Najveći nedeljni pad cene zlata od juna 2013. godine

Najveći nedeljni pad cene zlata od juna 2013. godine

Cena zlata u petak je pala dodatnih 2,5 odsto, na 1,227,64 dolara po unci, što je njezin najniži nivo u poslednje četiri sedmice.

Na nedeljnom nivou, zlato je pojeftinilo 6,15%, što je najveći nedeljni pad cene od kraja juna 2013.godine kada se cena plemenitog metala tokom sedmice spustila 6,9 odsto.

Po mišljenju analitičara, zlato je u ovoj nedelji bio žrtva rezultata predsedničkih izbora u SAD. Najave Donalda Trampa o dodatnim fiskalnim podsticajima u američku ekonomiju, smanjile su potražnju za plemenitim metalima, koji se smatraju bezbednim utočištem za kapital. S druge strane, porasla je potražnja za industrijskim metalima, poput bakra.

Istovremeno, investitori sve više misle da izbor Trampa za predsednika Sjedinjenih Država i nije tako loš za tržišta kako se prethodno verovalo, što je podstaklo rast akcija i dolara.

Zlato je i pod pritiskom očekivanja da će se Federalne rezerve na sastanku u decembru odlučiti na povećanje kamatnih stopa. Podršku takvim spekulacijama pružio je u petak potpredsednik Fed-a Stanley Fischer koji smatra ” da sada postoji čvrst razlog za postepeno podizanje kamatnih stopa”.

Izvor:Agencije
Previous Najteža nedelja za evro u ovoj godini
Next Cene nafte i dalje padaju

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ove godine u Srbiji znatno više kukuruza, suncokreta i soje

Rod kukuruza u Srbiji procenjuje se ove godine na oko šest miliona tona, jer su bili dobri vremenski uslovi, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

Beogradska berza: Samo jedna kompanija ostvarila promet od milion dinara

Razočaravajuće mali promet zabeležen je prvog dana marta na domaćem tržištu akcija, budući da je samo jedna kompanija iz indeksne korpe registrovala trgovanje u sedmocifrenom dinarskom iznosu.

Svetske berze 0 Comments

Slabiji dolar podstakao rast cene zlata

Nakon dve sedmice pada, zlato je prošlnedeljno trgovanje zatvorilo na nivou 1.229,26 dolara po unci, što je 2,4 odsto viša cena u odnosu na prethodni petak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply