Svetske berze: Bakar u fokusu investitora

Svetske berze: Bakar u fokusu investitora

Cena bakra zabeležila je u petak svoj najveći jednodnevni dobitak u sedam godina podstaknuta obećanjem Donalda Trampa o “ubrizgavanju” većeg novca u američku infrastrukturu.

Na njujorškoj berzi cena bakra je nakratko premašila 6.000 dolara po toni, što je poskupljenje 7,6 odsto u odnosu na juče, i najveći dnevni rast od 2009. godine, dok je u Londonu cena iznosila 5.956,50 dolara.

Tokom dana cena se spustila na oko 5.600 $/t, što predstavlja rast 3,5% u odnosu na prethodni dan.

Na nedeljnom nivou, cena bakra je porasla 12 odsto, najviše u 5 godina, od momenta kada se ovaj metal našao u fokusu kineskih špekulanata i očekivanja da će američki predsednik usmeriti novac u izgradnju puteva, mostova i aerodroma, piše Bloomberg. Istovremeno cena nikla danas je pala 4,5 odsto.

Međutim, analitičari Goldman Sachs u zabelešci klijentima upozoravaju da bi se zbog prevelike ponude i smanjene potražnje u prvom kvartalu 2017. godine situacija mogla naglo preokrenuti. Oni za 2017. prednost daje cinku i niklu, koji su ili u deficitu ili su direktnije izloženi američkim podsticajima.

Izvor:Agencije
Previous Izveštaj UN: Arapsko proleće donelo još veći jad i gubitak 614 milijardi dolara rasta
Next Najteža nedelja za evro u ovoj godini

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Prognoze: Cena nafte mogla bi da skoči na 65 dolara za barel

Cena nafte mogla bi da skoči na 65 dolara za barel do kraja ove godine, prognoziraju analitičari američke „Citigrupe“.

Tržišta valuta oprezna pred prvu konferenciju za medije Donalda Trampa

Na međunarodnim valutnim tržištima dolar je u utorak oslabio prema korpi valuta, dok je evro zadržao približno istu dnevnu vrednost prema američkoj valuti.

Cene nafte porasle više od 4 odsto

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima više od 4 odsto nakon što je Saudijska Arabija nagovestila da će veliki proizvođači, na sastanku planiranom za kraj septembra, preduzeti mere kako

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply