Nastavljen rast dolara, evro na najnižem nivou u skoro godinu dana

Nastavljen rast dolara, evro na najnižem nivou u skoro godinu dana

Vrednost američkog dolara porasla je u ponedeljak prema vodećim svetskim valutama na najviši nivo u poslednjih 11 meseci.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih globalnih valuta, danas je ojačao 1,16 odsto, na 100,14 poena, najviše od decembra 2015.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu, dolar je porastao 0,97%, na 1,0750 dolara za evro, što je najniži nivo evra prema dolaru u skoro godinu dana.

Među glavnim razlozima rasta vrednosti dolara su očekivanja da će Trampova administracija povećati državnu potrošnju i uvesti veće barijere u trgovini, što su dve mere koje bi mogle okončati nisku inflaciju u Sjedinjenim Državama.

U fokusu su i prinosi na američke državne obveznice. Iako je u petak donekle zaustavljen talas prodaja obveznica koji je zahvatio globalna tržišta nakon proglašenja Trampove pobede, u ponedjeljak su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice porasli za daljnjih 0,11 procentnih poena.

Podršku dolaru pružaju i spekulacije o podizanju kamatnih stopa u SAD, već na narednom sastanku Uprave federalnih rezervi polovinom decembra.

“Očekivano postupno jačanje dolara nakon Trampove pobede bilo je daleko intenzivnije nego što se očekivalo”, objašnjava Koji Fukuyava, iz “FPG Securities” u Tokiju.

Ulagačima je prilično teško zamisliti koje bi sve posledice izbor novog američkog predsednika mogao imati po globalne ravnoteže, zbog čega su neki učesnici na tržištu oprezni po pitanju dugoročnih izgleda za dolar.

Izvor:Agencije
Previous Ministar finansija Srbije: Glavni zadatak je da pripremimo budžet
Next Izveštaj S&P: Rejting država nastalih raspadom SFRJ nakon 25 godina lošiji od početnog

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Aleksandar Vučić: Najveći suficit Srbije od 1945.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dubrovniku da je Srbija za prvih šest meseci ove godine ostvarila najveći suficit od 1945. godine do danas.

Najvažnije vesti 0 Comments

Nebojša Savić: Srbija se sve više približava najstabilnijim privredama u svetu

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić kaže da od 2013. više nije vest da je inflacija pod kontrolom, da su cene stabilne i da imamo monetarnu stabilnost i

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Investitore brinu američke najave

Na azijskim berzama se u četvrtak indeksi kreću oko najviših nivoa u istoriji, no trguje se oprezno jer se ulagači plaše protekcionizma američkih vlasti, dok je vrednost dolara prema korpi valuta

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply