Skupština Srbije usvojila Ugovor o zajamu od oko milijardu dolara iz Abu Dabija

Skupština Srbije usvojila Ugovor o zajamu od oko milijardu dolara iz Abu Dabija

Skupština Srbije usvojila je Ugovor o zajmu Srbije od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku.

Ugovorom je predviđeno da Vlada Srbije od tog Fonda uzme pozajamicu u vrednosti 3.367.000.000 UAE dirhama (oko milijardu dolara) i da je povlači u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci. Kamatna stopa na pozajmicu iznosi 2,25 odsto.

Cilj zajma, kako je navedeno u predloženom ugovoru, je podrška privrednom razvoju Srbije putem smanjivanja troškova finansiranja, unapređenja ekonomske situacije u zemlji i doprinosa ostvarivanju planiranog razvoja.

U obrazloženju novog zaduživanja Vlada Srbije je navela da je Zakonom o budžetu za 2016. godinu predviđeno direktno zaduživanje Srbije u iznosu od dve milijarde dolara kod Vlade Emirata Abu Dabi.

Zajam Evropske investicione banke, kredit Svetske banke

Skupština je danas usvojila i Apeks zajma Evropske investicione banke koji je namenjen za podršku komercijalnim bankama da finansiraju po povoljnijim uslovima razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Poslanici su usvojili i kredit od Svetske banke u iznosu 69 miliona evra koji se odnosi na unapređenje javne uprave sa 0,71 odsto kamate i grejs periodom od pet godina i 12 godina otplate preko toga.

Potvrđen je i zajam od Saveta Evrope od 17 miliona evra za finansiranje zatvora u Kragujevcu da bi se ispunili evropski standardi u kvalitetu popravnih institucija.

Potvrđen je i kredit od osam miliona evra od Saveta Evrope za otklanjanje posledica zemljotresa od pre šest godina u Kraljevu, odnosno za sređivanje naselja socijalno ugroženih kategorija.

Izvor:N1/Beta
Previous Beogradska berza: Blagi pad indeksa drugi dan zaredom
Next Ministarstvo zdravlja upozorilo na pesticide u dečijim kašicama

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Kvadrat stare gradnje u Beogradu 800 evra

Kako napraviti najbolji balans, da se sa manje novca u Beogradu kupi više kvadrata.

Društvo 0 Comments

Rekonstrukcija javnih garaža u Beogradu

  Prošle godine započet je prvi investicioni ciklus na rekonstrukciji beogradskih garaža.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Novi vlasnik RTB Bor-a želi da preuzime još jednu kompaniju

Kompanija Nevsun risorsiz saopštila je da je sa kineskom kompanijom Ziđin majning sklopila konačni sporazum prema kom će Ziđin izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply