da se odloži rezolucija UN o izraelskim naseljima

Egipat je pristao da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija odloži glasanje o nacrtu rezolucije protiv izraelskih naselja, nakon što je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozvao svog egipatskog kolegu

Tema dana 0 Comments

Istorijska poseta: Američki predsednik na Kubi

Američki predsednik Barack Obama doputovao je u istorijsku posetu Kubi, otvarajući novo poglavlje u odnosima dve zemlje posle višedecenijskog animoziteta između bivših hladnoratovskih protivnika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply