Indeksi na Wall Streetu bez promene

Indeksi na Wall Streetu bez promene

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija banaka dodatno porasle, dok je tehnološki sektor bio pod pritiskom.

Dow Jones ojačao je 0,11 odsto, na rekordnih 18.868 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,01 odsto, na 2.164 boda, a Nasdaq indeks 0,36 odsto, na 5.218 bodova.

Dow Jones indeks skočio je prošle nedelje, nakon neočekivane pobede Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima, 5,4 odsto, što je bio njegov najveći nedeljni skok od 2011. godine.

Juče je taj indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, no njegov je rast bio skroman.

“Mislim da smo svi malo usporili jedrenje nakon jako pozitivnih dana nakon prošlonedeljnih izbornih rezultata”, kaže Mark Luschini, strateg u firmi Janney Montgomery Scott.

Snažan rast cena prošle nedelje bio je posledica preusmeravanja ulagača nakon pobede Trumpa u trci za Belu kuću u sektore koji bi mogli profitirati za vreme njegovog mandata, kao što su finansijski, industrijski i energetski.

I juče je finansijski sektor snažno porastao, 2,3 odsto, pa je od pobede Trumpa osvojio 10,8 odsto jer se ulagači nadaju da će Trump ispuniti obećanja iz predizborne kampanje o popuštanju restrikcija za banke.

Uz to, bankama pogoduje i sve veća verojatnoća da će američka centralna banka do kraja godine povećati ključne kamatne stope, s obzirom da ekonomijao stabilno raste, dok bi inflacija za vreme Trumpovog mandata mogla ojačati jer je najavio veću fiskalnu potrošnju u infrastrukturu i obranu.

Foto:www.nbcnews.com

Foto:www.nbcnews.com

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji više od 90 odsto šansi da će Fed u decembru povećati ključne kamate.

I dok je finansijski sektor juče porastao, S&P indeks tehnološkog sektora pao je daljih 1,7 odsto, pa je svoj gubitak od pobede Trumpa produbio na 3 odsto.

Jučer je cena akcije Applea pala 2,5 odsto, a pojeftinile su i akcije Facebooka i Microsofta.

“Kako su cene tehnoloških akcija poslednjih godina snažno rasle, ulagači prebacuju novac u sektore, kao što je bankarski, koji je relativno jeftiniji, ali bi mogao profitirati od povećanja kamata”, kaže Kim Forrest, analitičarka u firmi Fort Pitt Capital Group.

I juče je, četvrti dan zaredom, obim trgovanja bio znatno iznad proseka. Na američkim je berzama vlasnika zamenilo 10 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,7 milijardi.

Na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 odsto, na 6.753 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 odsto, na 10.693 boda, a pariski CAC 0,43 odsto, na 4.508 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ogroman skok cene tri godine starog LaFerrarija
Next Azijske berze: Skače dolar, trgovina oprezna

You might also like

Tema dana 0 Comments

Tri dobra razloga za investitore da ne podležu “brexit” panici

Referendum o statusu Velike Britanije u EU protekle je nedelje rasplamsao maštu i strahove učesnika na tržištu, međutim postoje tri “dobra razloga” za investitore da ne podležu panici, smatraju analitičari

Svetske berze 0 Comments

Azijski indeksi porasli, Kina zaustavlja pad juana

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle jer su ulagače ohrabrile mere kineske centralne banke usmerene na zaustavljanje oštrog pada kursa juana i odliva kapitala s tamošnjeg tržišta.

Beogradska berza: Energoprojekt holding i danas najprometniji, skok akcija Komercijalne banke

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je oporavak beogradskog tržišta akcija uz solidan promet od 34,5 miliona RSD.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply