Nastavljen rast dolara, evro na najnižem nivou u skoro godinu dana

Nastavljen rast dolara, evro na najnižem nivou u skoro godinu dana

Vrednost američkog dolara porasla je u ponedeljak prema vodećim svetskim valutama na najviši nivo u poslednjih 11 meseci.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih globalnih valuta, danas je ojačao 1,16 odsto, na 100,14 poena, najviše od decembra 2015.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu, dolar je porastao 0,97%, na 1,0750 dolara za evro, što je najniži nivo evra prema dolaru u skoro godinu dana.

Među glavnim razlozima rasta vrednosti dolara su očekivanja da će Trampova administracija povećati državnu potrošnju i uvesti veće barijere u trgovini, što su dve mere koje bi mogle okončati nisku inflaciju u Sjedinjenim Državama.

U fokusu su i prinosi na američke državne obveznice. Iako je u petak donekle zaustavljen talas prodaja obveznica koji je zahvatio globalna tržišta nakon proglašenja Trampove pobede, u ponedjeljak su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice porasli za daljnjih 0,11 procentnih poena.

Podršku dolaru pružaju i spekulacije o podizanju kamatnih stopa u SAD, već na narednom sastanku Uprave federalnih rezervi polovinom decembra.

“Očekivano postupno jačanje dolara nakon Trampove pobede bilo je daleko intenzivnije nego što se očekivalo”, objašnjava Koji Fukuyava, iz “FPG Securities” u Tokiju.

Ulagačima je prilično teško zamisliti koje bi sve posledice izbor novog američkog predsednika mogao imati po globalne ravnoteže, zbog čega su neki učesnici na tržištu oprezni po pitanju dugoročnih izgleda za dolar.

Izvor:Agencije
Previous Ministar finansija Srbije: Glavni zadatak je da pripremimo budžet
Next Izveštaj S&P: Rejting država nastalih raspadom SFRJ nakon 25 godina lošiji od početnog

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Hrvatska blokirala poglavlje 26, Vučić neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji?

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a premijer Aleksandar Vučić najavljuje da će napustiti Brisel i da sutra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu, prenela je Prva

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Još deset dana straha, evro blizu 1,13 dolara, zlato na najvišem nivou u mesec dana

Ako se ovakav trend na berzama nastavi još deset dana, koliko je ostalo do britanskog referenduma, akcije će prilično “smršati”, zaključuju trgovci nakon još jedne rasprodaje na tržištima.

Produktna berza: Blagi pad cene kukuruza, u fokusu tržište suncokreta

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 500 tone robe, što je za 58,33 odsto manje nego prethodne nedelje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply