Niskobudžetna autobuska kompanija “Flixbus” najavila dolazak u Srbiju

Niskobudžetna autobuska kompanija “Flixbus” najavila dolazak u Srbiju

Nemački autoprevoznik “Flixbus”, koji važi za niskobudžetnu kompaniju i prodaje karte preko svoje mobilne aplikacije, za sledeću godinu najavio je dolazak na srpsko tržište, problem može da bude što ova kompanija još nije tražila dozvolu Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture, saznaju “Novosti”.

Po domaćem zakonodavstvu, neophodno je da svaka firma za prevoz putnika u međunarodnom saobraćaju podnese zahtev za pokretanje novih linija i usaglašavanje reda vožnje. Postupak odobravanja toliko dugo traje, da bi, čak i da nemačka kompanija do kraja godine podnese zahtev, on u najboljem slučaju bio razmatran tek za dve godine.

Trenutno, u Ministarstvu saobraćaja rešavaju zahteve prevoznika koji su takvo odobrenje tražili još 2014. godine.

U Poslovnom udruženju drumskog saobraćaja “Srbijatransport” se ne plaše konkurencije, ali tvrde da “Flixbus” nema zakonski osnov za poslovanje u Srbiji na način na koji radi u Hrvatskoj i ostalim zemljama Evropske unije.

– Koliko smo mi shvatili, oni su samo operater i angažuju druge prevoznike da rade u njihovom sistemu – kaže Goran Aleksić, direktor “Srbijatransporta”. – Po Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji će se u potpunosti primenjivati od polovine februara sledeće godine, prevoznik koji nije srpski može uspostaviti kooperantske odnose sa našim prevoznicima i na takav način obavljati međunarodni saobraćaj. Tržište Srbije je u tom smislu otvoreno, ali domaći prevoznik treba da pokriva minimum 50 odsto uspostavljene linije, pod imenom svoje firme. Mi nemamo informaciju da je “Flixbuks” do sada podneo zahtev za usaglašavanje međunarodnog reda vožnje sa nekim od domaćih prevoznika.

Aleksić objašnjava da je u EU organizator prevoza tretiran na isti način kao i prevoznik, a u Srbiji se favorizuje privrednik i prevoznici su isključivi nosioci dozvola. On ističe da ima još nekoliko činjenica koje ne idu u prilog nemačkoj kompaniji.

– “Flixbus” je nosilac prodaje preko interneta u sistemu prilagodljivih i promenljivih cena karata, a naše zakonodavstvo propisuje da su obavezni cenovnici i jasne cene karte što podrazumeva da prevoznik mora imati potpuno definisanu cenu koju mu overava ministarstvo – navodi direktor “Srbijatransporta”. – Druga stvar je da u Srbiji ne postoji “PayPal”, odnosno nema kompatibilnog sistema između dinarskog i deviznog plaćanja. To je jedan od problema i našim firmama koje se trude da organizuju prodaju preko interneta.

Aleksić napominje da većina zemalja koje su uvele potpunu liberalizaciju uviđa da je to pogubno za prevoznike, a kao primer navodi Nemačku u kojoj je nedavno došlo do masovnog napuštanja “Flixbusa” zbog nezadovoljstva prevoznika. Učlanjenje u ovu mrežu nije spas za poslovanje, jer dumping cene obezbeđuju malu zaradu, a nekim prevoznicima čak i gubitke.

Foto:marketingland.com

Foto:marketingland.com

(NE)ODRŽIV CENOVNIK

“Flixbus” nije autobuski prevoznik, već elektronska platforma koja ih objedinjuje. Cene usluge se mogu menjati iz minuta u minut, a diktira ih trenutna ponuda i potražnja. U terminima slabe potražnje karta između svetskih metropola može da se kupi za 10 evra, dok u periodima velike potražnje može da ide i preko 50 evra.

– Oni su jedan sistem kojem se prevoznici pridružuju, jer im oni bukiraju i pune autobuse – kaže Aleksić. – Inače, cene domaćih prevoznika na međunarodnim linijama su već niske. “Flixbus” može ponuditi kvalitet i čak verovatno i nižu cenu, ali kao neodrživu na duži vremenski period.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Fudbaler Bane Ivanović jedan od potencijalnih kupaca hotela Sirmium u Sremskoj Mitrovici
Next Brexit u Britaniji otkazao svaku treću investiciju

You might also like

Telekomunikacije 2 Comments

Globaltel – novi virtuelni mobilni operater u Srbiji

U Mikser Housu u Savamali premijerno je predstavljen novi mobilni operater u Srbiji, Globaltel. Jelena Cakić, marketing menadžerka i Goran Marković, direktor prodaje Globaltela svečano su pustili u rad novog

Najvažnije vesti 1Comments

Oglašena prodaja imovine “Vršačkih vinograda”

Imovina preduzeća u stečaju “Vršački vinogradi” oglašena na prodaju uključuje dva miliona litara vina. Firma je tokom stečaja nastavila da radi i završila prošlogodišnju berbu grožđa.

Kompanije 0 Comments

Nepoznata firma kupila domen za 135 miliona dolara

ICANN, regulatorno telo koje je nadležno za dodelu top level domena, sprovelo je aukciju za prodaju top level domena .web.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply