Holandija najisplativija destinacija za kupovinu stana u EU

Holandija najisplativija destinacija za kupovinu stana u EU

Holandija je najbolja destinacija u Evropskoj uniji za kupovinu stana u svrhu iznajmljivanja, pokazuje najnovije istraživanje koje je provela konsalting kompanija “World First”.

Naime, prinosi na iznajmljivanje stana u Holandiji u aprilu su iznosili 6,57 odsto, najviše u EU.

Portugal i Belgija su na drugom, odnosno trećem mestu rang liste koju je sastavila ova međunarodna kompanija.

Prosečni prinos u Portugalu iznosi 6,47 odsto a u Belgiji 6,29 odsto, dok je Švedska sa prinosom 2,88% na poslednjem mestu od 29 zemalja (uključujući Tursku).

Velika Britanija je na 21. mestu sa prinosom 4,28 odsto.

Prvo mesto Holandije na rang listi najboljih destinacija u EU za kupovinu stana u svrhu iznajmljivanja, stručnjaci kompanije “World First” objašnjavaju činjenicom da su cene nekretnina u ovoj zemlji relativno niske. Tako jednosoban stan u proseku košta oko 130.000 evra, dok cena trosobnog stana iznosi, u proseku, oko 245 hiljada evra. Poređenja radi, stan sa jednom sobom u V.Britaniji u proseku košta nešto manje od 210.000 evra, a trosobni oko 400 hiljada evra, u proseku.

Prinosi u Francuskoj i Italija, popularnim destinacijama za kupovinu vikendica, iznose 3,22%, odnosno 3,55 odsto.

Brisel (Foto:Tremendous Wallpapers)

Brisel (Foto:Tremendous Wallpapers)

Istraživanje je takođe, pokazalo da postoje male razlike u prinosima po državama bez obzira da li se nekretnina nalazi u centru odnosno u predgrađima ili ruralnim mestima. Na listi prinosa na stanove u centru grada vodeće mesto zauzima Belgija, sa prinosom 6,54 odsto. Ovo je delom zbog Brisela, kao središta mnogih institucija Evropske unije.

Kad su u pitanju predgrađa, Holandija opet ima najviše prinose, 6,78 odsto, zatim Turska 6,65% i Portugal, 6,57 odsto.

Istraživanje kompanije “World First” takođe pokazuje da su fluktuacije valuta u prošloj godini značajno uticale na dostupnost nekretnina u EU, pri čemu su cene nekretnina u Švedskoj u aprilu bile 12 odsto više nego u aprilu 2015. Naglašava se i da je pad vrednosti funte razlog rasta cena nekretnina u evrozoni za, u proseku, 11 odsto.

“Naše istraživanje pokazuje da u okviru EU, Holandija sa relativno pristupačnim cenama nekretnina, ima najvišu stopu povraćaja u Evropi. S druge strane, zemlje koje vode politiku zakonskog regulisanja zakupa, poput Švedske i Nemačke pružaju relativno niske prinose”, kaže Edward Hardy, tržišni analitičar u “World First”.

Stokholm (Foto:www.azamaraclubcruises.com)

Stokholm (Foto:www.azamaraclubcruises.com)

“Takođe, popularne turističke destinacije ne moraju biti najbolje opcije za povraćaj investicija. Tako se Francuska, Italija i Španija rangiraju veoma nisko na našoj lestvici kupovine nekretnina u svrhu iznajmljivanja”, napominje Hardy.

“Međutim, ako se investitori odluče za kupovinu, tajming je veoma kritičan. Naše istraživanje je pokazalo da fluktuacije valuta mogu povećati cenu i do 12 odsto. Upravo iz tog razloga cena jednosobnog stana u Švedskoj porasla je za godinu dana skoro 35.000 evra”, upozorava analitičar kompanije “World First”.

Izvor:Agencije
Previous Kurdi se dogovorili sa Amerikancima i Bagdadom da zadrže područja osvojena od ISIL-a u Iraku
Next Wall Street: Indeksi skočili, Fed podiže kamate

You might also like

Turizam 0 Comments

Mona gradi hotel u Beogradu

Kompanija Mona počela je izgradnju hotela u Beogradu, na Dorćolu, u koji će iz svojih sredstava i kredita investirati 30 miliona evra.

Nekretnine 0 Comments

Osnovano udruženje Društvo procenitelja Srbije

Predstavnici renomiranih kompanija i organizacija osnovali su neprofitno udruženje Društvo procenitelja Srbije.

Nekretnine 3 Comments

Olimpijske igre i cene nekretnina

Cene nekretnina u blizini Olimpijskog parka u Londonu rasle su tri puta brže nego u ostalim delovima Velike Britanije, pokazalo je najnovije istraživanje Lloyds Bank.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply