Svetske berze: Najbolji period  za banke od 2009. godine

Svetske berze: Najbolji period za banke od 2009. godine

Rast akcija na svetskim berzama nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i zabeležen je još samo 1972. i 1996. godine, posle pobede Ričarda Niksona odnosno Bila Klintona.

Na Wall Streetu je Dow Jones je zabeležio svoju najbolju nedelju u poslednjih 5 godina ojačavši 5,4 odsto, na rekordnih 18.847 poena.

Indeks S&P 500 je za pet dana porastao 3,8 odsto, što je njegov najveći nedeljni dobitak od 2014. godine.

Vrednost Nasdaq indeksa porasla je 1,5 odsto.

Cene akcija su rasle u ponedeljak i utorak podstaknute spekulacijama da će Hilari Klinton pobediti u utrci za Belu kuću. Tržišta su ‘navijala’ za nju jer su smatrala da će Tramp doneti nesigurnost po pitanju spoljne, unutrašnje i ekonomske politike.

Međutim, nakon pobede Trampa, umesto na oštru retoriku iz njegove predizborne kampanje, ulagači su se fokusirali na Trampove političke prioritete, koji uključuju značajno smanjenje poreza i veća ulaganja u infrastrukturu i odbranu, kao i na labavljenje regulacije za banke. Investitori se nadaju da će Tramp ispuniti obećanja iz predizborne kampanje o popuštanju restrikcija za banke i opozivu Dodd-Frank zakona kojim se regulišu odnosi između banaka i potrošača, a kojemu su se banke svojevremeno protivile. Usled toga su akcije banaka prošle nedelje porasle 11 odsto, najviše od 2009. godine, dok su akcije industrijskog sektora porasle više od 7,5 odsto.

“Sve što je Tramp spomenuo tokom predizborne kampanje, svaka industrija na koju se osvrnuo, bilo u povoljnom ili nepovoljnom kontekstu, zabeležila je velika pomeranja”, kaže Tim Ghriskey, direktor u “Solaris Group”.

Snažno je, oko 10 odsto, prošle sedmice skočio i Nasdaq indeks biotehnološkog sektora, koji je mesecima bio pod pritiskom jer je Hilari Klinton najavljivala promenu načina određivanja cena lekova jer ih smatra previsokim. Nakon njezina poraza, manje je vjerovatno da će do toga doći.

“Wall Street će u narednom periodu pratiti koga će Tramp izabrati u svoju ekipu i što će najaviti kao svoje političke prioritete. Iz toga će se videti hoće li se potvrditi optimističan ton zabeležen na tržištima poslednjih dana”, kaže Alan Gayle, strateg u “RidgeWorth Investments”

I na evropskim su berzama cene akcija porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,5 odsto, dok je frankfurtski DAX skočio 4,0 odsto, a pariški CAC 2,5 odsto.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je porastao 2,8 odsto, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga raste cenovna konkurentnost izvoznih proizvoda japanskih kompanija na inostrana tržištima.

Izvor:Agencije
Previous Cene nafte i dalje padaju
Next Preduzetničko obrazovanje i u osnovnim školama

You might also like

Azijske berze poresle, evro nastalja sa padom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je evro i dalje pod pritiskom zbog napetosti nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Beogradska berza: Pad prometa, Belex15 oslabio 0,5%

Nakon jučerašnjeg velikog prometa, danas je registrovano ponovo skromno trgovanje. Ukupna realizacija iznosila je 7,2 miliona RSD (58,3 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 oslabio za pola procenta na 603,2

Evropske berze: Tehnološki i naftni sektor pritisli berze

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su pale, zaronivši na najniži nivo u dva meseca, a pod najvećim su pritiskom tehnološki i naftni sektor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply