Svetske berze: Bakar u fokusu investitora

Svetske berze: Bakar u fokusu investitora

Cena bakra zabeležila je u petak svoj najveći jednodnevni dobitak u sedam godina podstaknuta obećanjem Donalda Trampa o “ubrizgavanju” većeg novca u američku infrastrukturu.

Na njujorškoj berzi cena bakra je nakratko premašila 6.000 dolara po toni, što je poskupljenje 7,6 odsto u odnosu na juče, i najveći dnevni rast od 2009. godine, dok je u Londonu cena iznosila 5.956,50 dolara.

Tokom dana cena se spustila na oko 5.600 $/t, što predstavlja rast 3,5% u odnosu na prethodni dan.

Na nedeljnom nivou, cena bakra je porasla 12 odsto, najviše u 5 godina, od momenta kada se ovaj metal našao u fokusu kineskih špekulanata i očekivanja da će američki predsednik usmeriti novac u izgradnju puteva, mostova i aerodroma, piše Bloomberg. Istovremeno cena nikla danas je pala 4,5 odsto.

Međutim, analitičari Goldman Sachs u zabelešci klijentima upozoravaju da bi se zbog prevelike ponude i smanjene potražnje u prvom kvartalu 2017. godine situacija mogla naglo preokrenuti. Oni za 2017. prednost daje cinku i niklu, koji su ili u deficitu ili su direktnije izloženi američkim podsticajima.

Izvor:Agencije
Previous Izveštaj UN: Arapsko proleće donelo još veći jad i gubitak 614 milijardi dolara rasta
Next Najteža nedelja za evro u ovoj godini

You might also like

Azijske berze: Kineska ekonomija razlog za brigu

Na azijskim berzama cene akcija u petak su pale, dok se kurs dolara prema jenu kreće oko najnižih nivoa u 17 meseci jer se ulagači, zbog zabrinutosti u vezi globalne ekonomije i finansijskog

Društvo 0 Comments

Estoniji preti populaciona katastrofa

Zemlja koju međunarodne institucije najčešće ističu kao primer uspešne tranzicije u razvijenu tržišnu privredu, koja je isprobala sve „teške mere“ od fiksiranja kursa do uvođenja jedinstvene poreske stope i postala

Dinar bez promene, srednji kurs 118,0357

Dinar nastavlja mirovanje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 118,0357 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply