Dolarov indeks na najvišem nivou u skoro 14 godina, sumorne prognoze za evro

Dolarov indeks na najvišem nivou u skoro 14 godina, sumorne prognoze za evro

Vrednost američkog dolara prema korpi valuta dosegla je u sredu najviši nivo u poslednjih skoro 14 godina.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke prema šest vodećih svetskih valuta, porastao je na 100,37 poena. U jednom trenuntku indeks je dostigao 100,53 poena, najviši nivo od aprila 2003. godine.

“Trampov predsednički trijumf može biti najbolji događaj za dolarov indeks ove godine”, napisao je u zabelešci Lukman Otunuga, analitičar pri FXTM. “Iznenađujuća pobeda podstakla je očekivanja o brzom povećanju kamatnih stopa i ojačala optimizam po pitanju rasta američke ekonomije”, zapisao je on.

Zbog očekivanja da će inflacija u SAD-u jačati zahvaljujući najavljivanim potezima nove vlade i time primorati američku centralnu banku da dodatno podiže kamatne stope, dolar jača osam dana uzastopno.

Prema evru je danas ojačao dodatnih 0,12 odsto i trenutno se trguje po ceni 1,0709 dolara za jedan evro. Od predsedničkih izbora u SAD (8 dana) evro je prema dolaru oslabio 2,63 odsto.

Pobeda Trampa na američkim predsedničkim izborima podstakla je među ulagačima zabrinutost da bi i u Evropi mogao uslediti potencijalno destabilizirajući talas pobeda populista na izborima koji se očekuju naredne godine, a pojedini analitičari u bankama i trgovci veruju da će kurs evra kliziti prema 1,05 dolara, na nivo sa početka godine.

“Blagi oporavak evra u prekonoćnom trgovanju ne menja ništa. Prisutna je poprilična doza zabrinutosti na političkom planu koja će održati pritiske na evro uoči italijanskog referenduma početkom decembra ove godine i francuskih predsedničkih izbora u narednoj godini”, objašnjava valutni analitičar Societe Generalea Kit Juckes.

evro, Foto:Handelsblatt

evro, Foto:Handelsblatt

Sumorne prognoze za evro

Prema podacima “Bloomberga”, trgovci valutama misle da postoji 43 odsto šansi da će evropska valuta potonutina na jedan dolar do kraja naredne godine. Drugim rečima, šanse za paritet trenutno su dvostruko veće nego pre američkih predsedničkih izbora.

Naime, tržište sada računa na obećanja Donalda Trumpa da će sniziti poreze i ojačati potrošnju. To bi trebalo podstaknutu privrednii rast, i na kraju dovesti do bržeg podizanja kamatnih stopa Federalnih rezervi.

George Saravelos, analitičar u Deutsche Bank, četvrtom najvećem trgovcu valutama na svetu, predviđa da će kurs pasti na 1,05 dolara do kraja ove godine, a do kraja 2017. godine na 95 centi.

Time bi evro bio najslabiji prema dolaru od 2002. godine.

Izvor:Agencije
Previous Kazahstan: Nova novčanica sa likom predsednika
Next iPay uskoro dobija konkurenciju

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Od 25. oktobra na tržištu nova digitalana valuta Bitcoina – Bitcoin Gold

Dana 25.10.2017. na tržištu će se pojaviti nova digitalana valuta Bitcoina – Bitcoin Gold.

NBS ublažila dnevne oscilacije kursa, srednji kurs 118,0558

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs iznosi 118,0558 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Nouriel Roubini: Bitcoin će pasti na nulu

Bitcoin ludilo će trajati dok vrednost te valute ne padne na nulu, novo je upozorenje Nouriela Roubinija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply