Elon Musk: Svi koji ostanu bez posla dobijaće platu

Elon Musk: Svi koji ostanu bez posla dobijaće platu

Inovatori samovozećih automobila mnogo pričaju o tome koliko ljudskih radnih mesta će biti ugašeno, ali retko i šta će biti sa tolikim brojem nezaposlenih.

Kao i obično, Elon Musk, osnivač Tesle i Spejs iksa odgovara na jedno očigledno pitanje, ali će odgovor mnoge možda i iznenaditi.

Musk je rekao da veruje da je rešenje za sve radnike, koje su zamenili ili će tek zameniti roboti, zagarantovani osnovni prihod za sve.

“Postoji jako dobra šansa da ćemo uspeti sa obezbeđivanjem zagarantovanog prihoda ili nešto slično njemu. Nisam siguran šta drugo čovek može da uradi”, rekao je Musk dodajući da on misli da će se tako nešto i desiti.

Nesumnjivo, ova ideja zvuči sjajno u eri kada automatizacija odnosi veliki broj radnih mesta i umanjuje plate.

Međutim, ova Muskova vizija i nije u korak sa aktuelnim trendovima, naročito ukoliko se uzme u obzir da bogate zemlje, u sve većem broju, svojim građanima nude besplatno školovanje, obrazovanje i zdravstvo, što u Sjedinjenim Američkim Državama mnogima donosi i dugove.

Ukoliko vlada SAD nije spremna da garantuje besplatno zdravstvo i osiguranje, kako da se onda računa i na zagarantovani mesečni prihod ljudima koji ostanu bez posla u skorije vreme?

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

Postavlja se u veliko pitanje – kako će zapravo kompanije koje insistiraju na automatizaciji zaraditi ukoliko svakom otpuštenom radniku isplaćuje fiksni zagarantovani dohodak?

Dobra vest je što baš inovator i pokretač velike automatizacije “gura” ovaj predlog i pitanje postavljajući ga u centar pažnje. Sa druge strane, mnogo je onih koji i dalje ignorišu alarmantnu krizu na tržištu rada kojoj automatizacija iz dana u dan preti.

Kako Musk zamišlja realizaciju ovog predloga nije poznato, ali on veruje da bi se na taj način otvorilo novo poglavlje u ljudskim životima.

“Ljudi će imati vremena da rade neke druge, složenije poslove i mnogo više zanimljivijih stvari”, rekao je Musk dodajući da će i nesumljivo imati više slobodnog vremena.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous U Zgradi tehničkih fakulteta počeo sajam poslova Jobs Fair 16
Next Evropske berze porasle na početku nedelje

You might also like

Društvo 0 Comments

Kinezi na Dan samaca preko interneta potrošili više od 13 milijardi dolara

Više od 13 milijardi dolara potrošili su 11.11. kupci u Kini preko interneta, iskoristivši popuste koji se nude na takozvani Dan samaca, praznik kog su kreirali trgovci da bi privukli samce

Karijera 0 Comments

Velika Britanija: Moguće uvođenje takse za radnike iz EU

Britanska vlada razmatra uvođenje takse od 1.000 funti za svakog radnika iz EU kojeg britanski poslodavci budu zaposlili po izlasku Velike Britanije iz EU.

Društvo 0 Comments

Prodat dijamant za rekordnih 63 miliona dolara

Dijamant od 813 karata prodat je za rekordnu cenu od 63 miliona dolara, saopštila je kanadska rudarska kompanija Lucara Diamond.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply