Evropske berze – Intraday: Bankarski sektor i preuzimanja podstakli berze

Evropske berze – Intraday: Bankarski sektor i preuzimanja podstakli berze

Na evropskim berzama u ponedeljak su cene akcija znatno porasle, najviše u bankarskom sektoru, a pozitivno na tržište utiču vesti o preuzimanjima.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 11,00 sati u plusu 1,1 odsto, nakon što je u petak oslabio 0,4 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,00 sati na dobitku 1,10 odsto, na 6.805 bodova, dok je pariski CAC ojačao 1,50 odsto, na 4.558 bodova, a frankfurtski DAX 1,15 odsto, na 10.790 bodova.

Među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor, s rastom cena za 1,8 odsto, pri čemu je najveći dobitnik akcije UniCredita, koja je poskupela 5,8 odsto.

Reuters je protekloga vikenda objavio da bi najveća italijanska banka mogla izdati nove akcije u vrednosti između 10 i 13 milijardi evra kako bi uzela sveži kapital.

U finansijskom krugovima puno se špekulše i o povezivanju UniCredita i francuske Societe Generale banke, no italijanska je banka to jutros demantovala.

“UniCredit je u središtu restrukturiranja i povećanja kapitala, no njen novi šef je radio za SocGen, pa te špekulacije imaju smisla”, kaže Ion-Marc Valahu, portfelj menadžer u fondu Clairinvest.

Snažno je, 7 odsto, skočila i cena akcije Commerzbanke, nakon pisanja medija da bi ta nemačka banka od Allianza mogla preuzeti manjeg konkurenta Oldenburgische Landesbank.

Među dobitnicima je i akcija Siemensa, s rastom cene za 1,8 odsto, nakon vesti da će ta najveća evropska industrijska grupa za 4,5 milijardi dolara preuzeti američkog softverskog proizvođača Mentor Graphics.

Izvor: GdeInvestirat/Hina
Previous RZS: Skok cena u oktobru za 0,7 odsto
Next Samsung: 8 milijardi dolara za najveću akviziciju u istoriji

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprezna trgovina na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se suzdržano jer nema značajnijih vesti koje bi pokrenule tržišta, a podršku im pruža oporavak Wall Streeta nakon dva dana pada.

Najvažnije vesti 0 Comments

Istanbulska berza razmišlja o povećanju vlasničkog udela u Sarajevskoj berzi

“Razmišljamo o povećanju našeg vlasničkog udela u Sarajevskoj berzi”, rekao je Serkan Karabacak, predsednik Odeljenja za revizije i nadzor Istanbulske berze tokom 8. Sarajevo Business Foruma.

Venecuela prodaje svoju kripto-valutu

Venecuela je kreirala sopstvenu kriptovalutu kako bi pokušala da se izvuče iz krize. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply