Elon Musk: Svi koji ostanu bez posla dobijaće platu

Elon Musk: Svi koji ostanu bez posla dobijaće platu

Inovatori samovozećih automobila mnogo pričaju o tome koliko ljudskih radnih mesta će biti ugašeno, ali retko i šta će biti sa tolikim brojem nezaposlenih.

Kao i obično, Elon Musk, osnivač Tesle i Spejs iksa odgovara na jedno očigledno pitanje, ali će odgovor mnoge možda i iznenaditi.

Musk je rekao da veruje da je rešenje za sve radnike, koje su zamenili ili će tek zameniti roboti, zagarantovani osnovni prihod za sve.

“Postoji jako dobra šansa da ćemo uspeti sa obezbeđivanjem zagarantovanog prihoda ili nešto slično njemu. Nisam siguran šta drugo čovek može da uradi”, rekao je Musk dodajući da on misli da će se tako nešto i desiti.

Nesumnjivo, ova ideja zvuči sjajno u eri kada automatizacija odnosi veliki broj radnih mesta i umanjuje plate.

Međutim, ova Muskova vizija i nije u korak sa aktuelnim trendovima, naročito ukoliko se uzme u obzir da bogate zemlje, u sve većem broju, svojim građanima nude besplatno školovanje, obrazovanje i zdravstvo, što u Sjedinjenim Američkim Državama mnogima donosi i dugove.

Ukoliko vlada SAD nije spremna da garantuje besplatno zdravstvo i osiguranje, kako da se onda računa i na zagarantovani mesečni prihod ljudima koji ostanu bez posla u skorije vreme?

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

Postavlja se u veliko pitanje – kako će zapravo kompanije koje insistiraju na automatizaciji zaraditi ukoliko svakom otpuštenom radniku isplaćuje fiksni zagarantovani dohodak?

Dobra vest je što baš inovator i pokretač velike automatizacije “gura” ovaj predlog i pitanje postavljajući ga u centar pažnje. Sa druge strane, mnogo je onih koji i dalje ignorišu alarmantnu krizu na tržištu rada kojoj automatizacija iz dana u dan preti.

Kako Musk zamišlja realizaciju ovog predloga nije poznato, ali on veruje da bi se na taj način otvorilo novo poglavlje u ljudskim životima.

“Ljudi će imati vremena da rade neke druge, složenije poslove i mnogo više zanimljivijih stvari”, rekao je Musk dodajući da će i nesumljivo imati više slobodnog vremena.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous U Zgradi tehničkih fakulteta počeo sajam poslova Jobs Fair 16
Next Evropske berze porasle na početku nedelje

You might also like

Društvo 0 Comments

GAK Narodni front obustavlja postupke vantelesne oplodnje zbog proširivanja kapaciteta

GAK Narodni front, koji je inače jedna od pet državnih ustanova u kojoj se radi postupak vantelesne oplodnje, od prvog jula zatvara svoja vrata za tu proceduru, a razlog za

Društvo 0 Comments

Saudijska Arabija: Cigarete i napici 50 odsto skuplji

Cene cigareta i energetskih napitaka povećane su  za 50 odsto, kao i cene bezalkoholnih gaziranih pića u Saudijskoj Arabiji, koja je uvela porez na robu široke potrošnje da bi nadoknadila

Društvo 0 Comments

Marko Čadež još četiri godine na čelu Privredne komore Srbije

Skupština Privredne komore Srbije izabrala je dosadašnjeg predsednika Marka Čadeža na novi četvorogodišnji mandat, saopšteno je iz te organizacije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply