Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao

Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 oslabili zbog pada cena akcija u finansijskom sektoru, dok je tehnološki sektor podstakao rast Nasdaq indeksa.

Dow Jones oslabio je 0,29 odsto, na 18.868 bodova, S&P 500 za 0,16 odsto, na 2.176 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,36 odsto, na 5.294 boda.

Nakon sedam dana neprestanog rasta i dostizanja rekordnih nivoa, Dow Jones indeks juče je oslabio, što je najviše posledica prekida uspona cena akcija u finansijskom sektoru.

S&P indeks finansijskog sektor skliznuo je 1,4 odsto, no i dalje je u plusu za 9,3 odsto od kada je Donald Trump pobedio u trci za Belu kuću.

Uspon tog sektora zahvaljuje se očekivanjima da će američka centralna banka do kraja godine povećati ključne kamatne stope, ali i Trumpovim najavama da će olabaviti regulaciju za banke.

Prošle nedelje su cene akcija na Wall Streetu snažno porasle jer se ulagači nadaju da će Trump ispuniti najave iz predizborne kampanje o zaštiti domaće ekonomije carinama, povećanoj fiskalnoj potrošnji i ulaganjima u infrastrukturu do smanjenja poreza i regulacije u nekim sektorima.

No, poslednjih se dana tržište smirilo jer, kažu analitičari, ulagači čekaju jasnije naznake hoće li Trump ispuniti obećanja, dok se pripremaju za povećanje kamata Feda i jačanje inflacije.

Trumpovi predlozi o smanjenju poreza i povećanim ulaganjima u infrastrukturu pozitivno bi uticali na ekonomiju, ali i podstakli inflaciju, pa bi Fed idućih godina mogao ubrzati tempo povećanja kamata.

Foto: getty

Foto: getty

“Nakon snažnog skoka cena akcija usled Trumpove pobede, tržište je pomalo mamurno. Tržište je u cene uračunalo prilično optimističan scenario, no pojavljuju se prve sumnje, dok Trump sastavlja svoju ekipu”, kaže Steven Chiavarone, portfelj menadžer u Federated Investors Global Allocation Fundu.

Osetno je juče pao, 0,9 odsto, i energetski sektor, što je posledica pada cena nafte.

Od 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa, juče ih je osam izgubilo na vrednosti.

S druge strane, cene u tehnološkom sektoru, posebno akcija Applea i Microsofta, juče su porasle, nadoknadivši deo gubitaka nastalih neposredno nakon Trumpove pobede. To je i glavni razlog jučerašnjem rastu Nasdaq indeksa.

Na smirivanje tržišta ukazuje i ispodprosečni obim trgovanja, nakon što je danima bio znatno iznad proseka. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 7,3 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,9 milijardi.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,63 odsto, na 6.749 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,66 odsto, na 10.663 boda, a pariski CAC 0,78 odsto, na 4.501 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kakva poskupljenja očekuju Srbiju 1. januara 2017. godine?
Next Azijske berze: Najveći pad dolara u poslednjih 13,5 godina

You might also like

Novi rekord bitcoina

Cena virtuelne valute bitcoin dostigla novi maksimum i prvi put je prešla 6.000 dolara.

Svetske berze 0 Comments

Da li je pad cena na berzama privremen?

Od rekordno visoke vrednosti dosegnute pre desetak dana, američki referentni berzanski indeks SP500 pao je više od 4%, što znači da je većina američkih akcija počela da pada.

Dinar se oporavlja, NBS sprečila pojavu panike na domaćem deviznom tržištu

Dinar je ojačao prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za danas iznosi 123,7963 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply