Poreska uprava: Rekordna naplata poreza

Poreska uprava: Rekordna naplata poreza

Poreznici su od početka godine naplatili rekordnih 905 milijardi dinara, a stručnjaci ocenjuju da je osim efikasnosti poreznika to rezulat uvođenja sivih tokova privrede u legalne okvire, ali i rasta proizvodnje, prenosi RTS.

Poreska uprava je u prvih deset meseci naplatila 85 milijardi dinara javnih prihoda više u odnosu na naplatu prošle godine, kaže Mira Stanojev iz Poreske uprave.

Dodaje se da sa 166 milijardi dinara prihod od akciza ima rast od 20 odsto, PDV 17 odsto, a doprinosi četiri i po odsto. Iako u ukupnoj naplati nema tako veliki udeo, prihod od poreza na dobit ima najveći skok, čak 28 procenata.

Pošto se njime oporezuje ostvareni profit, takav skok naplate šalje dobru poruku i ukazuje na ekonomsku aktivnost.

Broj novoprijavljenih preduzeća je, kako se navodi, porastao za 19 odsto, a od 600 firmi koje su otkrivene u radu na crno, samo 50 odsto nije prešlo u legalne tokove.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ministarstvo privrede: Privrednicima odobreni novi krediti
Next Letonija: Srbija i Kina potpisali komercijalne ugovore

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: Privredi evrozone i dalje treba pomoć

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je juče da je privredi evrozone “i dalje neophodan obiman stepen monetarnih podsticaja”.

Najvažnije vesti 0 Comments

Zašto Jack Ma ne zapošljava eksperte

Milijarder i preduzetnik Jack Ma, osnivač tehnološke kompanije “Alibaba” kaže da poslovni razvoj podrazumeva angažovanje pravih ljudi, kod kojih je bitan i koeficijent emocija, a ne samo inteligencije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Aerodrom lider tržišta, obveznice podigle promet

Odličan promet na Beogradskoj berzi danas se zahvaljuje, pre svega, trgovanju državnim obveznicama.  Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 532,3 miliona RSD (4,3 miliona EUR), a Belex15 je zabeležio rast,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply