Milan Krkobabić: Građani neće da plaćaju EPS, Telekom, Lutriju…

Najmanje razvijeni delovi Srbije zaslužuju da se u njih ulaže, što nije moguće ukoliko nema novca.

Zato je, kaže Krkobabić, nužno da javna preduzeća postanu profitabilna, da pune budžet i da njihovi direktori napuste logiku otuđenih indijanskih poglavica, izjavio je ministar bez portfelja Milan Krkobabić.

Krkobabić je za TV Pink rekao da građani ne žele da plaćaju “mamutske firme”, poput Elektroprivrede Srbije, već da žele da to budu profitabilna preduzeća koja pune budžet i da zato preduzeća poput EPS-a, Telekoma, Srbija Šuma ili Državne lutrije Srbije moraju da se dubinski reformišu i da budu profitabilna.

“Ti direktori moraju da napuste logiku otuđenih poglavica indijanskih plemena, da rade šta im padne na pamet. Svi koji su mislili da mogu mirno da spavaju kada su postavljeni za direktora javnog preduzeća, greše. Moraće da imaju rezultat”, rekao je Krkobabić.

On je dodao da će zato biti radnih susreta sa njima, definisanje pozicija u preduzećima, kao i “inventarisanje”, odnosno da će se videti koje preduzeće čime raspolaže.

“Imaćemo prolazna vremena i videćemo koji su to rezultati. I biće zanimljivo koliko će koje od tih javnih preduzeća da napiše program poslovanja za narednu godinu i kakav će im biti rezultat”, rekao je Krkobabić.

Ministar je istakao da će u narednom periodu biti učinjeno sve kako bi se odgovornost ponovo videla, što će se, prvo učiniti, promenom Zakona o javnim preduzećima, definisanjem svojinske strukture i rokova njene eventualne promene…

“Svako preduzeće moramo da podelimo na nekoliko grupa, na velika, srednja i mala, na ona koja su tržišno pozicionirana i ona koja nisu…”, rekao je Krkobabić.

Upravo zato, kako je rekao, u novoformiranim timovima vlade, baviće se korpusom koji je u vezi sa javnim preduzećima, neravnomernim ekonomskim, kulturnim i privrednim razvojem određenih delova Srbije.

“Pravićemo koordinaciju. To se sada nalazilo u određenim ministarstvima, ali zbog izuzetnog značaja tih delova, biće im posvećena posebna pažnja i to je veliki izazov i odgovornost”, rekao je Krkobabić.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Huffington post: Srbija je zemlja sjajnih programera
Next SAD: Fanovi Applea kampuju ispred prodavnice

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Novi zakon o zaštiti konkurencije u pripremi

Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, najavio je danas da će biti donet novi zakon o zaštiti konkurencije, koji bi omogućio efikasniji rad komisije.

Društvo 0 Comments

UN proglasile Sloveniju za najčistiju zemlju

Ujedinjene nacije su 2017. godinu proglasile za Međunarodnu godinu održivog razvoja turizma.

Društvo 0 Comments

Prosečna decembarska plata u Srbiji 53.456 dinara

Prosečna neto zarada isplaćena u Srbiji u decembru 2016. godine iznosila je 53.456 dinara, što je u odnosu na prethodni mesec nominalno povećanje od 16,8 odsto, a realno više za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply