Volkswagen otpušta još 25.000 radnika

Volkswagen otpušta još 25.000 radnika

Zbog prelaska na električna vozila, najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen, primoraće kompaniju da smanji broj radnih mesta za 25.000, kažu iz ove kompanije.

To prenose nemački mediji pozivajući se na reči šefa kompanije koji je zadužen za ljudske resurse, precizirajući da se realizacija tog plana očekuje u narednim godinama. Ova vest je samo jedna u nizu loših koje potresaju auto-gigant ove godine.

Elektromotori se prave od manje komponenti nego motori s unutrašnjim sagorevanjem, tako da dugoročno, trebaće nam manje radnika, rekao je Karlheinz Blessing iz HR Volkswagena.

On ističe da skandal oko varanja na testovima emisije gasova nije glavni razlog planiranih otpuštanja, ali “sada je pritisak veći”.

foto: unison.org.uk

foto: unison.org.uk

Blessing kaže da se u samom odboru ne planiraju otpuštanja trenutno, ali da će svakako smanjiti broj zaposlenih u narednim godinama. Od 25.000 radnika, deo njih će biti prirodni odliv zbog radnika koji odlaze u penziju.

Čelnici kompanije trebalo bi da se sastanu pre 18. novembra kako bi raspravljali o smanjenju troškova kompanije i budućim planovima investiranja. Očekuje se da će razgovor sa sindikatima biti veoma težak jer oni insistiraju dna tome da Volkswagen treba da ulaže u sopstvenu proizvodnju akumulatora.

Blessing je kratko to prokomentarisao rečima da se ta opcija razmatra, ali da nikakva odluka nije doneta.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Dojava o bombi u zgradi “Air Serbia" bila lažna
Next Coca-Cola povukla svoje proizvode iz Konzuma zbog spora

You might also like

Industrija

Još jednom propala prodaja MSK Kikinda

Do isteka roka danas u 15 sati nijedna kompanija nije poslala ponudu za Metanolsko-sirćetni kombinat Kikinda.

Kompanije

Vučić na otvaranju logističkog centra Lidl Srbija

Logistički centar kompanije Lidl Srbija biće otvoren danas u Novoj Pazovi, a posao će u njemu dobiti oko 180 ljudi.

Kompanije

Coca-Cola HBC Srbija ponovo proglašena najboljom kompanijom

Drugu godinu zaredom Coca-Cola HBC Srbija proglašena je najboljom kompanijom u konkurenciji 28 zemalja u kojima Coca-Cola HBC grupa posluje.