Eurostat: BDP evrozone porastao 0,3%, na nivou EU 0,4 odsto

Eurostat: BDP evrozone porastao 0,3%, na nivou EU 0,4 odsto

Evropska služba za statistiku Eurostat potvrdila je danas da je ekonomija evrozone porasla za 0,3 odsto u trećem tromesečju tekuće godine u odnosu na prethodni kvartal.

Evropska statistička služba saopštila je da je u odnosu na isti period prošle godine BDP evrozone porastao za 1,6 odsto.

Članice Evropske unije su u trećem tromesečju imale ukupni privredni rast od 0,4 odsto, a u odnosu na prošlu godinu 1,8 odsto

Skroman tempo privrednog rasta 19-člane evrozone je, kako navodi Eurostat, posledica usporavanja ekonomske aktivnosti u Nemačkoj, čiji je rast BDP-a prepolovljen, na 0,2 odsto u tom periodu.

Francuska ekonomija je, takođe, porasla za 0,2 odsto, što je međutim blago poboljšanje u odnosu na pad iz drugog tromesečja od 0,1 odsto.

Najveću pažnju su privukli podaci iz Grčke i Španije koje imaju najveću stopu nezaposlenosti u evrozoni, a koji su ukazali na rast BDP-a Grčke od 0,5 odsto, i Španije od 0,7 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Steen Jakobsen: Bekstvo od bezdušne mašine
Next Jemen: Vlada nije zainteresovana za prekid vatre, ne zanima ih što Džon Keri najavljuje

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Addiko u 2018. očekuje nastavak rasta hrvatskog BDP-a od 3 odsto

Addiko Bank u 2018. godini očekuje nastavak rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda po stopi od 3%, kao i ove godine, izjavio je u sredu direktor odeljenja Ekonomskih istraživanja te banke

Makroekonomija 2 Comments

Krulj: Pozitivna ocena MMF-a značajna za jačanje kreditnog rejtinga Srbije

Ekonomski savetnik u Vladi Srbije dr Vladimir Krulj izjavio je odluka Borda direktora MMF da usvoji četvrtu i petu reviziju aktuelnog aranžmana koji Srbija ima sa tom institucijom, predstavlja veliko

Najvažnije vesti 0 Comments

Javni dug Srbije na kraju novembra 62,6 odsto BDP

Javni dug Srbije na kraju novembra 2017. godine iznosio je 23,4 milijarde evra, što je 62,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply