Wall Street: Trumpova pobeda izazvala skok indeksa

Wall Street: Trumpova pobeda izazvala skok indeksa

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi skočili više od 1 odsto, nakon velikog preokreta u kojem su nadoknadili prvbitne oštre gubitke izazvane neočekivanom pobedom Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima.

Dow Jones skočio je 1,40 odsto, na 18.589 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,11 odsto, na 2.163 boda, a Nasdaq indeks 1,11 odsto, na 5.251 bod.

Početak srede nije nagoveštavao takav razvoj događaja jer je rano ujutro, nakon neočekivane pobede Donalda Trumpa u trci za Belu kuću, terminski S&P 500 indeks pao 5 odsto.

Finansijska tržišta šokirala su pobedom Trumpa jer su navijala za Hillary Clinton, koju smatraju političarkom status-quoa, dok bi pobeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po pitanju spoljne, unutrašnje i ekonomske politike.

No, kasnije su se gubici terminskih indeksa ublažili jer su prve Trumpove poruke nakon pobede bile balansirane, što je podstaklo nadu da je njegova oštra retorika bila samo deo predizborne kampanje.

“Tržište akcija ponaša se poput tinejdžera. Ima mnogo zahteva, ali ne zna što zaista želi”, kaže Jake Dollarhide, direktor u firmi Longbow Asset Management.

Na kraju su svi najvažniji indeksi na Wall Streetu dan završili na dobitku većem od 1 odsto, a najviše su porasle cene akcija u sektorima za koje se smatra da će profitirati od Trumpove pobede.

Tako su u zdravstvenom sektoru cene prosečno porasle više od 3 odsto jer je nakon Trumpove pobede manje očigledno da će se u SAD-u menjati praksa određivanja cena lekova. Clinton je, naime, u predizbornoj kampanji tvrdila da su cene lekova previsoke i da bi ih trebalo korigirati.

Foto: wsimg.com

Foto: wsimg.com

Više od 3 odsto skočile su i cene akcija u finansijskom sektoru jer je Trump u predizbornoj kampanji najavljivao popuštanje restrikcija za banke.

S druge strane, cene u sektoru nekretnina pale su juče 2,3, a u komunalnom više od 3 odsto.

“Sve što je Trump spomenuo tokom predizborne kampanje, svaka industrija na koju se osvrnuo, bilo u povoljnom ili nepovoljnom kontekstu, juče je zabeležila velike pomake”, kaže Tim Ghriskey, direktor u firmi Solaris Group.

Na smirivanje tržišta ukazuje i pad VIX indeksa ′straha′ Čikaške berze opcija za 23 odsto, što je njegov najveći dnevni pad od juna. U sredu rano ujutro taj je indeks skočio 40 odsto.

Pad VIX indeksa pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cena akcija.

Osim velikih oscilacija indeksa, na burno trgovanje ukazuje i veliki obim. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 11,7 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7 milijardi.

I na evropskim berzama su, nakon početnog pada, cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,0 odsto, na 6.911 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,56 odsto, na 10.646 bodova, a pariski CAC 1,49 odsto, na 4.543 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Želite više novca ali ne znate kako do njega? Imamo rešenje
Next Azijske berze: Brzo nadoknađivanje gubitaka

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Cene akcija pale, ulagači suzdržani

Na evropskim berzama i u ponedeljak su cene akcija pale, nakon velikih gubitaka u petak, jer su ulagači suzdržani zbog odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

Dinar miruje, u ponedeljak 123,37 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,3661 dinara za evro.

Evropske berze: U fokusu opet banka Monte dei Paschi, evro i nafta bez značajnijih promena

U prvom radnom danu nakon praznika na evropskim berzama se trguje sa oprezom nakon saopštenja ECB upućenog italijanskoj banci Monte dei Paschi.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply