Evropske berze: Ulagači oprezni na kraju burne nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro većina indeksa blago je porasla, zahvaljujući rastu cena akcija u finansijskom sektoru nakon dobrih poslovnih rezultata Allianza.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio 0,3 odsto.

Londonski FTSE i pariski CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,2 odsto, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 odsto.

Najviše su jutros porasle cene akcija u finansijskom sektoru, što se, među ostalim, zahvaljuje rastu prinosa na obveznice podstaknutom nadom ulagača da će Donald Trump za svog predsedničkog mandata ispuniti obećanje o povećanoj fiskalnoj potrošnji.

Uz to, finansijski sektor podržan je skokom cene akcije Allianza za 4 odsto, nakon što je najveće evropska osiguravajuća kuća izvestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Foto: iacpublishinglabs.com

Foto: iacpublishinglabs.com

S druge strane, pod pritiskom su akcije u zdravstvenom sektoru, koje su jutros u proseku pale za 0,8 odsto.

Pod pritiskom su i akcije naftnih kompanija zbog pada cena nafte nakon što su novi podaci pokazali da je ponuda i dalje veća od potražnje.

Na američkom je tržištu barel jutros pojeftinio 10 centi, na 44,56 dolara, dok je na londonskom tržištu cena barela skliznula 7 centi, na 45.77 dolara. Na većini azijskih berzi cene su akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 1,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi, međutim, Nikkei indeks ojačao 0,2 odsto, na 17.374 boda. U celoj protekloj nedelji skočio je 2,8 odsto, što se najviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga raste cenovna konkurentnost izvoznih proizvoda japanskih kompanija na inostranim tržištima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze zabeležile pad, dolar skočio
Next Izveštaj UN: Arapsko proleće donelo još veći jad i gubitak 614 milijardi dolara rasta

You might also like

Beogradska berza: Neznatna promena Belex-a, Komercijalna banka dobitnik dana

Državne hartije od vrednosti dale su najveći doprinos današnjem ukupnom prometu koji je iznosio 502,9 miliona RSD (4,1 milion EUR), dok je tržište akcija bilo izuzetno tiho.

Azijske berze: Berze oslabile, dolar skočio

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, kao i dan pre na evropskim tržištima i Wall Streetu, dok je dolar ojačao prema evropskoj, a oslabio prema japanskoj valuti.

Cena nafte iznad 48 dolara za barel

Pad dolara na najniži nivo u poslednjih 11 meseci, problemi sa snabdevanjem iz Nigerije i Venezele kao i manja proizvodnja u Sjedinjenim Državama podigli su cenu nafte na nove rekordne nivoe

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply