Klimatski sporazum – šansa za ulaganje 23.000 milijardi dolara

Klimatski sporazum – šansa za ulaganje 23.000 milijardi dolara

Istorijski globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena, usvojen u Parizu prošle godine, otvorio je mogućnosti za ulaganja u pametne projekte u toj oblasti na tržištima u usponu u vrednosti od 23.000 milijardi dolara do 2030. godine, prema studiji Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina su u istočnoj Evropi najveća tržišta za ulaganja u “pametne” projekte, koji treba da doprinesu borbi sa klimatskim promenama, navodi se u studiji IFC, i precizira da u tim zemljama postoji zajednički investicioni potencijal od 665 milijardi dolara, uglavnom u oblasti energetske efikasnosti i zelene gradnje.

Kako ističe ova članica Svetske banke, najveći potencijal na svetu za takva ulaganja je u istočnoj Aziji i Pacifiku, gde Kina, Indonezija, Filipini i Vijetnam, imaju potencijal za klimatski-pametna ulaganja od 16.000 milijardi dolara. Latinska Amerika i Karibi nude druge najveće mogućnosti, naročito u sektoru održivog transporta, pri čemu potencijal za ulaganja u Argentini, Brazilu, Kolumbiji i Meksiku, iznosi oko 2.600 milijardi dolara.

Foto:www.barnorama.com5

Foto:www.barnorama.com5

Prilike za ulaganja u južnoj Aziji su najveće u infrastrukturi otpornoj na klimatske usloge, pri čemu u Indiji i Bangladešu postoje mogućnosti za ulaganja u vrednosti od 2.500 milijardi dolara. U subsaharskoj Africi, postoje mogućnosti za ulaganja u vrednosti od 783 miliona dolara, dok je na Bliskom istoku i u severnoj Africi ukupan potencijal za klimatska ulaganja procenjen na 265 milijardi dolara.

U studiji, koja se bazira na nacionalnim obavezama vezano za klimatske promene i osnovnim politikama u 21 zemlji u razvoju, identifikovani su sektori u kojima je najveći potencijal za ulaganja.

U izveštaju se, takođe, navodi da će akcije vlada biti od ključnog značaja kako bi se “otključao” pun potencijal mogućih ulaganja.

Otkako je u decembru prošle godine usvojen klimatski sporazum u Parizu, ukupno 189 zemalja je otada dostavilo nacionalne planove koji imaju za cilj agresivan rast u klimatskim rešenjima.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Toyota: Skok prodaje, pad dobiti zbog jakog jena
Next Rača dobija fabriku meda

You might also like

Društvo 0 Comments

Strategija turizma u Srbiji: Do 2025. povećati broj noćenja na 14,8 miliona

Strategijom razvoja turizma Srbije do 2025. godine predviđeno je da se broj noćenja turista u Srbiji poveća sa 6,6 miliona na 14,8 miliona u 2025. godini, rečeno je agenciji Beta

Društvo 0 Comments

Novi Sad: Pojeftinjuju grejanje i topla voda

Cena daljinskog grejanja stanova i poslovnog prostora u Novom Sadu biće smanjena za 3,79 odsto, a cena tople vode za 2,41 odsto, saopštio je danas Kabinet gradonačelnika Miloša Vučevića.

Društvo 0 Comments

EU: Usvojene mere za borbu protiv utaje poreza

Nakon što su EU članice danas usvojile nove propise za borbu protiv utaje poreza, multinacionalne kompanije bi mogle da se suoče sa poteškoćama u nastojanju da smanje poreske račune.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply