Skupština Srbije usvojila Ugovor o zajamu od oko milijardu dolara iz Abu Dabija

Skupština Srbije usvojila Ugovor o zajamu od oko milijardu dolara iz Abu Dabija

Skupština Srbije usvojila je Ugovor o zajmu Srbije od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku.

Ugovorom je predviđeno da Vlada Srbije od tog Fonda uzme pozajamicu u vrednosti 3.367.000.000 UAE dirhama (oko milijardu dolara) i da je povlači u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci. Kamatna stopa na pozajmicu iznosi 2,25 odsto.

Cilj zajma, kako je navedeno u predloženom ugovoru, je podrška privrednom razvoju Srbije putem smanjivanja troškova finansiranja, unapređenja ekonomske situacije u zemlji i doprinosa ostvarivanju planiranog razvoja.

U obrazloženju novog zaduživanja Vlada Srbije je navela da je Zakonom o budžetu za 2016. godinu predviđeno direktno zaduživanje Srbije u iznosu od dve milijarde dolara kod Vlade Emirata Abu Dabi.

Zajam Evropske investicione banke, kredit Svetske banke

Skupština je danas usvojila i Apeks zajma Evropske investicione banke koji je namenjen za podršku komercijalnim bankama da finansiraju po povoljnijim uslovima razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Poslanici su usvojili i kredit od Svetske banke u iznosu 69 miliona evra koji se odnosi na unapređenje javne uprave sa 0,71 odsto kamate i grejs periodom od pet godina i 12 godina otplate preko toga.

Potvrđen je i zajam od Saveta Evrope od 17 miliona evra za finansiranje zatvora u Kragujevcu da bi se ispunili evropski standardi u kvalitetu popravnih institucija.

Potvrđen je i kredit od osam miliona evra od Saveta Evrope za otklanjanje posledica zemljotresa od pre šest godina u Kraljevu, odnosno za sređivanje naselja socijalno ugroženih kategorija.

Izvor:N1/Beta
Previous Beogradska berza: Blagi pad indeksa drugi dan zaredom
Next Ministarstvo zdravlja upozorilo na pesticide u dečijim kašicama

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Javni dug Srbije smanjen na 24,9 milijardi evra

Javni dug države u prva tri meseca ove godine smanjen je za oko 300 miliona evra, pokazali su preliminarni podaci o stanju duga opšte države na kraju marta, navedeno je

Makroekonomija 0 Comments

Marko Čadež: Pregovori o 53 investiciona projekta za 1,3 mlrd EUR

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, naveo je da Srbija trenutno pregovara sa stranim kompanijama o 53 investiciona projekta, koji bi trebalo da donesu 1,3 milijarde EUR investicija i 30.000

Kompanije 0 Comments

Qatar Airways uvodi svakodnevne letove iz Beograda od 1. avgusta

Qatar Airways će, kako je ranije najavio, uvesti svakodnevne letove iz Beograda do Dohe i to već od 1. avgusta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply