Rusija i Jermenija dogovorile stvaranje zajedničke vojske na Kavkazu

Rusija i Jermenija dogovorile stvaranje zajedničke vojske na Kavkazu

Rusija i Jermenija dogovorile su stvaranje zajedničke vojske u oblasti Kavkaza. Čeka se samo potpis Vladimira Putina, piše Sputnik.

U nacrtu Sporazuma, koji je Vlada Rusije dala šefu države na potpis, navodi se da će Moskva i Jerevan formirati Ujedinjenu grupu oružanih snaga dveju zemalja, koja će biti u stanju da pruži „adekvatan odgovor na oružane napade (agresiju), a takođe i na druge izazove i pretnje koji ugrožavaju bezbednost Rusije i Jermenije“.

U dokumentu se ističe da taj sporazum „nije usmeren protiv trećih država“, već da je njegov cilj „osiguravanje bezbednosti strana u kavkaskom regionu“. Komandanta Ujedinjene grupe imenovaće glavnokomandujući Oružanih snaga Jermenije, ali „uz saglasnost vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije“. Komandant zajedničke vojske u mirno vreme biće potčinjen Generalštabu Jermenije, a u ratno vreme, po dogovoru strana, moguće je potčivanje komandantu ruskog Južnog vojnog okruga.

Planirano je da Sporazum bude zaključen na pet godina, uz mogućnost daljeg automatskog produživanja, ukoliko nijedna strana ne izrazi želju da iz njega izađe. Ruski mediji podsećaju da je sredinom avgusta ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio Jerevan i da je još tada obnarodovano da su Rusija i Jermenija blizu potpisivanju Sporazuma o stvaranju Ujedinjene grupe oružanih snaga dveju zemalja.

Detalji nisu obelodanjeni, ali se još tada govorilo da će zajednička vojska biti raspoređena na teritoriji Jermenije, a da će je činiti vojnici 4. Jermenskog korpusa i 102. Ruske vojne baze.

Podsećanja radi, na teritoriji Jermenije, prema Sporazumu iz marta 1995. godine, nalazi se 102. Ruska vojna baza sa približno 3.200 vojnika. Ona je smeštena u gradu Gjumra na severu zemlje, u blizini granice sa Gruzijom, i opremljena je snažnim odbrambenim naoružanjem, a sastoji od zajedničkog PVO sistema članica ZND. Pod njenim okriljem radi zajednički aerodrom u Erebuniju, nedavno renoviran sa novim administrativnim zgradama, objektima za skladištenje goriva i heliodromima. Moskva i Jerevan su još u avgustu 2010. godine potpisale Sporazum o dugoročnom ostanku ruske baze u Jermeniji. Pomenutim sporazumom produžen je zakup ruske vojne baze u Jermeniji sa 25 na 49 godina, odnosno do 2044. godine, i data joj je veća uloga u osiguravanju bezbednosti na Južnom Kavkazu. Predviđeno je takođe da Rusija snabde jermensku armiju modernim oružjem. U avgustu je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov rekao da je ruska vojna baza koja je stacionirana na teritoriji Jermenije, garant stabilnosti u kavkaskom regionu, a da je uspešno funkcionisanje 102. Ruske vojne baze još jedan pokazatelj nivoa „savezničkih odnosa“, dodavši da Rusija na Jermeniju gleda kao na svog saveznika i ključnog partnera na Južnom Kavkazu.

„Mi uspešno sarađujemo u okviru međunarodnih struktura, pre svega u ODKB-u. Takav nivo saradnje omogućava da operativno rešavamo sva goruća pitanja i da blagovremeno reagujemo na sve promene u regionu“, dodao je Antonov.

Inače, početkom ovog meseca Državna duma Rusije usvojila je Zakon o ratifikaciji Sporazuma između Rusije i Abhazije o Ujedinjenoj grupi oružanih snaga, potpisan u Moskvi 21. novembra 2015. godine. Ta zajednička vojska imaće zadatak da odgovori na oružane napade i druge vojne pretnje koje predstavljaju opasnost za Rusiju i Abhaziju. Ratifikaciju Sporazuma osudio je potpredsednik SAD Džo Bajden.

Izvor:Sputnik
Previous Skupština Srbije: SRS i Dveri sprečili Devenporta da predstavi izveštaj EK
Next Proglašen bankrot Jugoremedije

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Predsednički izbori u Rusiji 18. marta

Predsednički izbori u Rusiji biće održani 18. marta sledeće godine, odlučio je danas Savet Federacije, gornji dom Federalne skupštine Rusije.

Geopolitika 0 Comments

Turska i Kurdi daleko od mirnog rešenja sukoba

Radnička partija Kurdistana /PKK/ će intenzivirati borbu protiv turskih vojnih snaga, ukoliko Turska nastavi sa vojnom operacijom protiv Kurda, izjavio je za BBC lider PKK Cemil Bayik.

Geopolitika 0 Comments

SAD proširile sankcije Rusiji, Moskva uzvraća novim kaznama protiv Vašingtona

SAD su danas na “crnu listu” stavile još sedam ruskih pojedinaca i osam kompanija i vladinih preduzeća zbog pripajanja Krima Rusiji i sukoba u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply