Najveći nedeljni pad cene zlata od juna 2013. godine

Najveći nedeljni pad cene zlata od juna 2013. godine

Cena zlata u petak je pala dodatnih 2,5 odsto, na 1,227,64 dolara po unci, što je njezin najniži nivo u poslednje četiri sedmice.

Na nedeljnom nivou, zlato je pojeftinilo 6,15%, što je najveći nedeljni pad cene od kraja juna 2013.godine kada se cena plemenitog metala tokom sedmice spustila 6,9 odsto.

Po mišljenju analitičara, zlato je u ovoj nedelji bio žrtva rezultata predsedničkih izbora u SAD. Najave Donalda Trampa o dodatnim fiskalnim podsticajima u američku ekonomiju, smanjile su potražnju za plemenitim metalima, koji se smatraju bezbednim utočištem za kapital. S druge strane, porasla je potražnja za industrijskim metalima, poput bakra.

Istovremeno, investitori sve više misle da izbor Trampa za predsednika Sjedinjenih Država i nije tako loš za tržišta kako se prethodno verovalo, što je podstaklo rast akcija i dolara.

Zlato je i pod pritiskom očekivanja da će se Federalne rezerve na sastanku u decembru odlučiti na povećanje kamatnih stopa. Podršku takvim spekulacijama pružio je u petak potpredsednik Fed-a Stanley Fischer koji smatra ” da sada postoji čvrst razlog za postepeno podizanje kamatnih stopa”.

Izvor:Agencije
Previous Najteža nedelja za evro u ovoj godini
Next Cene nafte i dalje padaju

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u blagom plusu, cena nafte bez promene, evro neznatno ojačao prema dolaru

Bez podstreka sa američkih i londonske berze, koje su zbog praznika danas bile zatvorene, trgovanje na ostalim tržištima proteklo je mirno, uz slab promet i neznatan rast cena akcija.

Društvo 0 Comments

Srbija: Nove akcize na cigarete biće u skladu sa standardima EU

Kako bi akcize na cigarete u Srbiji bile usklađene sa onima u Evropskoj uniji, Ministarstvo finansija priprema akcizni kalendar za cigarete od 2017. do 2020.

Najvažnije vesti 0 Comments

Da li je Philip Morris napravio sveti gral duvanske industrije?

Svi proizvođači duvana bi želeli da razviju proizvod koji će smanjiti rizik od bolesti povezanih sa pušenjem. Philip Morris je unajmio čak 300 naučnika koji trebaju da dokažu da je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply