Azijske berze: Najveći pad dolara u poslednjih 13,5 godina

Azijske berze: Najveći pad dolara u poslednjih 13,5 godina

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija blago porasle drugi dan zaredom jer je zaustavljen rast prinosa na obveznice, dok je vrednost dolara skliznula s najviših nivoa u 13 i po godina.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu oko 0,2 odsto, a blago su pale i cene akcija u Hong Kongu i Južnoj Koreji.

Berzanski indeksi u Australiji, Singapuru i Šangaju porasli su, između 0,1 i 0,2 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto, odmaknavši se dodatno od najnižih nivoa u četiri meseca.

Uprkos rastu u poslednja dva dana, taj je indeks i dalje na gubitku od početka nedelje za otprilike 1 odsto, što je posledica strahova ulagača od odliva kapitala iz regije.

S obzirom na najavljene politike novoizabranog predsednika SAD-a Donalda Trumpa, očekuje se jačanje inflacije, a time i ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

Zbog toga su od Trumpove pobede u trci za Belu kuću prinosi na američke obveznice snažno porasli, što bi moglo ulagače preusmeriti s tržišta u razvoju prema SAD-u i drugim razvijenim tržištima.

No, poslednjih su se dana tržišta umirila, a prinosi na obveznice blago pali. Nakon što su u ponedeljak dostigli 2,30 odsto, najviši nivo za 11 meseci, jutros su prinosi na 10-godišnje američke obveznice skliznuli na 2,19 odsto, što je umirilo ulagače na berzama.

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago oslabio, nakon što je juče njegova vrednost prema korpi valuta dostigla najvišu nivo od 2003. godine.

Foto: usnews.com

Foto: usnews.com

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 100,27 bodova, dok je sinoć dostigao 100,57 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 109,05 jena, nakon što je sinoć dostigao 109,76 jena, najviši nivou pet meseci.

Kurs evra kreće se oko 1,0695 dolara, nedaleko od 1,0666 dolara, najnižih nivoa za 11 meseci, na koju je skliznuo sinoć.

“Kretanje cena na tržištu obveznica sugerše da se tržište zasad dovoljno pomaklo, što povećava mogućnost da je uspon kursa dolara pred fazom konsolidacije”, kaže Sharon Zollner iz ANZ-a.

A cene su nafte pod pritiskom nakon što je juče objavljeno da su zalihe u SAD-u prošle nedelje porasle više nego što se očekivalo. Zbog toga je, nakon jučerašnjeg pada, jutros nastavljeno klizanje cene barela na američkom tržištu za daljih 0,1 odsto, na 45,53 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao
Next Izbor Trumpa pokrenuo iznenadni porast prinosa na obveznice

You might also like

Kurs dinara: U ponedeljak 123,36 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,3648 dinara za evro.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Dolar skočio, ulagači na oprezu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, a promet je mršav jer nema nikakvih smernica, s obzirom da se u ponedeljak na najvećim svetskim tržištima zbog božićnih praznika nije

Evro ojačao prema dolaru, u fokusu sastanak Fed-a

Vrednost američkog dolara na međunarodnim valutnim tržištima u ponedeljak je oslabila, a po mišljenju analitičara trgovci očekuju jasnije signale iz američke centralne banke o daljnim pravcima monetarne politike.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply