U drugoj polovini 2017. počinje gradnja pruge Beograd-Budimpešta

U drugoj polovini 2017. počinje gradnja pruge Beograd-Budimpešta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je na Samitu u Rigi komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta i Memorandum o finansiranju čitavog projekta na teritoriji Srbije, a ugovor, koji se odnosi na prvu fazu projekta, vredan je 319 miliona dolara.


Potpisivanjem komercijalnog ugovora omogućava se početak gradnje pruge za brzine do 200 kilometara na sat. Kina je zainteresovana za ovaj pravac zbog transporta robe iz Pirejske luke ka centralnoj Evropi, a ministarka Mihajlović očekuje da gradnja počne u drugoj polovini 2017. godine.

Gradnja pruge Budimpešta Beograd imaće tri faze. Prva je od Beograda do Stare Pazove u dužini od 30 kilometara i nju će raditi Kinezi. Druga faza je pruga Stara Pazova – Novi Sad koju će iz kredita izgraditi ruska kompanija RŽD, a za treću fazu od 107 kilometara od Novog Sada do Subotice još se pregovara sa Kinezima.

– Sada imamo jednokolosečnu prugu. Ideja je da se izgradi jedan dopunski kolosek na koji će se prebaciti saobraćaj sa sadašnje stare jednokolosečne pruge, pa da se zatim rekonstruiše stari i napravi dvokolosečna pruga za brzine do 200 kilometara na čas – kaže Milutin Ignjatović iz CIP-a.

U kompaniji Železnice infrastruktura kažu da će ovaj pružni pravac omogućiti povezivanje naše i strane privrede.

– Ovom prugom Srbija dobija mnogo. Primera radi, putovanje koje sada do Budimpešte traje i do osam sati skratiće se na svega tri sata. Kada počne da se gradi pruga će biti gotova za 36 meseci – rekao je Dušan Garibović, direktor Železnice infrastruktura.

I teretni vozovi će ovom prugom moći da idu velikim brzinama i neće se više ukrštati u pojedinim manjim stanicama, već će zbog dvojnog koloseka biti direktno prohodni.

Izvor: GdeInvestirati/RTV
Previous José Mujica - Mudre reči "najsiromašnijeg predsednika na svetu"
Next Donald Trump: Društvene mreže imaju veću moć nego novac

You might also like

Kompanije 0 Comments

EU uvela nove antidamping carine za uvoz čelika iz Kine

Evropska unija je danas uvela antidampinške carine na uvoz proizvoda od čelika iz Kine i Tajvana kako bi zaštitila sopstvenu industriju od viška proizvodnih kapaciteta.

Industrija 0 Comments

Benetton se širi izvan Italije

Italijanska modna kuća Benetton traži partnere izvan granica Italije.

Industrija 0 Comments

Gorenje: Rasprodati komercijalni zapisi u vrednosti od 40 miliona evra

Za samo nekoliko dana slovenačko Gorenje rasprodalo je komercijalne zapise vredne 40 miliona evra, a novac dobijen prodajom neophodan je za sezonsko finansiranje poslovanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply