Najveći nedeljni pad cene zlata od juna 2013. godine

Najveći nedeljni pad cene zlata od juna 2013. godine

Cena zlata u petak je pala dodatnih 2,5 odsto, na 1,227,64 dolara po unci, što je njezin najniži nivo u poslednje četiri sedmice.

Na nedeljnom nivou, zlato je pojeftinilo 6,15%, što je najveći nedeljni pad cene od kraja juna 2013.godine kada se cena plemenitog metala tokom sedmice spustila 6,9 odsto.

Po mišljenju analitičara, zlato je u ovoj nedelji bio žrtva rezultata predsedničkih izbora u SAD. Najave Donalda Trampa o dodatnim fiskalnim podsticajima u američku ekonomiju, smanjile su potražnju za plemenitim metalima, koji se smatraju bezbednim utočištem za kapital. S druge strane, porasla je potražnja za industrijskim metalima, poput bakra.

Istovremeno, investitori sve više misle da izbor Trampa za predsednika Sjedinjenih Država i nije tako loš za tržišta kako se prethodno verovalo, što je podstaklo rast akcija i dolara.

Zlato je i pod pritiskom očekivanja da će se Federalne rezerve na sastanku u decembru odlučiti na povećanje kamatnih stopa. Podršku takvim spekulacijama pružio je u petak potpredsednik Fed-a Stanley Fischer koji smatra ” da sada postoji čvrst razlog za postepeno podizanje kamatnih stopa”.

Izvor:Agencije
Previous Najteža nedelja za evro u ovoj godini
Next Cene nafte i dalje padaju

You might also like

Industrija

HBIS ulaže 150 miliona evra u smederevsku Železaru do juna 2020.

Direktor kompanije HBIS Srbija Song Sihai kaže da će ovogodišnja proizvodnja u smederevskoj Železari dostići nivo od 1,8 miliona tona, a proizvodnja odlivenih čeličnih slabova nivo od 1,7 miliona tona.

Svetske berze

Azijske berze: Ekonomski podaci nastavili da podižu indekse

Na azijskim berzama su indeksi porasli treći dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz najvećih svetskih ekonomija i novi rekordi na Wall Streetu.

Svetske berze

Wall Street: S&P 500 skliznuo četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skliznuo četvrti dan zaredom jer su politički problemi predsednika SAD-a Donalda Trumpa zasenili dobre pokazatelje iz američke ekonomije.