Evropske berze: Ulagači na oprezu, indeksi u padu

Evropske berze: Ulagači na oprezu, indeksi u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro većina indeksa blago je pala, pod pritiskom bankarskog sektora, a ulagači su oprezni zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 odsto, nakon što je juče oslabio 0,2 odsto.

Frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su oko 9,30 sati u minusu 0,1 odsto, dok je londonski FTSE ojačao 0,3 odsto.

Najviše su jutros pale cene akcija u bankarskom sektoru, u proseku za 0,9 odsto. Taj je sektor u ovoj godini najveći gubitnik zbog rekordno niskih kamatnih stopa u evrozoni i sporog rasta ekonomije.

No, poslednjih dana se izgledi za profitabilnost banaka poboljšavaju, s obzirom na rast prinosa na obveznice i mogućnost povećanja kamata u SAD-u.

Oštro je, više od 3 odsto, jutros pala i cena akcije Ahold Delhaizea, nakon što je taj operator trgovinama izvestio o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

S druge strane, snažno je, gotovo 4 odsto, porasla cena akcije Investeca jer je ta južnoafrička finansijska grupa izvestila o većoj dobiti nego što se očekivalo.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto.

Urkos rastu u poslednja dva dana, taj je indeks i dalje na gubitku od početka nedelje za otprilike 1 odsto, što je posledica strahova ulagača od odliva kapitala iz regije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ostao gotovo nepromenjen, na 17.862 boda, najvišem nivou za devet i po meseci.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Različiti stavovi na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj KiM
Next Eurostat: Skandinavske zemlje daleko od siromaštva

You might also like

Dinar miruje, srednji kurs 118,0537

Dinar je danas ostao prema evru na istom nivou kao juče, i zvanični srednji kurs iznosi 118,0537 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Dolar oslabio treču sedmicu zaredom

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta oslabio i prošlu sedmicu, treću zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada doveli u pitanje

Azijske berze blago porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama u petak su cene akcija blago porasle jer su ulagači pozitivno reagovali na vesti iz SAD-a o poreznoj reformi i novom čelniku američke centralne banke, dok je kurs dolara stabilan.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply