Nastavljen rast dolara, evro na najnižem nivou u skoro godinu dana

Nastavljen rast dolara, evro na najnižem nivou u skoro godinu dana

Vrednost američkog dolara porasla je u ponedeljak prema vodećim svetskim valutama na najviši nivo u poslednjih 11 meseci.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih globalnih valuta, danas je ojačao 1,16 odsto, na 100,14 poena, najviše od decembra 2015.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu, dolar je porastao 0,97%, na 1,0750 dolara za evro, što je najniži nivo evra prema dolaru u skoro godinu dana.

Među glavnim razlozima rasta vrednosti dolara su očekivanja da će Trampova administracija povećati državnu potrošnju i uvesti veće barijere u trgovini, što su dve mere koje bi mogle okončati nisku inflaciju u Sjedinjenim Državama.

U fokusu su i prinosi na američke državne obveznice. Iako je u petak donekle zaustavljen talas prodaja obveznica koji je zahvatio globalna tržišta nakon proglašenja Trampove pobede, u ponedjeljak su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice porasli za daljnjih 0,11 procentnih poena.

Podršku dolaru pružaju i spekulacije o podizanju kamatnih stopa u SAD, već na narednom sastanku Uprave federalnih rezervi polovinom decembra.

“Očekivano postupno jačanje dolara nakon Trampove pobede bilo je daleko intenzivnije nego što se očekivalo”, objašnjava Koji Fukuyava, iz “FPG Securities” u Tokiju.

Ulagačima je prilično teško zamisliti koje bi sve posledice izbor novog američkog predsednika mogao imati po globalne ravnoteže, zbog čega su neki učesnici na tržištu oprezni po pitanju dugoročnih izgleda za dolar.

Izvor:Agencije
Previous Ministar finansija Srbije: Glavni zadatak je da pripremimo budžet
Next Izveštaj S&P: Rejting država nastalih raspadom SFRJ nakon 25 godina lošiji od početnog

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Odliv kapitala iz Evrope gura zajedničku valutu prema paritetu sa dolarom

Sunovratu evra na međunarodnim valutnim tržištima u značajnoj meri je doprineo i istorijski najveći odliv kapitala sa finansijskih tržišta evrozone.

Kompanije 0 Comments

Čadež: Rusi i Nemci zainteresovani za FAP, ima nade i za Budimku

Privredna komora Srbije aktivno je uključena u rešavanje problema pribojskog FAP-a i pronalaženje rešenja za ozdravljenje i reorganizaciju ove kompanije u skladu sa kapacitetima, tržišnim uslovima i okolnostima, izjavio je

Banke i finansije 0 Comments

NBS i supervizor osiguranja Italije potpisali sporazum o saradnji

Kako je Italija jedna od najznačajnijih zemalja investitora u delatnosti osiguranja Srbije, NBS i supervizor osiguranja Italije (IVASS) potpisali su memorandum o saradnji radi unapređenja nadzora nad obavljanjem te delatnosti,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply