Svetska banka: Rusiju čeka veći privredni rast u 2017.

Svetska banka: Rusiju čeka veći privredni rast u 2017.

Svetska banka saopštila je danas da su se ekonomske perspektive Rusije poboljšale, a već naredne godine bi se ruska ekonomija mogla vratiti na pozitivne staze rasta.

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije će ove godine pasti za 0,6 odsto, navodi se izveštaju tog međunarodnog kreditora, što je, kako ocenjuje Reuters, znatno bolje u odnosu na projektovani pad iz aprila od 1,9 odsto.

Svetska banka, takođe, predviđa da će BDP Rusije porasti za 1,5 odsto u narednoj godini i za 1,7 odsto u 2018. godini.

Projekcija za narednu godinu je daleko optimističnija u odnosu na prvobitno prognozirani rast od 1,1 odsto, i takođe je bolja od projekcije ruske centralne banke koja predviđa rast niži od 1,0 odsto za 2017. godinu. U izveštaju se navodi i da bi cene nafte trebalo da se oporave na prosečnih 55 dolara za barel u 2017. godini, što će imati pozitivnog uticaja na domaću tražnju u Rusiji.

Ipak, zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog ukrajinske krize i teški uslovi za ključne trgovinske partnere Moskve bi, prema oceni Svetske banke, mogli da ugroze ekonomski oporavak.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Vojput nastavlja gradnju Ipsilon kraka vredan 123,5 miliona dinara
Next Beogradska berza: Skromna investiciona aktivnost uz blagi pad indeksa

You might also like

Makroekonomija

Ministar finansija Srbije: Glavni zadatak je da pripremimo budžet

Glavni zadatak Vlade Srbije uoči zasedanja Borda direktora MMF-a, koji je zakazan za sredinu decembra, jeste da pripremi i odobri budžet za 2017. godinu u skladu sa parametrima dogovorenim sa

Makroekonomija

Jack Ma: Ako bi nestala trgovina, počeo bi rat

Trgovina je više od razmene robe i novca, a ukoliko bi ona nestala, došlo bi do rata, rekao je kineski milijarder i vlasnik Alibabe Jack Ma.

Najvažnije vesti

MMF odobrio Srbiji novi program saradnje

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji, na sednici održanoj u sredu, novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI).