Eurostat: BDP evrozone porastao 0,3%, na nivou EU 0,4 odsto

Eurostat: BDP evrozone porastao 0,3%, na nivou EU 0,4 odsto

Evropska služba za statistiku Eurostat potvrdila je danas da je ekonomija evrozone porasla za 0,3 odsto u trećem tromesečju tekuće godine u odnosu na prethodni kvartal.

Evropska statistička služba saopštila je da je u odnosu na isti period prošle godine BDP evrozone porastao za 1,6 odsto.

Članice Evropske unije su u trećem tromesečju imale ukupni privredni rast od 0,4 odsto, a u odnosu na prošlu godinu 1,8 odsto

Skroman tempo privrednog rasta 19-člane evrozone je, kako navodi Eurostat, posledica usporavanja ekonomske aktivnosti u Nemačkoj, čiji je rast BDP-a prepolovljen, na 0,2 odsto u tom periodu.

Francuska ekonomija je, takođe, porasla za 0,2 odsto, što je međutim blago poboljšanje u odnosu na pad iz drugog tromesečja od 0,1 odsto.

Najveću pažnju su privukli podaci iz Grčke i Španije koje imaju najveću stopu nezaposlenosti u evrozoni, a koji su ukazali na rast BDP-a Grčke od 0,5 odsto, i Španije od 0,7 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Steen Jakobsen: Bekstvo od bezdušne mašine
Next Jemen: Vlada nije zainteresovana za prekid vatre, ne zanima ih što Džon Keri najavljuje

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Devizne rezerve Srbije porasle na 9,8 milijardi evra

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da su na kraju novembra devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile 9,8 milijardi evra, što je 111,2 miliona evra više nego u oktobru.

Makroekonomija 0 Comments

Janet Yellen: Povećanje kamata odraz poverenja u američku privredu

Povećanje referentne kamatne stope predstavlja “glas poverenja” u solidnost američke privrede, rekla je u sinoć predsednica Federalnih rezervi (Fed) Janet Yellen, posle objave Feda o povećanju kamate za četvrtinu procentnog

Makroekonomija 0 Comments

Ana Brnabić: Brnabić: Do kraja godine plate i penzije će biti povećane

Premijerka Ana Brnabić kaže da će do kraja godine plate i penzije biti povećanje, uz uslov da se nastavi sadašnji rast privrede.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply