Eurostat: BDP evrozone porastao 0,3%, na nivou EU 0,4 odsto

Eurostat: BDP evrozone porastao 0,3%, na nivou EU 0,4 odsto

Evropska služba za statistiku Eurostat potvrdila je danas da je ekonomija evrozone porasla za 0,3 odsto u trećem tromesečju tekuće godine u odnosu na prethodni kvartal.

Evropska statistička služba saopštila je da je u odnosu na isti period prošle godine BDP evrozone porastao za 1,6 odsto.

Članice Evropske unije su u trećem tromesečju imale ukupni privredni rast od 0,4 odsto, a u odnosu na prošlu godinu 1,8 odsto

Skroman tempo privrednog rasta 19-člane evrozone je, kako navodi Eurostat, posledica usporavanja ekonomske aktivnosti u Nemačkoj, čiji je rast BDP-a prepolovljen, na 0,2 odsto u tom periodu.

Francuska ekonomija je, takođe, porasla za 0,2 odsto, što je međutim blago poboljšanje u odnosu na pad iz drugog tromesečja od 0,1 odsto.

Najveću pažnju su privukli podaci iz Grčke i Španije koje imaju najveću stopu nezaposlenosti u evrozoni, a koji su ukazali na rast BDP-a Grčke od 0,5 odsto, i Španije od 0,7 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Steen Jakobsen: Bekstvo od bezdušne mašine
Next Jemen: Vlada nije zainteresovana za prekid vatre, ne zanima ih što Džon Keri najavljuje

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Velika Britanija: Najveći pad prometa robe na malo od 2011.

Promet robe na malo u Ujedinjenom Kraljevstvu je u prvom kvartalu registrovao najveći pad od 2011. godine.

Makroekonomija 0 Comments

Indija: Niža stopa rasta BDP-a u 2016.

Bruto domaći proizvod (BDP) Indije će porasti za 7,1 odsto u finansijskoj godini zaključno sa martom 2017, što je sporije od rasta registrovanog u prethodnoj godini, saopštila je Vlada Indije.

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija evrozone u avgustu 1,5 odsto

Inflacija evrozone iznosila je 1,5% u avgustu naspram 1,3% zabeleženih mesec dana ranije, pokazali su podaci Eurostata, dok je stopa inflacije u avgustu 2016. godine iznosila 0,2%.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply