Srbija dobija zajam iz Abu Dabija od milijardu dolara

Srbija dobija zajam iz Abu Dabija od milijardu dolara

Skupština Srbija potvrdila je više finansijskih sporazuma i ugovora među kojima je i ugovor o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija.

Reč je o ugovoru o zajmu za podršku budžetu i nastavak fiskalne konsolidacije u iznosu od milijardu dolara.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je ranije da je reč o povoljnom zajmu sa kamatnom stopom od 2, 25 odsto.

“To je kredit koji smo dogovorili da bude povučen u pet tranši. Sredstva bi bila raspoloživa pre kraja godine i pomogla bi u otplati kredita koji su uzimani u prethodnih pet, šest godina”, rekao je Vujović i dodao da će se otplata vršiti od 2021. do 2026. godine.

“Ovde je dogovoreno povlačenje po 200 miliona evra… pošto su pare date za podršku budžetu, vi ih možete koristiti za sve legitimne rashode u budžetu uključujući placanje kamata, vraćanje glavnice, uključujući i ranu otplatu nekih kredita”, rekao je ranije Vujović u skupštini.

Foto:mondo.rs

Foto:mondo.rs

Kada je reč o “apeks zajmu”, Vujović kaže da je on namenjen komercijalnim bankama za finansiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i da država spušta troškove tih kredita.

“Omogućava se malim i srednjim preduzećima da pod povoljnim uslovima dobiju kredite”, istakao je ministar.

Dodao je da se kredit Svetske banke od 69 miliona evra odnosi na unapređenje javne uprave i da su uslovi izuzetno povoljni. Kamatna stopa je 0,71 odsto, grejs period je pet godina, a otplata se vrši na 12 godina.

Kredit Saveta Evrope od 17 miliona evra je namenjen finasiranju zatvora u Kragujevcu.

Izvor: Agencije
Previous Evropske berze dostigle najviše nivoe u poslednje dve nedelje
Next Elektromreža Srbije postala akcionarsko društvo

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ek naredila Grčkoj da nadoknadi 55 miliona evra

Evropska komisija naredila je danas Grčkoj da nadoknadi 55 miliona evra koje je kao državnu pomoć uplatila kompaniji HDS, sa većinskim državnim vlasništvom, koja se bavi proizvodnjom iz oblasti odbrane.

Makroekonomija 0 Comments

Početak novog rudarskog “buma” u Australiji?

Trgovinski suficit Australije porastao je u decembru na rekordno visokih 3,5 miljarde dolara, zahvaljujući kombinaciji većeg izvoza i rasta cena sirovina, u čemu neki vide početak novog rudarskog “buma”.

Najvažnije vesti 0 Comments

Ministarstvo finansija: Budžet Srbije na kraju 2016. u minusu 7,9 milijardi dinara zbog Petrohemije, javni dug 25 milijardi evra

Budžet Srbije na kraju 2016. godine bio je u deficitu od 7,9 milijardi dinara, posle isplate duga Petrohemije prema Naftnoj industriji Srbije od 13 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo

1 Comment

  1. Max
    November 12, 18:11 Reply
    Godine 2012, kada je došla na vlast Srpska napredna stranka, prema zvaničnim podacima Uprave za javni dug, javni dug Srbije je iznosio 15,067 milijardi evra, a prema podacima za avgust 2016. dug je 24,5 milijardi evra.Srecno nam svima bilo...

Leave a Reply