Eurostat: BDP evrozone porastao 0,3%, na nivou EU 0,4 odsto

Eurostat: BDP evrozone porastao 0,3%, na nivou EU 0,4 odsto

Evropska služba za statistiku Eurostat potvrdila je danas da je ekonomija evrozone porasla za 0,3 odsto u trećem tromesečju tekuće godine u odnosu na prethodni kvartal.

Evropska statistička služba saopštila je da je u odnosu na isti period prošle godine BDP evrozone porastao za 1,6 odsto.

Članice Evropske unije su u trećem tromesečju imale ukupni privredni rast od 0,4 odsto, a u odnosu na prošlu godinu 1,8 odsto

Skroman tempo privrednog rasta 19-člane evrozone je, kako navodi Eurostat, posledica usporavanja ekonomske aktivnosti u Nemačkoj, čiji je rast BDP-a prepolovljen, na 0,2 odsto u tom periodu.

Francuska ekonomija je, takođe, porasla za 0,2 odsto, što je međutim blago poboljšanje u odnosu na pad iz drugog tromesečja od 0,1 odsto.

Najveću pažnju su privukli podaci iz Grčke i Španije koje imaju najveću stopu nezaposlenosti u evrozoni, a koji su ukazali na rast BDP-a Grčke od 0,5 odsto, i Španije od 0,7 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Steen Jakobsen: Bekstvo od bezdušne mašine
Next Jemen: Vlada nije zainteresovana za prekid vatre, ne zanima ih što Džon Keri najavljuje

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Prinos na petnaestogodišnje državne obveznice zadržan na 4,2 odsto

Na aukciji petnaestogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije denominovanih u evrima, održanoj 6. septembra 2017. godine, ponuđen obim emisije iznosio je 75 miliona EUR, dok je ukupan obim tražnje iznosio 52,6

Makroekonomija 0 Comments

Velike šanse da Italija napusti evro valutu

Zabrinutost investitora zbog sudbine italijanske vlade nakon referenduma u nedelju ogleda se se i u mogućnosti da zemlja napusti evrozonu.

Makroekonomija 0 Comments

Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora

Najveći problemi srpske ekonomije su nezaposlenost i neprihvatljivo visok javni dug, kaže u intervjuu za Ekonomski online profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply