Evropske berze: Ulagači oprezni na kraju burne nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro većina indeksa blago je porasla, zahvaljujući rastu cena akcija u finansijskom sektoru nakon dobrih poslovnih rezultata Allianza.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio 0,3 odsto.

Londonski FTSE i pariski CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,2 odsto, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 odsto.

Najviše su jutros porasle cene akcija u finansijskom sektoru, što se, među ostalim, zahvaljuje rastu prinosa na obveznice podstaknutom nadom ulagača da će Donald Trump za svog predsedničkog mandata ispuniti obećanje o povećanoj fiskalnoj potrošnji.

Uz to, finansijski sektor podržan je skokom cene akcije Allianza za 4 odsto, nakon što je najveće evropska osiguravajuća kuća izvestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Foto: iacpublishinglabs.com

Foto: iacpublishinglabs.com

S druge strane, pod pritiskom su akcije u zdravstvenom sektoru, koje su jutros u proseku pale za 0,8 odsto.

Pod pritiskom su i akcije naftnih kompanija zbog pada cena nafte nakon što su novi podaci pokazali da je ponuda i dalje veća od potražnje.

Na američkom je tržištu barel jutros pojeftinio 10 centi, na 44,56 dolara, dok je na londonskom tržištu cena barela skliznula 7 centi, na 45.77 dolara. Na većini azijskih berzi cene su akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 1,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi, međutim, Nikkei indeks ojačao 0,2 odsto, na 17.374 boda. U celoj protekloj nedelji skočio je 2,8 odsto, što se najviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga raste cenovna konkurentnost izvoznih proizvoda japanskih kompanija na inostranim tržištima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze zabeležile pad, dolar skočio
Next Izveštaj UN: Arapsko proleće donelo još veći jad i gubitak 614 milijardi dolara rasta

You might also like

Beogradska berza: Halkbanka i danas najtrgovanija, uz rast cene od 22,1 odsto

Današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležilo je veliko trgovanje akcijama Halkbanke (CCNB) uz blagi rast oba berzanska indeksa.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze u porastu, evro iznad 1,18 dolara

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle jer su poslovni rezultati kompanija dobri, a makroekonomski podaci ukazuju na jačanje ekonomije u regiji, dok je dolar i dalje pod pritiskom.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi pali zbog pojeftinjenja sirovina

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija pale, što je posledica pada cena sirovina, kao i indeksa na Wall Streetu, dok je dolar oslabio.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply