Azijske berze: FBI zaslužan za rast indeksa

Azijske berze: FBI zaslužan za rast indeksa

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija znatno porasle, dok je dolar ojačao nakon što je FBI poručio da nema osnova za tužbu protiv demokratske kandidatkinje za predsednicu SAD-a Hillary Clinton.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu otprilike 1,4 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,3 i 1,2 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,7 odsto, nakon što je prošle nedelje pao oko 1,5 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je skok S&P 500 terminskog indeksa rano jutros, što pokazuje da bi danas poslepodne na Wall Streetu taj indeks mogao porasti prvi put nakon devet dana neprestanog pada.

Pad S&P 500 indeksa devet dana zaredom bio je njegov najduži negativni niz od 1980. godine, što je posledica opreza ulagača uoči američkih predsedničkih izbora.

U nedelju je direktor FBI-a James Comey poručio američkom Kongresu kako nedavna provera novootkrivene e-pošte nije promenila zaključak agencije da ne postoji osnova za kazneno gonjenje bivše državne sekretarke Hillary Clinton zbog njene tadašnje upotrebe privatnog e-maila.

Foto: stanford.edu

Foto: stanford.edu

A pismo koje je Comey poslao Kongresu pre nedelju dana, u kojem je objavio da je FBI otkrio novu sumnjivu e-poštu Hillary Clinton, vratila je neizvesnost u trku za Belu kuću.

Dan pre predsedničkih izbora 8. novembra ankete pokazuju da je trka između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskog Donalda Trumpa vrlo neizvesna.

Tržište preferira Clintonovu jer je smatra političarkom status-quoa, dok bi pobeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po pitanju spoljne, unutrašnje i ekonomske politike.

Poruka FBI-a “sigurno će povećati izglede Clintonove za pobedu. S obzirom da je tržište bilo pod pritiskom devet dana, ovo će navesti ulagače na kratkoročno pokrivanje pozicija”, kaže Norihiro Fujito, strateg u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Podršku tržištu pruža i stabilnost cena nafte, nakon što su prošle nedelje pale više od 8 odsto. Jutros se na američkom tržištu cena barela stabilno kreće oko 44,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 34 centa, na 45,92 dolara.

A na valutnim je tržištima, nakon prošlonedeljnog oštrog pada, dolar jutros osetno ojačao jer se ulagači nadaju pobedi Hillary Clinton na predsedničkim izborima.

Jutros je kurs američke u odnosu na japansku valutu skočio oko 1 odsto, na 104,15 jena.

Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je cena evra skliznula 0,5 odsto, na 1,1084 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Internet preko mobilnih telefona preuzeo primat nad kompjuterima
Next Smanjenje radnih mesta u javnom sektoru se svelo na penzionisanje

You might also like

Berza

Produktna berza: Blagi pad cene kukuruza, u fokusu tržište suncokreta

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 500 tone robe, što je za 58,33 odsto manje nego prethodne nedelje.

Berza

Kurs dinara: U ponedeljak 123,51 dinara za evro

Zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,5092 dinara za evro, što predstavlja neznatnu promenu u odnosu na petak.

Najvažnije vesti

Produktna berza: Promet više nego udvostručen, porasla cena kukuruza i soje

Na Produktnoj berzi je u periodu 20.02.-24.02. zabeležen najveći količinski promet robe na nedeljnom nivou u 2017. godini, pri čemu svi statistički pokazatelji upućuju na značajan rast berzanskog trgovanja.