Poslodavci koji zaposle žrtve nasilja očekuju subvencije

Poslodavci koji zaposle žrtve nasilja očekuju subvencije

Od 1. januara poslodavci koji zaposle žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, dobijaće subvencije, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin i dodao da se priprema lista nedozvoljenih poslova za decu.

On je na okruglom stolu o unapređenju propisa za zaštitu dece od zloupotrebe dečijeg rada istakao da bi finansijska pomoć poslodavcima mogla podstaći žrtve da prijave nasilje. “Problem dečijeg rada u Srbiji ne odvija se u skrivenim halama kao u svetu, već pred našim očima i na ulici. Deca se najviše ekspolatišu u poljoprivredi, građevinarstvu i u sektoru usluga”, rekao je Vulin.

On je kazao da deca na selu nisu svesna da su žrtve, iako rade poslove koji ne odgovaraju njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima i takav rad doživljavaju kao jedinu strategiju za preživljavanje, jer su tako živeli i njihovi roditelji.

foto: rs.n1info.com

foto: rs.n1info.com

“Na ulici okrećemo glavu kad vidimo decu, najčešće romske nacionalnosti, jer prihvatamo brutalnu zabludu da je takav rad normalan za njihovu boju kože”, rekao je Vulin.

On je objasnio da su socijalne službe 2014. godine registrovale 24 dece, kao “decu ulice”, prošle godine 90, a ove već 60. “Uspeli smo da ove godine 12 dece vratimo u porodice. Osnovano je 115 timova koji će raditi na problemu zloupotrebe dečijeg rada. Deci i porodici će se objasniti koja su njihova prava i kako se zloupotrebljavaju i ekspolatišu”, rekao je Vulin. Dodao je da je ove godine izvođeno 400 miliona dinara za smanjenje siromaštva i predupređenje dečijeg rada. Vulin je rekao da će prvi korak biti napravljen ako ne okrećemo glavu kad vidimo decu na ulici, ako smo solidarni da to prijavimo i ako osećemo moralnu obavezu da se borimo protiv dečijeg rada.

Izvor: Agencije
Previous Huawei u narednih godinu ili dve planira da pretekne Apple
Next Srbija: Strana ulaganja premašila 2,6 milijardi evra

You might also like

Karijera 0 Comments

Strane zemlje nude poslove vozačima, medicionarima, vaspitačima

Nacionalnoj službi za zapošljavanje prethodnih dana stigli su zahtevi iz nekoliko država u kojima traže radnike različitih profila.

Karijera 0 Comments

Vojska Srbije prima još 500 profesionalnih vojnika

Ministar Zoran Đorđević, nakon konsultacija sa predsednikom Vlade, pokrenuo je proceduru za prijem još 500 profesionalnih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Karijera 0 Comments

Ovo su prosečne plate bankarskih službenika u Srbiji

Ako je suditi po web servisu infoplate.rs, ovo su trenutne zarade bankarskih službenika u Srbiji:

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply