Rumen Radev, novi predsednik Bugarske, proruski orjentisan general koji se školovao u SAD-u

Rumen Radev, novi predsednik Bugarske, proruski orjentisan general koji se školovao u SAD-u

Donedavno sam leteo na sovjetskom borbenom avionu, na mojoj diplomi stoji američki pečat, ipak, ja sam bugarski general, moja stvar je Bugarska, citirali su mediji Rumena Radeva, pobednika predsedničkih izbora u toj zemlji.

Bivši general Rumen Radev, nova ličnost u bugarskoj politici, očigledno je “osvojio” birače zalaganjem za iskorenjenje korupcije i jače bezbednosne mere protiv priliva izbeglica.

Zapadni mediji, ipak, “brinu” da li će njegova pobeda Bugarsku približiti Rusiji.

Njihova “strepnja” zasnovana je na tome što je Radev tokom kampanje pozvao na ukidanje sankcija u Rusiji i izjavio da Bugarska mora da zauzme pragmatičan stav prema ruskoj aneksiji Krima.

Zbog takvih izjava, agencija Reuters ocenjuje da će pobeda Radeva najverovatnije približiti Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Radev je prisustvovao i skupu ljubitelja Rusije na kom su cepane zastave EU i NATO, pa je to bio još jedan argument zapadnih medija da kažu da je bivši general proruski orijentisan.

U prilog toj tezi ide i to što je Radev prošle godine hteo da podnese ostavku na mesto komandanta vazduhoplovnih snaga Bugarske, kada su najavljene zajedničke misije bugarskog Ratnog vazduhoplovstva sa NATO snagama, ali je ostao na toj funkciji na molbu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ostavku je podneo 27. septembra 2015. godine, a mediji su spekulisali da je takvu odluku doneo, jer Borisov nije uslišio njegov zahtev da na teritoriji Bugarske ne lete avioni NATO-a.

Međutim, ima i onih koji misle drugačije. Jedan od njih je urednik redakcije “Deutsche Welle na bugarskom Aleksandar Andrejev.

deutsche-welleD W: Radev ne namerava promeniti spoljnopolitički kurs Bugarske i udaljiti je od EU i NATO-a

Nova nestabilnost na granici između Turske i Evrope koju potresa kriza – to će biti rezultat izborne pobede bivšeg generala Rumena Radeva na predsedničkim izborima u Bugarskoj, piše Aleksandar Andrejv u komentaru za Deutsche Welle .

I to ne zato što je Radev proruski orjentisan, već zato što će zemlja u idućim mesecima praktično ostati bez vlade.

Bugarski premijer Bojko Borisov predao je ostavku svoje manjinske vlade nacionalnom parlamentu nakon što je kandidatkinja njegove stranke desnog centra GERB za predsednicu Bugarske Cecka Cačeva izgubila izbornu trku.

Mnogo veći problem je u tome što je Radev neiskusan i nacionalistički orjentisan i da je do sada politički bio uglavnom bespomoćan i bezbojan.

Zapadni analitičari više puta su opominjali da će Rumen Radev, ukoliko bude izabran, voditi prorusku politiku. Taj dojam stvoren je zato što je on kandidat proruske Socijalističke partije i zato što je on faktički već priznao rusku aneksiju Krima.

Taj dojam, međutim, vara. Politički naivne izjave bivšega generala o tome kome pripada Krim, kao i o nužnosti ukidanja sankcija Rusiji, mogu se objasniti isključivo njegovim nedostatkom političkog iskustva. Ljudi koji ga znaju smatraju da taj general koji se školovao u SAD-u i radio pri NATO-u, koji tečno govori engleski, nemački i ruski, ne namerava promeniti poljnopolitički kurs Bugarske i udaljiti je od Evropske unije i NATO-a.

Predrasude prema Turskoj

Radev sa sobom donosi drugačiju opasnost: kao i najveći broj bugarskih oficira, on je kruti nacionalist koji gaji tradicionalne, bugarske predrasude prema susednoj Turskoj, također članici NATO-a. Osim toga, bugarsko stanovništvo se nalazi na rubu masovne histerije u strahu od mogućeg izbegličkog talasa iz Turske. Devet od deset Bugara se plaši da će Turska za izbeglice otvoriti granicu prema Bugarskoj i da će njihova zemlja biti preplavljena desecima hiljada Arapa i muslimana koji su u Bugarskoj krajnje nepopularni. Nisu slučajno ultranacionalisti pre nedelju dana, agresivnom kampanjom protiv stranaca i izbeglica, osvojili 17 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora. Radev je bio prava osoba za mnoge birače u ovakvom vremenu: bivši general čvrste ruke, koji će zatvoriti granicu prema Turskoj i koji će, ako treba, suprotstaviti se tom komšiji. Premda u Bugarskoj predsednik nema velikog uticaja na politiku, on će poći tragom Orbana i Kaczynskog, te će Bugarsku povesti u smeru država Višegradske skupine – osobito u vremenu kada Bugarska bude bez vlade.

Nesigurnost i strah

Potrajat će nekoliko meseci dok se ne organizuju novi parlamentarni izbori, jer po ustavu predsednik države Rosen Plevnelijev ne može raspisati izbore u mandatu koji mu ističe. Do novih izbora će zemlja koja je prilično nervozna ostati bez stabilnog političkog vođstva. Dolazi i zimska sezona, s velikim računima za grejanje, što Bugare često istera na ulične demonstracije.

Možda je to i nekakav ciničan plan Borisova – da ostavi ljude nekoliko meseci da se krčkaju u nesigurnosti i strahu, kako bi se on posle vratio na belom konju, kao pobednik na izborima.

U slučaju da takav plan postoji – on je izuzetno opasan. Naime, mešavina straha, nesigurnosti i nesnošljivosti prema strancima, osećaj siromaštva i uverenje da je Bugarska zaboravljena od Evrope, u kombinaciji s očekivanim masovnim protestima koji će biti prožeti nacionalizmom, izuzetno je eksplozivna. I to direktno na fragilnoj granici između Turske i Evrope koju potresa kriza, zaključuje Andrejev.

Izvor:Agencije
Previous Država otkupljuje 51.256 tona kukuruza, cena 16,50 dinara po kilogramu, sa PDV-om
Next Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Aerodrom "Nikola Tesla" najprometnija akcija

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Japan: Vojska u stanju pripravnosti zbog severnokorejskih raketa

Japanska vojska je u ponedeljak stavljena u stanje pripravnosti u trajanju najmanje tri meseca, a Vlada je od nje tražila da bude spremna gađati svaku severnokorejsku raketu koja bude pretila

Društvo 0 Comments

Nemce izlazak Britanije iz EU može koštati 45 milijardi evra

“DZ bank”, četvrta najveća banka u Nemačkoj, uradila je studiju koja pokazuje da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da košta Nemačku do 45 milijardi evra do kraja 2017,

Geopolitika 0 Comments

EU i Kuba potpisale sporazum o političkom dijalogu i saradnji

Evropska unija danas je sa Kubom potpisala istorijski sporazum o političkom dijalogu i saradnji, saopšteno je iz Saveta EU.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply