Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao

Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao najviši nivo u istoriji, zahvaljujući rastu cena akcija banaka, dok je Nasdaq indeks pao jer ulagači menjaju pozicije nakon pobede Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima.

Dow Jones skočio je 1,17 odsto, na rekordnih 18.807 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,20 odsto, na 2.167 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,81 odsto, na 5.208 bodova.

Zahvaljujući skoku cena akcija u finansijskom sektoru Dow Jones je dostigao rekord za 3,7 odsto, pri čemu je indeks tog sektora dostigao najviši nivood finansijske krize 2008. godine.

U dva dana od kada je Trump neočekivano pobedio u trci za Belu kuću finansijski sektor skočio je 7,9 odsto jer je Trump u predizbornoj kampanji najavljivao popuštanje restrikcija za banke. Među ostalim, opoziv Dodd-Frank zakona kojim se reguliraju odnosi između banaka i potrošača, a kojemu su se banke svojevoljno protivile.

“Trump je u kampanji rekao da će opozvati Dodd-Frank zakon. Uz to, kamate rastu, kao i prinosi, što sve pogoduje bankama”, kaže Warren West, direktor u firmi Greentree Brokerage Services.

Snažno su juče, oko 2 odsto, porasle i cene akcija u industrijskom sektoru, dok su oštro pale akcije tehnoloških kompanija.

Tako je cena Applea pala 2,8, a Amazona 3,8 odsto, pa je S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo 1,6 odsto. To je i glavni razlog pada Nasdaq indeksa u čijem je sastavu velik broj akcija tehnoloških kompanija.

Foto: stanford.edu

Foto: stanford.edu

Analitičari kažu kako su se ulagači fokusirali na Trumpove političke prioritete, uključujući smanjenje poreza i veća ulaganja u infrastrukturu i odbranu, stoga rastu cene akcija u sektorima za koje se smatra da će profitirati od Trumpove pobede.

S druge strane, juče su pale cene akcija u komunalnom, telekomunikacijskom i potrošačkom sektoru, što je posedica rasta prinosa na obveznice jer se očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke do kraja godine.

Obim trgovanja i juče je, drugi dan zaredom, bio znatno iznad proseka. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 12,3 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,3 milijarde.

Na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,21 odsto, na 6.827 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 odsto, na 10.630 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto, na 4.530 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Produktna berza: Značajan rast cene pšenice, promet 8 puta veći nego prošle nedelje
Next Azijske berze zabeležile pad, dolar skočio

You might also like

Evropske berze pod pritiskom rudarskog i naftnog sektora

Na eeropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom rudarski i naftni sektor zbog pada cena metala i nafte.

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednjih godinu dana

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija dostigle su najviši nivo u godinu dana, a u fokusu ulagača je Actelion jer je Johnson & Johnson podneo ponudu za preuzimanje te

Dinar stabilan, srednji kurs 118,7241

Dinar je na gotovo istom nivou prema evru kao i prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi 118,7241 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply